Prva smrtna žrtev digitalnega hekerskega napada

Hekerski napadi so lahko za razna podjetja zelo boleča, a še vedno je vse samo digitalno in škoda, ki jo utrpijo, se meri v denarju. Pred nekaj dnevi pa se je v Nemčiji zgodil hekerski napad, ki je imel za posledico tudi prvo človeško smrtno žrtev.

Napad se je zgodil na bolnico v Düsseldorfu, šlo pa je za tako-imenovani “ransomware” napad. Hekerji so izkoristili ranljivost enega pogosto uporabljenega programa in preko njega zamrznili več kot 30 strežnikov, za odklep teh pa so zahtevali denar.

Ravno takrat pa se je v rešilnem avtomobilu peljala zaenkrat neimenovana ženska, ki je potrebovala nujno zdravniško pomoč. Najbližja bolnica se je nahajala v Düsseldorfu, a ker se je osebje takrat ukvarjalo s kibernetičnim napadom, je niso bili zmožni sprejeti. Rešilec se je zato odpravil v drugo bolnišnico v Wuppertalu, a ta je bila oddaljena 30 kilometrov. Žal je bila predaleč in ženska je zaradi tega tudi umrla.

Bolnišnica incident obravnava kot prvo smrtno žrtev, ki je nastala kot direktna posledica hekerskega napada. Napadalce je kontaktirala policija in svoje izsiljevalsko programje so hitro umaknili. Policija še vedno preiskuje primer in če bo ugotovila, da je bil napad res razlog za smrt, bodo napadalci obtoženi umora.

Spletna stran Associated Press je kasneje objavila članek, da je bil napad na bolnico izveden po nesreči, saj je izsiljevalsko sporočilo nagovarjalo lokalno univerzo in ne bolnice. Prva hekerska smrtna žrtev je tako posledica nesposobnih napadalcev, ki so izbrali napačno tarčo.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime