AMD Ryzen XT – ali prinašajo novi procesorji kaj novega?

AMD je s tretjo generacijo Ryzen procesorjev dokončno premaknil tehtnico v svoj prid v večini scenarijev uporabe in prodajne številke med kupci, ki svoje sisteme sestavljajo sami, to več kot očitno potrjujejo. Dokaz so recimo Amazonove lestvice najbolj prodajanih izdelkov in podatki najbolj znanih nemških trgovin. Situacija v Sloveniji ni nič kaj drugačna, naša partnerska trgovina EIGRE.si poroča o prodajnem razmerju 10:1 v korist AMDju. Najbolj je situacija očitna v srednjem segmentu, kjer je kupcev največ. Nekdanji sinonim za razmerje med ceno in zmogljivostjo, Intel Core i5, v košaricah kupcev zelo redko najde svoje mesto, kjer je sedaj vladar AMDjev Ryzen 5 3600.

Toda AMD ni v prednosti na čisto vseh področjih. Kjer Intel še vedno ostaja v vodstvu so aplikacije, ki imajo raje višjo frekvenco delovanja kot število jeder. In sem spada tudi glavni namen uporabe računalnika za večino bralcev tega portala: računalniške igre. Tako je že od izida veljalo, da uporabniki, ki hočejo kar največjo številko na FPS števcu, posežejo po i7 ali i9 procesorjih, kar sedaj še bolj velja z nedavnim prihodom Comet Lake družine oziroma 10xxx čipov. Zato so tu Ryzen XT.

AMD je na trg poslal tri nove čipe: Ryzen 9 3900XT, Ryzen 7 3800XT in Ryzen 5 3600XT, njihove specifikacije pa si lahko ogledate v spodnji priročni tabeli.

Jedra/NitiL2+L3TDPOsnovni taktTurbo taktHladilnik
AMD Ryzen 9 3900XT12(24)70MB105W3,80GHz4,70GHzbrez
AMD Ryzen 9 390012(24)70MB105W3,80GHz4,60GHzWraith Prism
AMD Ryzen 7 3800XT8(16)36MB105W3,90GHz4,70GHzbrez
AMD Ryzen 7 3800X8(16)36MB105W3,90GHz4,50GHzWraith Prism
AMD Ryzen 5 3600XT6(12)35MB95W3,80GHz4,50GHzWraith Spire
AMD Ryzen 5 3600X6(12)35MB95W3,80GHz4,40GHzWraith spire

Na prvi pogled večjih razlik ni. V katerem grmu torej tiči XT zajec?

Za lažje razumevanje naj povemo, da se posamezni čipi znotraj iste serije razlikujejo. Vsak proizvedeni kos silicija namreč ni sposoben doseči enakih frekvenc. S testiranjem proizvajalec nato med vsemi proizvedenimi čipi najde tiste, ki so sposobni doseči višje frekvence. Ti se nato uporabijo v višjecenovnih modelih, slabši čipi pa v modelih z nižjo frekvenco in nižjo ceno. Na ta način proizvajalec reši več težav. Pokrije višji cenovni spekter izdelkov in obenem ne rabi zavreči toliko čipov, ker ti ne dosegajo zastavljenih standardov. To je tudi eden razlogov za AMDjev cenovni uspeh, saj uporabljajo tako imenovani “chiplet” dizajn, kjer je procesor sestavljen iz več skupkov jeder. Tako je odpadek pri proizvodnji manjši, kot če bi tiskali 16 jeder za Ryzen 9 3950X v enem kosu in bi bila verjetnost, da eden od jeder ne deluje pravilno neprimerno višja.

Ryzen XT so tako pretestirani čipi, ki lahko dosežejo višje frekvence, ki so jim še malo pogledali v drobovje, da jim izboljšajo delovanje v primerih, ko aplikacija potrebuje samo enega ali več jeder, ne pa vseh. Ko aplikacija obremenjuje le recimo 4 od osmih jeder, sistem več moči usmeri v ta 4 jedra, ki so bila pred tem testirana, da lahko dosežejo najvišje frekvence. Namreč tudi jedra znotraj posameznega procesorja niso enaka. Na ta način lahko XT procesor med obremenitvijo več časa drži Boost frekvence in s tem izboljša zmogljivost ter obenem porabo še vedno obdrži znotraj TDP specifikacij. V aplikacijah, ki obremenijo vsa jedra, ki jih lahko dobijo v roke, XT procesorji ne obljubljajo izboljšanja. Toda to je le teorija.

Manjša sprememba je pri hladilnikih, ki jih dobimo oziroma ne dobimo poleg novega procesorja. 3900XT in 3800XT tako hladilnika nimata priloženega, medtem ko 3600XT na police prihaja z Wraith Spire, enako kot starejši 3600X. Odločitev, da zmogljivejša modela hladilnikov nimata je razumljiva in je osnovana na predpostavki, da kupci zmogljivejših in dražjih sistemov tako ali tako uporabljajo boljša zračna ali še raje vodna hlajenja.

Tokrat od AMDja žal nismo pravočasno dobili v roke posameznih procesorjev, tako da smo se morali zadovoljiti le s slikanjem posameznih čipov, zato je tudi članek bolj predstavitvene kot testne narave. Dobili pa smo zato v roke kar cel računalnik v sodelovanju vodilno slovensko znamko namiznih računalnikov, znamko PCplus, za katero stoji podjetje Acord-92. V spodnji beštiji se skrivajo Ryzen 9 3900XT z vodnim hlajenjem, X570 osnovna plošča, 500GB NVMe SSD in Radeon 5700XT.

Ker dobljenih rezultatov testov, ki bi jih izvedli, ne bi mogli dobro primerjati s testi in obstoječimi procesorji, si bomo za ta del članka izposodili nekaj rezultatov s priznane svetovnih strani Guru3D.

Zmogljivost je višja od ne XT modelov, toda povišanje prinaša višja frekvenca delovanja, ta pa pomeni tudi več porabe in s tem več toplote. Zato je še bolj razumljivo, da 3800XT in 3900XT nimata priloženega hladilnika. V našem omejenem času, ki smo ga preživeli s testnim sistemom s 3900XT in vodnim hlajenjem smo ob polni obremenitvi hitro opazili temperaturo 75 °C po krajši obremenitvi. Tako da kupci novih procesorjev naj zagotovo posežejo po boljših vodnih hlajenjih ali zračnih hladilnikih višjega cenovnega razreda, kot sta recimo Be Quiet! Dark Rock Pro 4 ali Noctua NH-D15.

Skratka, kaj reči o novincih na trgu? Opravijo svojo nalogo zmanjšanja zaostanka za Intelom v igrah. Intel Core procesorji v zgornjem cenovnem rangu še vedno zmagujejo, toda razlika je sedaj manjša. Velja tudi dejstvo, da je omejitev v današnjih računalnikih praktično vedno grafična kartica in ne procesor. Tako da Intelova prednost skopni, ko se ne uporablja najmočnejših grafičnih kartic, kot je 2080 Ti.

XT serije bodo tako morda še najbolj veseli uporabniki, ki sestavljajo računalnik za delo in igre. Ryzni so na področjih, kjer se potrebuje surova moč in veliko število jeder na vseh nivojih pred konkurenco, XTji pa so z višjo frekvenco za odtenek bolj univerzalna izbira.

Kot je sedaj že skoraj običajno, ob izidu novih čipov so ti žal precej ne dobavljivi, kar velja tudi za XT serijo, ki je na slovenskem trgu na dan izida še ni za dobiti. Glede na prve poglede na cenike je tudi težko opravičiti trenutno razliko v ceni v primerjavi z ne-XT procesorji. Da, procesorji so malenkost zmogljivejši, toda svoje mesto na trgu bodo našli le, če cena pade v bližino šibkejših bratcev, ker razlika v zmogljivosti ne upraviči razlike v ceni. Trenutna nastavljena cena za slovenski trg 3600XT je kar 50 € višja kot 3600X. Podobne razlike opazimo tudi v tujini in na drugih modelih. Ne pozabimo, potrebujejo tudi dodatno hlajenje, kar še bolj dvigne skupno ceno sistema. Torej, XT je manjša posodobitev, ki v trenutnem stanju na trgu ne bo našla veliko kupcev, ki bodo raje posegli po obstoječih modelih. Ne pozabimo, Zen 3 oziroma serija 4000 je tudi na vidiku, pri njej pa se pričakuje ponoven in po napovedih kar konkreten skok v zmogljivosti.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime