Izjemno redka kopija igre Super Mario Bros. podrla rekord za najdražjo prodano igro v zgodovini

Kdo od vas ne pozna Maria? Praktično ni ga človeka, pa čeprav ni nikoli v roke prijel kontrolerja, ki ne bi slišal za okoli poskakujočega brkatega vodovodarja, ki mu družbo dela malce manj znani brat Luigi. Mario pa ni do svoje slave prišel kar tako, saj je moral ob svojem rojstvu premagati marsikakšno oviro. Poglejmo si malce poučne zgodovine.

Pisalo se je leto 1985 in samo dve leti prej je trg videoiger doživel zlom. Takrat je bil Atari glavni igralec in trg so preplavili s poceni izdelanimi igrami, ki so hitro izgubile veljavo pri strankah. Tako so ljudje preprosto prenehali kupovati nove naslove, Atariju pa je ostalo v skladiščih tisoče kartuš in konzol, s katerimi si niso mogli pomagati veliko. Leto kasneje se je zgodil slavni pokop iger, ko je Atari na smetišče poslal med 10 in 20 tovornjakov, ki so bili polni Atarijevih konzol in kartuš iger E.T., ki velja za največjo finančno katastrofo v zgodovini videoiger. Mimogrede, ta del zgodovine odlično pokrije dokumentarec Atari: Game Over.

Skratka, leto 1985 za igre ni bilo prijazno, še posebej na ameriškem trgu. Ravno takrat pa je japonski Nintendo želel narediti znatne premike izven svojih meja. Pod roko so imeli novo konzolo NES ter hudo zanimivo igro Super Mario Bros. A na trg niso želeli stopiti prehitro, zato so najprej testirali vode. V New York in Los Angeles so poslali omejeno količino izvodov igre, saj so najprej želeli videti, kako dobro se bo prodajala. Natisnjenih je bilo od 2.000 do 10.000 kartuš in te so, za razliko od navadnih kopij igre, na sebi nosile črno nalepko. Praktično vse kopije teh iger so bile od takrat odprte, saj so jih lastniki seveda želeli preizkusiti. A ne čisto vse in sumi se, da je v originalnem pakiranju grabežljive roke preživelo samo 12 izvodov igre.

In ena od teh se je teden nazaj prodala v rekordnem znesku. Na dražbi se je prodala skoraj perfektno ohranjena kopija igre Super Mario Bros., ki je bila zapakirana v originalno folijo, poleg tega pa je šlo za zgodnje izdano kopijo igre, ki ima na hrbtni strani še karton, ki je bil namenjen temu, da se obesi na kavelj police trgovine. Nekemu zbiratelju se je zdelo vredno za to kopijo odšteti 114.000 dolarjev, s čimer je ta prodan izvod postal rekorder kategorije najdražje prodanih iger v zgodovini. Prejšnji rekord je držala še ena kopija igre Super Mario Bros., ki pa je bila v malce slabšem stanju in se je februarja 2019 prodala za dobrih 100.000 $.

Kako takšna kopija igre približno izgleda si lahko pogledate na posnetku oddaje Pawn Stars. Tam je možakar zanjo zahteval kar milijon zelencev, to ponudbo pa je Rick takrat pametno zavrnil.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime