Bivša YouTube moderatorka toži Google, saj ji je služba pošteno načela duševno zdravje

Ko pomislimo na najhujše službe na svetu se nam pred oči prikradejo različne podobe. Sam se velikokrat spomnim na posnetek nekega ubogega Indijca, ki lahko sčisti kanalizacijo samo če se cel potopi v poplavo dreka in urina, tako da lahko odmaši zapacano cev. A potem, ko malo bolj pomislim, je to samo fizično delo in veliko hujša je služba, ki bi vplivala na moje duševno zdravje.

Praktično vsaka služba bo dandanes na vas vplivala tudi psihološko, a k sreči temu niste izpostavljeni čez celotni delovni čas. A kaj, če bi se s takšnimi pritiski morali soočati skozi celotni delovni čas, kot to denimo počne urejevalec posnetkov Marka Potrča, ki si je ob njegovih bedastočah izpulil še zadnji zdrav las na glavi? Kaj, če bi moral cel dan trepetati, da boš slej kot prej zagledal nekaj, kar ne boš mogel nikoli pozabiti?

Ravno s takšnimi pritiski in izzivi se soočajo moderatorji vsebine YouTuba, ki za bolj mizerno plačilo vsak dan po štiri ure pregledujejo vsebino, ki jo uporabniki naložijo na to platformo. Google, ki je lastnik te platforme, za nadzor te vsebine uporablja mešanico umetne inteligence in človeške sile in slednja je vsak dan izpostavljena tisočim posnetkom in veliko od njih je naravnost izprijenih in kršijo YouTubov pravilnik.

Ena od bivših moderatork si je preko te službe nakopala veliko duševnih težav in zdaj se je odločila tožiti Google, saj ta ni poskrbel za svoje delavce in jim ponudil pomoči pri opravljanju tega izjemno zahtevnega dela.

Tožba pravi, da je bila moderatorka štiri ure na dan izpostavljena tisočim posnetkom, ki so kazali močno nazorno in motečo grafično vsebino. Med drugim je videla, kako se enemu povozili lobanjo s tankom, sekanje glav, žretje možganov iz raztreščene lobanje, odiranje kože iz žive lisice in streljanje otrok v šoli. Delavci morajo v enem dnevu pregledati med 100 in 300 posnetkov, stopnja napake pa ne sme presegati 5 odstotkov. Tožeča delavka je zdržala na delovnem mestu eno leto, preden je službo pustila.

Tožba pravi, da YouTubu kriminalno primanjkuje delavcev na tem mestu, zato so pritiski na obstoječe moderatorje ogromni. Prav tako ni poskrbljeno za pravilno uvajanje, saj bi morali delavca počasi privajati na čedalje hujše posnetke, ne pa da jih samo pošljejo v brezno človeške izprijenosti. Google tudi ni poskrbel, da bi imeli delavci primerno psihološko zdravstveno oskrbo. Sicer so imeli dostop do Wellness osebja, a to ni bilo izučeno o spoprijemanju s pritiski takšne službe.

Bivša delavka je tako po službi razvila cel kup duševnih motenj. Ima težave s spanjem, in če ji že uspe zaspati, jo mučijo grozne more, ki izvirajo iz pregledanih posnetkov. Prav tako je razvila strah pred gnečami, saj jo je strah masovnega streljanja in strah jo je otrok, zaradi česar je pod vprašaj postavljena tudi njena zmožnost ustvarjanja svoje družine. Tu so še napadi panike, zaradi vsega naštetega pa je izgubila tudi svoje prijatelje.

Tožba zahteva, da Google poskrbi za njeno zdravljenje ter odškodnino za povzročeno travmo. Prav tako zahteva ustanovitev zdravstvenega programa, ki bi pregledoval, diagnosticiral in zdravil moderatorje vsebine na YouTubu.

Ženska ima precej velike možnosti za zmago, saj jo zastopa odvetniška firma Joseph Saveri Law Firm, ki je leta 2018 vložila podobno tožbo proti Facebooku, ta pa je letos maja moderatorjem vsebin izplačal 52 milijonov odškodnine. Držimo fige, da se ta zgodba ponovi tudi tu in da se bo na izkoriščanju moderatorjev zgodil znaten premik naprej.

Celotno tožbo si lahko preberete spodaj.

Moderator complaint against… by jonathan_skillings

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. IDK man… Če nihče ni stal 8ur ob njej in ji držal glavo, da je mogla gledat te posnetke, bi lahko prvi dan dala odpoved. Ta tožba se mi zdi isto kot takrat, ko so tožili McDonalds ker prodaja nezdravo hrano.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime