Google namerava spremeniti Android telefone v miniaturne seizmometre potresov

Potres je ena tistih naravnih katastrof, za katero današnja tehnologija še preprosto nima odgovora. Hurikane lahko napovemo že tedne prej in za izbruh vulkana je ponavadi dovolj vnaprej napovedan, da lahko naredimo evakuacijo.

A potres se požvižga na vse to. Vedno pride nenapovedan in Murphy pravi, da se bo zgodil v zgodnjih jutranjih urah, ko se nenadoma zbudiš in gledaš v rahlo pozibavajoči lestenec. Ne veš, ali si res čutil potres ali si ga sanjal. Zato vzameš telefon, vtipkaš ARSO stran in če je ta zrušena, pomeni, da se je zgodil potres.

K sreči pa se nam kmalu ne bo treba samo zanašati na ARSO strežnike, ki so očitno narejeni iz krompirja, ampak bo povsem svojo rešitev ponudil Google, ki bo vse Android telefone spremenil v miniature seizmometre potresov.

Zadeva je za delovanje precej preprosta. Vsak od novejših telefonov namreč v sebi vsebuje merilnik pospeška, ki se ga da izkoristiti za zaznavanje tudi najmanjših tresljajev. V primeru potresov lahko te merilnike uporabimo za zaznavanje P vala, ki ga sprožijo potresi, ta val pa se zgodi pred S valom, ki je dejansko tisti, ki začne preurejati pohištvo.

Ko bo vaš telefon zaznal takšne tresljaje, bo te informacije sporočil Googlovemu centru za zaznavanje potresov, zraven pa bo priložil tudi vašo lokacijo. Strežnik bo nato na kup zbral vse informacije telefonov iz iste okolice in bo tako zabeležil, če se je na vašem področju res zgodil potres.

Storitev bo najprej zaživela v Kaliforniji, saj imajo tam že postavljeno zahtevano infrastrukturo, Google pa jo bo čez čas razširil po celem svetu. V praksi bo to videti tako, da boste v Google iskalnik vpisali besedo “Earthquake” in Google vas bo opozoril, da dobivajo poročila o tresenju v vaši okolici, hkrati pa vas bo povprašal, ali ste tudi vi začutili premike. Poleg tega boste zraven dobili nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti po potresu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime