NVIDIA in njen demo Marbles at Night prikažeta nore učinke ray tracing osvetljevanja

Prav zanimivo je gledati napredek grafične podobe v igrah, ki je šla od samih začetkov skozi več stopenj. V devetdesetih se je začelo vlagati najprej v realistične teksture, potem pa je bil trud vložene v delanje realističnih senc. V 2020 in še posebej naslednje leto pa bomo stopili v dobo realističnega osvetljevanja s pomočjo ray tracinga.

Sicer je bila ta tehnologija na voljo tudi v prejšnji generaciji grafičnih kartic RTX, vendar pa so razvijalci to tehniko vpeljali v igre bolj kot popestritev in naši zasloni ob tem osvetljevanju niso doživeli ravno revolucije. A to se bo kmalu spremenilo, saj nova generacija konzol prinaša ray tracing osvetljevanje, RTX 3000 serija pa bo to tehnologijo še bolj optimizirala.

Kako bo torej videti grafika prihodnosti? Za vrhunsko grafično podobo namreč niso dovolj samo teksture visoke ločljivosti, saj morate v sceno vnesti tudi smisel za oblikovanje predmetov ter osvetljevanje. Ko vse skupaj združite in poleg tega še zaženete v visoki ločljivosti, lahko dobite nekaj neverjetnega in grafično podobo pripeljete do stopnje, ko se morate že res potruditi, da ločite virtualnost od resničnosti.

To je nedavno dokazala sama NVIDIA, ko je na YouTube poslala demo Marbles at Night, ta pa prikaže, česa vsega bodo zmožne njihove nove RTX grafične kartice. Video prikaže kotaljenje frnikol in raytracing osvetljevanje, ki se verno odbija od vsake površine. Naenkrat je na sceni stotine različnih virov svetlobe in preko sto milijonov poligonov, kar pričara resnično fotorealistično izkušnjo.

Demo je bil zagnan na eni kartici RTX 3090 na ločljivosti 1440p in pri 30 sličicah na sekundo. Dvomimo sicer, da bo ta demo postal na voljo širši javnosti, a dovolj je že samo gledanje te umetnine.

Za posladek vam spodaj pripenjamo še posnetek, ki pokaže, kako je Marbles at Night demo sploh nastal in iz prve roke lahko vidite, koliko truda je šlo v oblikovanje vsakega 3D modela, ki ga najdemo v posnetku.

Treba je reči, da je NVIDIA opravila promocijo naslednje generacije grafičnih kartic z odliko in težko boste naleteli na koga, ki se ni začel zanimati za nadgradnjo. 17. septembra bodo v trgovine RTX 3080 grafične kartice in res bo zanimivo videti, ali je nadgradnja med generacijama tako velika kot obljublja NVIDIA ali pa bomo podjetje ujeli pri prenapihovanju.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime