Paper Mario: The Origami King – čudovit papirnat sprehod skozi Mario svet

Serija iger Marijo je preživela že mnogo padcev in vzponov s čimer mislimo na razne zaplete, v katere je bil postavljen ta italijanski vodovodar. Priljubljen karakter Mario je bil postavljen že v skoraj vsak scenarij, ki ga lahko doleti. A tokrat se na konzolo Nintendo Switch prvič pojavi Paper Mario stil igre. Poznavalci serije veste, da že od nekdaj lahko Mario igre delimo na glavne in stranske dele. Origami King definitivno spada na stranski tir, vendar pa to nikakor ne pomeni, da gre za zanič odvrtek. Za razliko od prejšnjega dela Super Mario Odyssey je Origami King veliko bolj umirjen in skuliran na skoraj vseh področjih, kar ne bo prijalo vsem, vendar pa gre za unikatno igro, ki se ne trudi ustrezati prav vsem okusom.

Lahko rečemo, da je po 37 letih Mario še vedno presenetljivo unikaten in kreativen na nenehno spreminjajočem se trgu video iger. Vedno znova se pojavi na naših trgovinah in skoraj vedno zaneti nov hit in Paper Mario: Origami King ni izjema.

Razvojna ekipa:  Intelligent Systems
Založnik: Nintendo
Platforme: Nintendo Switch
LinkLINK
Datum izida: 17.7.2020
Cena: 59.99 €

Žanr: RPG

Uvod

Sam sem Paper Mario igro igral nazadnje že leta nazaj na Wii igralni konzoli (pred več kot desetimi leti) in se od takrat odkrito rečeno ne spomnim veliko, vem pa, da mi je bila takrat igra zelo všeč. In tudi nov del mi je hitro prirasel in me spomnil na čas moje igričarske nedolžnosti. Pihanje na nostalgično noto je poceni trik, a tega zabeli tista “Nintendova” kvaliteta, čeprav v tem primeru igre dejansko ni razvil njihov interni studio, temveč Intelligent Systems, ki stojijo za Fire Emblem serijo iger.

Zgodba

Takšna kot vedno… Princesa Peach je spet ugrabljena. A tokrat jo ugrabi in zmanipulira tako imenovan kralj origamijev. Na pomoč nam pa priskoči njegova origami sestra in celo Bowser, ki ga je kralj origamijev prav tako prenesel naokoli. Nekih težkih preobratov v štoriji ne pričakujte, zavedajte pa se, da vas čaka presenetljivo očarljiva zgodba s pisanimi in pozitivnimi karakterji.

Med avanturo res nisem pričakoval, da se bom srečal s toliko raznimi in zgovornimi karakterji. Humor igre je odličen in dejansko sem se nekajkrat glasno zasmejal in tu pa tam poslal komu kakšen posnetek zabavne scene. Občasno se srečamo tudi s kakšno umazano šalo, katerih odkrito rečeno nisem pričakoval v Mario igri.

Pisani karakterji popestrijo že tako očarljivo dogajanje v igri. Med klasičnimi sovražniki prejšnjih iger lahko tokrat najdemo tudi prijatelje.

Igralnost

Svet je tokrat veliko bolj odprt in velik za raziskovanje kot pa v predhodniku. Čakajo nas na pol odprte mape, te pa so raznovrstne, tako da se bomo med svojo odpravo sprehodili skozi razne puščave, azijsko obarvani okoliš pa vse do začetnega gobavega sveta.

Papirnata serija iger Maria je vedno izstopala po samem principu drugih bolj klasičnih iger. Po sami igralnosti je igra praktično RPG. Sistem se vrti okoli že poznanega sistema Final Fantasy tlorisa sveta. Tokrat sovražnikov ne ubijemo samo s preprostim skokom na glavo, ampak se pri bojih svet prelevi v posebno areno, kjer se bojujemo v poteznem načinu. Sprva se srečamo s kratko uganko, kjer nasprotnike postavimo v vertikalno ali horizontalno vrsto v tortnem diagramu. Verjemite, zadeva se izvaja veliko bolj preprosteje, kot se bere. Skratka, ko sovražnike postavimo v linijo, smo priča poteznemu bojevanju kot v starejših japonskih RPG igrah.

Primer arene bojevanja

Med našim potovanjem po papirnatem svetu naletimo na ogromno zmečkanih in skritih Toad karakterjev. Vsak rešeni Toad se nato pojavi v areni in nas spodbuja ob napadanju. Poleg tega, da služijo kot dobra morala med bitko z sovražniki, delujejo kot odlična motivacija za raziskovanje skritih kotičkov sveta in najdemo jih lahko vsepovsod. In pravo veselje jih je kasneje videti v areni, saj se počutimo, kot da počasi polnimo svojo družino pomagačev.

Dodatek k vsem novim mehanikam je nova konfeti vreča. To lahko napolnimo s konfetiji, s katerimi zadelamo razne luknje v papirnatem svetu. Zadeva služi bolj kot zavlačevanje igralčevega časa, vendar je občutek, ko zapolnimo luknje v svetu čudno zadovoljiv.

Kljub temu pa konfetiji služijo samo kot sekundarno plačilno sredstvo. Prvo mesto še vedno zasedejo klasični zlati kovančki, s katerimi lahko kupujemo priboljške kot je denimo boljša opremo za bojevanje in več življenj.

Grafika

Paper Mario: Origami King je stilsko čudovit naslov. Srečamo se izjemno ustvarjenimi 2D in 3D elementi in kombinacija papirja v 3D svetu je naravnost popolna. Čisto vsak svet je oblikovan po svoji temi in se drži pravila, da morajo biti vsi objekti narejeni iz papirja. Celotna igra je praktično narejena iz kolaža in zadeva spominja na tiste osnovnošolske izdelke. Še en dodaten dejavnik pri nostalgiji torej. Velik del pri uživanju pa doprinese tudi glasbena podlaga, ki se odlično prilagaja raznim stopnjam in je naravnost čudovita ter hkrati tudi čustvena.

Eden izmed mnogih svetov, ki je narejen po azijski infrastrukturi.

Zaključek

Paper Mario: Origami King je odlična igra za igralce vseh starosti, ki si želijo malce drugačne Mario avanture. Celotno igro preveva neki šarm in unikatni igralni prijemi, lepa grafična in glasbena podloga ter zanimivi in zgovorni karakterji ustvarijo igro, ki me je naravnost prevzela in me na prijeten način vrnila leta nazaj, ko sem se nazadnje ob Mariotovim papirnatim avanturam zabaval na zdaj že ostareli Wii konzoli. Čeprav se mnogo zavzetih oboževalcev Maria serije verjetno ne bo strinjalo z mojim mnenjem, menim, da je to trenutno najboljša Mario igra na Nintendo Switch konzoli. Morda je to presenetljiva izjava, a verjemite, da sem bil nad tem dejstvom jaz še bolj presenečen.

Prednosti ( + )

  • Preprosta “Mario” zgodba: Princesa Peach je znova ugrabljena in bla bla bla… Razplet zgodbe lahko vidimo že od daleč, vendar pa dogajanje nosi tak šarm, da zgodbo spremljamo kot otrok, ko prvič zagleda Živ žav risanko.
  • Odlična in preprosta igralnost: Kratka uganka pred samim napadom je čudovita zadeva in potezno bojevanje dejansko sodi Mario igram.
  • Grafika: Igra je z mešanjem 2D in 3D elementov videti naravnost čudovita in izpade kot otroški kolaž izdelek.
  • Glasba: Vsak svet ima svojo vrsto glasbe, katera ponazarja tamkajšnjo kulturo.

Slabosti ( – )

  • Težavnost: Igra ni pretirano težka in sistem igre lahko zlahka obrnemo v svojo prid. K sreči se z napredovanjem stopnjuje vsaj težavnost ugank.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Paper Mario: Origami King deluje odlično kot tolažba po igranju igre The Last of Us 2. Igro lahko na hitro opišemo kot noro pozitivno in odlično avanturo, z raznimi karakterji kateri imajo vzpostavljen dejansko smešen humor. Izkušnjo priporočam vsakemu, ki je želenj nove in unikatne Mario igre.

Sveže recenzije

Več

3 KOMENTARJI

    • Nintendo to ti je odgovor, prav tako pa Mario in gre za velik naslov. Logično da bodo objavili lol. Prav tako pa v kolikor je igra res narejena za otroke, ne boš verjel, koliko 18+ take igre igrajo. Pomoje jih je več kot otrok.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Paper Mario: Origami King deluje odlično kot tolažba po igranju igre The Last of Us 2. Igro lahko na hitro opišemo kot noro pozitivno in odlično avanturo, z raznimi karakterji kateri imajo vzpostavljen dejansko smešen humor. Izkušnjo priporočam vsakemu, ki je želenj nove in unikatne Mario igre.Paper Mario: The Origami King - čudovit papirnat sprehod skozi Mario svet