Nekim norcem je uspelo naviti PC do te mere, da lahko ta poganja DOOM Eternal pri 1000 fpsih

DOOM Eternal je hudo dobro optimizirana igra in to v bistvu tudi mora biti, saj je akcija tako hitra in bliskovita, da preprosto moraš zadevo poganjati pri vsaj 60 sličicah na sekundo, drugače bo sovražni demon ob tvojem streljanju počil od smeha in si bo tvoja črevca poveznil na glavo kot groteskno tiaro.

Razvijalec id Software je bil na optimizacijo še posebej ponosen in še pred izidom so izjavili, da ni nobene omejitve pri sličicah na sekundo ter da bi lahko njihov pogon id Tech 7 poganjal igro tudi pri 1000 fpsih, če bi seveda bil nekdo dovolj nor, da bo pri sebi imel takšno opremo.

Poljska trgovina x-kom, ki je ukvarja s prodajo strojnih komponent pa je včeraj dokazala, da takšni norci res obstajajo in na kup so zbrali nekaj najmočnejših komponent pod soncem in se spravili k potrpežljivemu višanju taktov in voltaže. Za ta podvig se niso odločili sami, saj jih je k projektu povabil založnik Bethesda, Poljaki pa so se na izziv hitro odzvali.

Po dolgotrajnem razmisleku so se odločili za naslednje komponente:

  • Procesor: Intel Core i7 9700K pri 6.6 GHz
  • Matična plošča: ASUS Maximus XI APEX
  • Grafična kartica: ASUS RTX2080Ti Strix pri 2.4 GHz
  • Pomnilnik: HyperX Predator 4000 MHz CL19 2×8 GB
  • Disk: Samsung 512 GB M.2 NVMe Evo Plus
  • Napajalnik: Be Quiet 1200 W Straight Power

A samo močne komponente niso dovolj, saj je te treba dvigniti na frekvence, ki nikakor niso bile namenjene tem strojnim delom. Zato so morali na komponente zliti bogato količino dušikovega vodika, ki je komponente držal prijetno ohlajene, saj bi se te hitro spremenile v kupček staljene plastike. Ob takšnem navijanju mora pod dušikov vodik prav vse in zaradi tega je treba olupiti tudi grafično kartico, kot lahko vidite v zgornjem posnetku.

Izziv je bil uspešno opravljen in DOOM Eternal je bil igran pri 1006 sličicah na sekundo, a za kaj takega so morali pogled usmeriti v navadno črno steno, kar je znatno dvignilo fpse. Njihovo pot do uspeha si lahko preberete na uradni strani, kjer je postopek malce bolj podrobno (in tiho) opisan.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime