Je piratstva pri PC igrah res konec?

Bitka med pirati in raznimi načini zaščite iger traja že zelo dolgo, dolgo časa. Piratstvo na PC-ju je šlo skozi svoje vzpone in padce i velikokrat se je že zdelo, da je prišla na sceno nova zaščita, ki je zatrla krekanje iger, a potem se je nenadoma pojavila neka nova skupina, ki ji je uspelo premagati vse ovire in odpreti ključavnico na nelegalno pridobljeni vsebini.

Krekanje iger je posel, ki ga razvijalci iger naravnost prezirajo. Nekih točnih številk utrpljene škode pri piratiziranju nimamo in tiste raziskave, ki so bile opravljene, predvidevajo, da bi pirat, če možnosti kraje ne bi imel, dejansko potem kupil naslov. Resnica pa je, da velikokrat igre preprosto ne bi igral, če ne bi imel alternative.

Škoda kljub temu zagotovo obstaja in krekerske skupine so postale tarče policije. Kar nekaj talentiranih krekerjev je šlo že sedet in za sabo niso pustili naslednikov, ki bi zasedli njihovo mesto. Posledica tega je, da je lomljenja zaščite manj in nekatere krekerske skupine tipa Reloaded, Razor 1911 in Skidrow so danes postale blede sence samega sebe.

6 let nazaj je na sceno vstopila nova zaščita Denuvo in takrat pošteno pretresla trg PC iger. Tiste dni je postala že navada, da so računalniške igre bile zlomljene praktično takoj ob izidu, Denuvo pa je vnesel popolnoma nov sistem zaščite, ki je predstavljal trd oreh gusarjem. Zaščita je bila nato večkrat zlomljena, a Denuvo je pridno krpal luknje in se vedno vrnil močnejši. To je zahtevalo tudi svoj davek, saj je podjetje moralo za učinkovito delovanje dodajati več kode, kar se je v nekaterih testih pokazalo, da negativno vpliva pri dolžini nalaganja stopenj.

Zdi pa se, da je vojne med pirati in Denuvom vsaj začasno konec in da je piratstvo za nekaj časa postalo stvar preteklika. Sicer pirati še vedno lomijo zaščite, a tiste, ki vsebujejo Denuvo zaščito, že dolgo ostajajo nezlomljene.

Seznam nezlomljenih iger je vsak dan večji.

Prevlada Denuva se je začela že lani v pomladi. Anno 1800 je izšel konec maja 2019 in še danes ostaja nezlomljen. Temu so nato sledili bolj popularni naslovi kot so Mortal Kombat 11, F1 2019 in FIFA 20. Prevlada se nadaljuje tudi letos, saj Resident Evil 3 (marec), Maneater (maj) in F1 2020 (julij) še vedno ostajajo nezlomljeni. Tu so tudi hudo popularni naslovi kot so Death Stranding, Total War Saga: Troy, Marvel’s Avengers, Tony Hawk’s Pro Skater 1+2, Pro Evolution Soccer 2021 in Crysis Remastered. Vse celo ni omejeno samo na Denuvo, saj Rockstar s svojo protipiratsko zaščito že od decembra lani uspešno ščiti Red Dead Redemption 2. V letu 2020 so bile Denuvo igre sicer resda zlomljene, a šlo je za manjše naslove, ki so imeli očitno vgrajeno starejšo verzijo zaščite. Izjema je DOOM Eternal, a ta je bil skrekan samo zato, ker je razvijalec ob izidu po nesreči poslal na splet izvršilno exe datoteko brez zaščite.

K temu morate prišteti dejstvo, da je spisek nezlomljenih iger razmeroma majhen, saj je letos zaradi koronavirusa izšlo tudi manj naslovov. Za pirate se časi ne bodo izboljšali, saj Denuvo ne odhaja. Prihajajoča predelava Mafia Definitive Edition bo nosila Denuvo protekcijo, njenemu zgledu pa bo sledil cel kup naslovov, kot so FIFA 21, Star Wars: Squadrons, Watch Dogs: Legion, Godfall, Yakuza: Like a Dragon, Assassin’s Creed: Valhalla, Immortals Fenyx Rising, Prince of Persia: The Sands of Time Remake, Far Cry 6 in drugi.

Denuvo je že izjavil, da nobena zaščita ni večna in to zagotovo drži. A ni dvoma, da so trenutno bitko zmagali in zanimivo bo videti, kaj vse nas čaka v prihodnosti.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

  1. Od kar obstajata Steam in G2A, piratskih iger več ne poznam. Mislim, da sem si nazadnje piratsko igro prenesel in igral kakšne 4 leta nazaj. Konec koncev sem takrat, ko sem še igral piratske igre, stalno imel probleme z zagonom igre ali pa je igro kar med igranjem vrglo ven. Stalno neke napake, zato rajši dam par 10 evrov za igro in imam mir.

  2. Pred nakupom bilo čega treba sprobat, videt če je to to kaj si želiš.
    In tle piraterija zelo dobro pride
    Nemalo krat mi je piraterija ušparala denar, Dragon Hunter, Hunt Showdov, Atlas itd itd, sprobav videv da to ni to in prisparav denar
    Po drugi strani sprobav Conan exiles in ga kupiv vred z novo mapo. Neegdaja zdavnaj so bili demoti in revija Joker, niti enega niti drugega ni več, hvala bogu piraterija še zmiraj obstaja

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime