Microsoft resen kandidat za nakup TikToka

Skrbi glede varnosti huronsko popularne aplikacije TikTok so v teh dneh narasle do te mere, da je ameriški predsednik napovedal splošno prepoved uporabo tega družbenega omrežja na njihovem trgu. Razlog je jasen: TikTok je v lasti kitajskega razvijalca ByteDanca in za aplikacijo že dolgo krožijo sumi, da je zasebnost vsakega uporabnika naprodaj in da te informacije pridno polnijo strežnike kitajske komunistične partije.

TikTok bi se prepovedi izognil samo tako, če se proda ameriškemu podjetju in eden resnejših kandidatov je tako postal nihče drug kot Microsoft. Trenutni izvršni direktor Satya Nadella je že bil v pogovorih s Trumpom ter tudi ByteDancom glede odkupa 30 % deleža TikToka, kar bi jim zagotovilo nadzorovanje trga v ZDA, Kanadi, Novi Zelandiji in Avstraliji.

Vendar pa je Trump izjavil, da bi bilo Microsoftu lažje, če bi v celoti kupil TikTok, namesto da je aplikacija razdeljena med dve podjetji. Poleg tega je zraven pripomnil, da bi moralo nekaj tega denarja romati na račun ameriške zakladnice, saj je navsezadnje vlada omogočila takšen sporazum o nakupu.

To bi bilo za Microsoft veliko višja cena, kot pa so sprva načrtovali. Njihov največji nakup se je zgodil leta 2016, ko so za 27 milijard dolarjev odkupili družbeno omrežje LinkedIn, TikTok pa so investitorji ByteDanca ocenili na kar 50 milijard zelenih bankovcev.

Microsoft seveda ima takšno zalogo denarja, a vprašanje ostaja, če bo TikTok držal takšno vrednost tudi v prihodnosti. Popularna aplikacija se je na videz vzela iz dobesedno nikjer in lahko prav tako hitro ponikne, če se bodo uporabniki naveličali ustvarjati kratke filmčke ali pa se bo nekje pojavila boljša alternativa.

Microsoftu zmanjkuje časa za razmislek, saj je 15. september zadnji rok za nakup, v nasprotnem primeru bo Trump enostavno prepovedal aplikacijo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime