Skyrim sedaj vsebuje orodje za samodejno nameščanje stotin modifikacij

Tipična Skyrim izkušnja je danes malce drugačna, kot pa je bila leta 2012, ko je igra izšla in je imela bolj malo vsebine iz strani skupnosti. V osmih letih je oboževalski skupnosti uspelo ustvariti dobesedno tisoče modifikacij, ki na tak ali drugačen način spremenijo in popestrijo našo igralno izkušnjo.

Zato velja pravilo, da pred igranjem Skyrima najprej odklikaš na Nexus stran, tam izbereš najbolj popularne modifikacije in nato zapraviš nekaj ur za boleče nameščanje modov ter odpravljanje hroščev, saj boš slej ko prej naletel na težave s kompatibilnostjo in se igra ne bo želela več zagnati.

Ravno zaradi teh problemov so se na spletu pojavili vodiči za različne skupke modifikacij. Dokumentacija natančno razloži kaj prenesti, kaj spremeniti in doda še priročne povezave. Kljub temu je namestitev boleče počasna. Eden najbolj priljubljenih paketov takšnih modifikacij se imenuje Ultimate Skyrim, ki od vas dobesedno zahteva en dan, kjer samo nameščate modifikacije. In to velja za tiste, ki že imate nekaj izkušenj, novinci pa ste obsojeni na par dni zamudnega klikanja.

Človek se torej vpraša, zakaj ne bi nekdo samo združil vse te modifikacije in jih ponudil v prenos? Sliši se logično, a tu nastopita dve prepreki.

Prva je, da modifikacije prihajajo od različnih avtorjev. Za takšen skupek bi moral dobiti dovoljenje od vsakega posebej in veliko morda tega ne bi sploh odobrila. Poleg tega želijo avtorji dobiti od vsakega uporabnika višanje statistike na Nexusu, saj šteje vsak prenos in ocena, ki njihov mod dvigne nad konkurenco.

Druga stvar je združljivost. Veliko modifikacij dobiva nove verzije in če te niso redno posodobljene v paketu, potem vas čakajo problemi pri kompatibilnosti, čemur sledi rušenje igre.

Vse te težave je šele nedavno rešilo iznajdljivo orodje Wabbajack. Ta nam omogoča, da snamemo seznam kakšnega popularnega paketa modifikacij in nato preko namestitvenega programa samo kliknemo en gumb in vse delo bo opravljeno namesto nas! Wabbajack se poveže na Nexus strežnik, prenese najnovejše verzije modov, ti pa dobijo potrebno statistiko beleženja prenosa. Za kompatibilnost je poskrbljeno, tako da imate v zelo kratkem času narejeno tisto, za kar bi drugače zapravili dolge ure.

Wabbajack ni čisto popoln. Če želite imeti samodejno namestitev preko enega klika, potem je nujna naročnina na Nexus Premium. To ni napaka orodja, ampak tako preprosto obratuje Nexus stran. Naročnina vam odklene hkratno prenašanje več modifikacij, izgine pa tudi omejitev prenašanja podatkov, ki je za brezplačne uporabnike nastavljena na 1 MB/s.

Tudi brezplačno lahko prenašate modifikacije, a potem vas čaka veliko čakanja in klikanja vsakega moda posebej. Osebno cenim svoj čas in raje dam tistih nekaj evrov in si prihranim kup glavobolov.

Na uradni Wabbajack strani vas čaka nekaj različnih skupkov modifikacij, ki lahko povsem spremenijo vašo igralno izkušnjo. Ultimate Skyrim doda težak boj in preživetvene mehanike, Legacy of the Dragonborn pa je praktično nova razširitev.

Dobra novica je tudi to, da Wabbajack ne podpira samo Skyrima, ampak tudi druge Bethesda naslove kot so Fallout New Vegas, Oblivion in celo Morrowind. Res izjemen program, ki končno omogoči, da povsem spremenimo svoje najljubše RPG izkušnje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime