Pokémon Sword and Shield: Isle of Armor – dobra ideja, ki pa ji zmanjka zagona

Pokemon – največja medijska franšiza na svetu, z vrednostjo skoraj 100 milijard dolarjev, ki jo dandanes pozna že prav vsak. Zgodba se je pričela leta 1996 z izdajo iger Pokemon Red & Green in po skoraj 24-ih letih smo prvič dočakali DLC za eno izmed njihovih iger.

Pokemon igre pozna najverjetneje prav vsak pravi igralec, saj so v svojih 24 letih delovanja prodali preko 340 milijonov izvodov iger, medtem ko njihova mobilna igra Pokemon GO ostaja največkrat prenesena mobilna igra s preko milijardo zabeleženih prenosov.

Kako pa se je Nintendo obnesel pri izdaji prvega DLC-ja za to franšizo? Dejansko precej dobro, a ni šlo brez napak.


Razvojna ekipa: Game Freak
Založnik: Nintendo
Platforme: Nintendo Switch
Povezava za nakupNintendo trgovina
Datum izida: Prvi del: 17. junij 2020 | Drugi del: September 2020
Cena: 29.99 €


NAPOVEDNIK


Način izdaje Pokemon iger je bil vse od samega začetka isti. Vedno smo dobili 2 verziji iste generacije in tema je čez leto ali dve sledila tretja edicija, ki je nadgradila zgodbo in ponavadi dodala dodatno vsebino. V peti in sedmi generaciji je tretjo verzijo zamenjalo nadaljevanje, ki pa je v bistvu naredilo isto zadevo. Edina izjema je bila generacija 6, pri kateri, kljub velikim pričakovanjem, nikoli nismo dočakali igre Pokemon Z.

A z letom 2020 se je Nintendo odločil, da spremeni svojo formulo. Tako smo letos prvič priča Pokemon dodatku, ki v že izdano igro prinese dodatno vsebino. Moram biti iskren in priznati, da mi je ta način bistveno bolj pri srcu, saj sem v prejšnji generaciji komaj preigral nadaljevanje Ultra Sun, kjer sem za dodatnih 30-60 minut vsebine in malenkost spremenjeno zgodbo potreboval skoraj 20 ur preigravanja iste igre.

Po skoraj 24 letih smo prvič dočakali dodatek za Pokemon igre.

Pokemon Sword and Shield dodatek se imenuje The Isle of Armor and The Crown Tundra in je razdeljen v dva dela. Prvi del, The Isle of Armor, je uradno izšel 17. junija, medtem ko bomo morali na drugi del, The Crown Tundra, počakati do septembra. Preden gremo v pregled samega dodatka, bi rad izpostavil stvar, ki me je malo zmotila, in sicer dejstvo, da je Nintendo izdal 2 različni razširitvi in sicer eno, ki deluje samo z igro Sword in drugo, ki deluje samo z igro Shield. Tako je kar nekaj ljudi po nesreči kupilo napačni dodatek, ki ga nismo mogli uporabiti, a na srečo je Nintendo tokrat omogočil vračilo oziroma zamenjavo za pravi dodatek.

The Isle of Armor ne nadaljuje glavno zgodbo iger Sword & Shield ampak je del stranske štorije. To pomeni, da lahko nove otoke obiščeš že po slabih 2 urah igranja igre. Ob nakupu dodatka v igri prejmeš »Armor Pass«, ki igralcu omogoča uporabo vlaka, ki te popelje na otok. Takoj ob prihodu srečamo svojega novega rivala – Avery oziroma Klara (odvisno od tega, katero edicijo imamo). Tako smo obveščeni, da je na otoku poseben dojo, katerega lastnik je Mojster Mustard ter njegova žena Honey. Sledi bitka z mojstrom ter tri kratke preizkušnje, kjer nabiraš gobe, loviš ekstra hitre Slowpoke ter zaključna bitka proti nasprotniku. Po končanih preizkušnjah te Mustard nagradi z novim Legendarnim Pokemonom – Kubfu-jem?

Nov legendarni Pokemon Kubfu ima dve evolucijski obliki.

Mustard obrazloži, da je Kobfu poseben Pokemon, ki ima dve evolucijski obliki, ki se razlikujeta po načinu bojevanja. Prejmeš nove naloge in z novim Pokemonom moraš obiskati razne lokacije po otoku, kar pripelje do prijateljstva, temu pa sledi obisk enega izmed stolpov (izbrani stolp določi, v katero evolucijsko obliko se razvije Kobfu). Po opravljenih nekaj bitkah te na vrhu pričaka Mustard s svojim Kobfujem in po zmagi lahko končno razviješ svojega legendarnega Pokemona. Sledi iskanje Max Honeyja, ki omogoča Gigatimax formo za Kobfuja in še ena zaključna bitka proti mojstru Mustardu. Po zmagi se zavrti odjavna špica in s tem se je zaključila tudi sama zgodba dodatka.

Dodatek je prinesel nove Gigantimax forme priljubljenih Pokemonov.

Ko je glavna štorija zaključena se lahko odpravimo raziskovat otok zraven pa lahko še napolnimo novi Pokedex ter sodelujemo v posebnih bitkah, imenovanih “Restricted Sparring”, kjer lahko uporabljaš ekipo treh Pokemonov iste vrste. Pokedex otok zavzema 210 Pokemonov, med katerimi je okoli 100 novih, ki jih ni bilo mogoče dobiti v originalni igri Sword ali Shield.

Za zabavo na otoku poskrbijo dodatne naloge in nove igralne mehanike:

– Nabiranje “Max Mushroomov”, ki omogočajo, da Pokemon uporabi svojo Gigantimax formo, v kolikor jo ima.

– Ustvarjanje novih in že znanih predmetov in Poke žog z Cram-o-matic strojem.

– Iskanje 150 Alolan Diglettov, ki so skriti po celem otoku.

– In pa seveda polnjene Pokedexa in sestava novih tekmovalnih Pokemonov.

Kočno smo dočakali vrnitev močno potrebne funkcije sledenja Pokemonov

Glavna zgodba prvega dodatka zahteva okoli 3-4 ure igranja in je tako precej kratka. Za končanje ostalih stvari, kot je polnjenje Pokedexa in opravljanje stranskih misij pa boste potrebovali še dodatnih 10-15 ur. V kolikor ste tekmovalni igralec pa zna sestavljanje novih ekip in vzreja Pokemonov vzeti še dodatnih 20-30, k temu pa lahko seveda še prištejete neomejene ure pri večigralskih bitkah.

Če naredim kratek pregled dodatka dobimo za slabih 15 € (kar znaša polovico zneska dodatka) slabe 4 ure dodatne zgodbe in vsega skupaj med 15 in 20 ur dodatne vsebine. Tukaj se pojavi vprašanje, ali je dodatek vreden svoje cene?

Če ste velik oboževalec Pokemonov oziroma se zabavate ob igranju večigralskih bitk je odgovor definitivno DA. V kolikor pa ste igro Sword ali Shield kupili za štorijalno vsebino, pa iskreno predlagam, da počakate do septembra, ko bo izšel drugi del in se takrat odločite, če je zadeva vredna svojega denarja. Po govoricah naj bi bil drugi del, Crown Tundra, 2x večji in vsaj 2x daljši od Isle of Armor dodatka, kar bi paket razširitev naredilo več kot vrednega nakupa.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Prvi dodatek Pokemon franšize prinese precej vsebine, a zgodba bi lahko bila vsekakor daljša. Oboževalci Pokemonov ne boste razočarani, bolj potrpežljivi pa lahko počakate do septembra, ko izide še drugi del paketa razširitev.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Prvi dodatek Pokemon franšize prinese precej vsebine, a zgodba bi lahko bila vsekakor daljša. Oboževalci Pokemonov ne boste razočarani, bolj potrpežljivi pa lahko počakate do septembra, ko izide še drugi del paketa razširitev.Pokémon Sword and Shield: Isle of Armor - dobra ideja, ki pa ji zmanjka zagona