Hekerska skupina Anonymous priporoča takojšnje brisanje TikToka, saj naj bi bil to samo kitajski vohunski program

Včasih sem vesel, da sem malce starejši in da moje pubertetniško razvijanje ni nastalo v današnjem času, ko vlada razcvet različnih družbenih omrežij. Tako sem svetu odrekel moj ples z nevidnimi Star Wars žaromeči, zagotovo pa bi tudi zamigal z boki ob kakšnem popularnem komadu in hitro bi se uvrstil na vrh Redditove r/cringe razpredelnice.

Današnja mladina nima te sreče in čeprav ne razumem, zakaj bi kdo sploh uporabljal video platformo TikTok, popularnosti te aplikacije ne gre zanikati.

TikTok je v sorazmerno kratkem času nabral 800 milijonov uporabnikov po celem svetu in zabeležil več kot 2 milijardi prenosov. Uporabniki pridno objavljajo svoje posnetke in čeprav je večina teh za odmet, je to še vedno nepredstavljiva količina vsebine.

In čedalje več je dokazov da ta aplikacija ni tako nedolžna kot se morda zdi na prvi pogled.

Za TikTokom namreč stoji kitajsko podjetje, kar je v današnjih časih takoj znak za alarm. Za aplikacijo se že dolgo sumi, da vohuni za svojimi uporabniki, Kitajca pa so nekaj dni nazaj ujeli pri vohljanju na iOS sistemih. TikTok je namreč beležil za tem, kaj ima uporabnik trenutno v svojem odložišču – to so podatki, ki jih nekje kopirate bodisi preko klika ali pa bližnjice Ctrl+C. To so hudo zaupni podatki, saj se lahko tam nahajajo e-mail naslovi, gesla ali pa naslovi kriptovalut. Poleg tega TikTok ni vohljal samo na tej napravi, ampak na vseh, ki so bile v bližini in so vsebovale isti Apple ID.

Nek uporabnik Reddita naj bi bolj podrobno raziskal delovanje aplikacije in je pri tem naletel na kup ovir. TikTok v svoji kodi zakriva, kaj točno nabira od uporabnika, a glede na poročilo tega uporabnika, pobira čisto preveč podatkov. Med drugim naj bi vsakih 30 sekund aplikacija beležila vaš položaj in pobrala vse podatke glede vaše povezljivosti in mreže.

Zaradi vsega tega se je prebudila tudi dobro znana hekerska skupina Anonymous, ki je TikTok označila za kitajsko vohunsko orodje in uporabnike poziva, da aplikacijo čim prej odstranijo iz svojih naprav. Hekerska skupina je bila sicer dolgo v mirovanju, a so jo protesti v ZDA zaradi umora George Floyda zopet prebudili in njihova prva žrtev je bila stran policije v Minneapolisu.

Ali bodo vse te kontroverzije zbudile skrb pri uporabniki in ali bodo ti začeli masovno odstranjevati aplikacijo bomo še videli, a v to močno dvomimo. Povprečnemu TikTokerju je bolj kot ne vseeno za njegovo zasebnost in morda ravno na to kitajska platforma tudi računa.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime