NVIDIA v sekundi razprodala vso zalogo grafičnih kartic RTX 3080

Včeraj se je začela uradna prodaja RTX 3080 grafičnih kartic in igralci po celem svetu so potrpežljivo čakali, da se v spletnih trgovinah pojavi zeleni gumb za nakup izdelkov.

Nekateri so celo vstali v zgodnjih jutranjih urah in budno motrili svojo priljubljeno trgovino in se poskušali izboriti za svoj izvod grafične kartice. Žal pa so vsi ostali dolgih nosov, saj je bila naval tako velik, da so grafične kartice izginile iz trgovin v nekje eni sekundi.

Več kot 50 trgovin po svetu je ob začetku sprejemanja naročil skoraj takoj ostalo brez inventure. Naval je bil celo tako velik, da so nekatere trgovine preprosto podlegle in strežniki so za nekaj časa ostali povsem neodzivni. In to niso neke majhne trgovinice, ampak veliki igralci tipa Newegg, EVGA in Caseking. Tudi uradna NVIDIA spletna stran je takoj ostala brez zaloge, je pa vsaj ostala odzivna in se ni med navalom zrušila.

Da je potreba po RTX 3080 velika je bilo jasno, a vseeno je bilo tu nekaj sumljivega. Navsezadnje ne govorimo o vstopnici za koncert, ampak za dokaj drag izdelek, ki v Evropi zase zahteva okoli 900 €. Kako je bilo potem mogoče, da je zaloga pošla tako hitro?

Razočaranje je bilo veliko in ogromno igralcev se je hitro začelo pritoževati nad nezmožnostjo nakupa izdelka. V nekaterih trgovinah se je gumb “Obvesti me o zalogi” instantno spremenil v “Brez zaloge”, tako da ljudje sploh niso imeli možnosti prenesti izdelka v košarico. Če pa jim je to že uspelo, pa so ob zaključku nakupa naleteli na napako, saj se je strežnik trgovine zrušil.

Začela so se ugibanja, da je bila to prodaja samo na papirju in da je NVIDIA pošteno nategnila svoje stranke. V trgovino naj bi poslala močno omejeno količino zalog in s takšno prodajo želijo dvigniti zanimanje za kartico. Taktika ni slaba. Samo pomislite: če ste močno pričakovali kartico in je zdaj niste mogli dobiti, ali bi bili zanjo, ob “novi zalogi”, čez kak mesec odšteti 100 € več?

NVIDIA se je na težave pri nakupu že odzvala in za pomanjkanje zaloge obtožila preprodajalce. Ti so nad trgovine poslali računalniško vodene bote oz. skripte, ki lahko osvežijo stran in kliknejo na gumb za nakup velikokrat hitreje kot pa je to sposoben človek. Na Ebayu so se kartice že pojavile in trenutno lahko najdemo veliko ZOTAC RTX 3080 kartic, ki se prodajajo od 800 pa vse do skoraj 2000 €.

Našel se je celo en borec za pravico, ki je spisal svojega bota in ga poslal na Ebay dražbe za RTX 3080. Skripta vsaki licitaciji zada ogromne cene kot so denimo 70.000 dolarjev, a ko se dražba zaključi, preprodajalec ne dobi nobenega denarja in mora kartico zopet poslati na licitacijo. Heroj je svoj podvig objavil na uradnem forumu, a je bil žal pobrisan.

NVIDIA je izjavila, da bo vsako naročilo na svoji strani od zdaj naprej ročno pregledala, saj želijo dostaviti kartice resničnim igralcem in ne preprodajalcem, ki se jim gre samo za zaslužek. Opravičili so se potencialnim strankam in jim zagotovili, da bodo trgovci kmalu dobili nove zaloge.

RTX 3080 boste iz strani legalnih prodajalcev bolj težko pridobili. Tudi v Sloveniji so vse trgovine povsem brez zaloge in nihče točno ne ve, kdaj se bo ta spet pojavila. Morda to niti ni tako slabo – konec oktobra bo AMD predstavil svojo prihajajočo serijo grafičnih kartic Big Navi, kar bo takoj naredilo trg bolj pester, zanimiv in dejansko kupljiv.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime