En star televizor je več kot leto dni povzročal internetne izpade cele vasi

Spletna stran Gizmondo poroča o zanimivi zgodbi iz ene male vasice v Walesu, ki se je kar 18 mesecev borila z masovnimi internetnimi izpadi. Inženirji so uporabili vse znane trike za popravilo in na koncu odkrili krivca, ki je bil nič hudega sluteči katodni televizor.

Prebivalci vasi so opazili, da so vsako jutro ob 7.00 doživeli nenadne izpade in motnje internetnih povezav. Podjetje Openreach, ki je tam skrbelo za omrežje, je dobivalo dnevne pritožbe glede izpada interneta in na teren so večkrat poslali svoje tehnike. A vedno, ko so ti prispeli tja so opazili, da vse deluje normalno. Ostalo jim ni drugega, kot pa da še enkrat preverijo sisteme in zamenjajo kabel, vendar pa se je naslednje jutro ponovila spet ista zgodba.

Zadeva je že začela spominjati na epizodo Dosjejev X in inženirjem je po 18 mesecih praskanja po glavi bilo vsega dovolj. Edina preostala logična razlaga je bila, da se nekje zjutraj pojavi električna motnja, ki nato poskrbi za izpad omrežja.

Nekega jutra so se zato ob 6.00 zjutraj pri hudem nalivu odpravili po cesti vasice, s sabo pa so nosili posebno napravo za analiziranje spektra. Ob 7.00 so našli tisto, kar so iskali: naprava je zaznala večjo električno motnjo, ki jo jim je uspelo izslediti do ene naključne hiše. Izkazalo se je, da je imel eden od prebivalcev v hiši ostareli katodni televizor, ki ga je prižgal vsakič ob sedmih zjutraj. Ta televizor je nato sprožil električno motnjo, ki je upočasnila ali pa povzročila izpad električnega omrežja.

Ta električna motnja je znana pod imenom SHINE oz. Single High-level Impulse Noise in kakor pravi Openreach, je ta bolj pogosta, kakor pa bi si mislili. Ko prižgemo kakšno starejšo napravo, sprožimo cel kup frekvenc, ki lahko negativno vplivajo na internetno povezavo. Optika je pred to motnjo bolj varna, a vasica v Walesu uporablja starejšo ADSL povezavo. Ko na takšno naleti SHINE frekvenca, začne omrežje izgubljati sinhronizacijo, kar privede do izpada signala oz. interneta.

Lastnik televizorja je bil zgrožen, da je njegov televizor povzročil toliko težav in porabljenih ur pri identifikaciji težave in takoj se je strinjal, da TV-ja ne uporabi nikoli več.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

2 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime