Hologrami v dnevni sobi so končno postali resničnost, a niso za plitve žepe

Znanstvena fantastika je žanr filmov, ki velikokrat pokaže zanimive naprave prihodnosti. Ta žanr igra veliko vlogo v svetu tehnologije, saj filmski ustvarjalci pokažejo zanimivo idejo, nato pa se samo čaka, da znanost napreduje do te stopnje, da izdelek postane resničnost.

Verjetno se še nekaj časa ne bo teleportirali ali pa po zraku mahali z žaromeči, smo pa vsaj tehnologijo hologramov pripeljali do te mere, da lahko začnemo plodno razmišljati o uvedbi takšnih izdelkov v svoje dnevne sobe.

Eden takšnih pionirskih izdelkov se imenuje PORTL, ki je v bistvu nekakšna omara, ki lahko drži hologramsko pojavo v vsej svoji veličini. PORTL v višino meri 210 cm, v širino 150 cm in v globino 60 cm, kar je dovolj, da lahko opravljamo videokonferenčne klice z drugo osebo in dobimo občutek, da se je pred nami pojavil resnični človek.

Direktor podjetja PORTL Inc., David Nussbaum, pravi, da lahko hologram pošlje vsaka oseba, ki si lasti kamero in belo ozadje. Poleg tega lahko napravo opremimo z umetno inteligenco in tako ustvarimo hologram, ki se odzove na naša vprašanja. PORTL je tako idealen za kakšne muzeje, kjer bi lahko kakšni pomembni zgodovinski osebnosti zastavili vprašanja, ona pa nam bi dejansko odgovorila in to ne kot nek poceni mehanski robot, ampak skoraj kot čisto živa oseba.

David pravi, da bi se lahko napravo uporabilo tudi doma in bi bila idealna za združevanje odtujenih družinskih čalnov, ki se zaradi takšnih ali drugačnih preprek niso že dolgo videli. Vendar pa bo za kaj tekega potrebno počakati še mnogo let.

Tehnologija je sicer impresivna, a cena je za zdaj preveč visoka za navadnega smrtnika. En PORTL stane okoli 60.000 $, če pa bi vanj namestili še umetno inteligenco, se ta strošek skokovito poveča. A pomembno je, da je tehnologija tukaj in David pravi, da bo cena v naslednjih petih letih padla. Podjetje prav tako načrtuje razvoje manjše različice, ki jo bomo lahko postavili na mizo in bo skladno s tem nosila tudi precej manjšo ceno.

Več informacij na njihovi uradni spletni strani.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime