Telekom Slovenije od danes naprej nudi uporabo 5G omrežja

Pripravi se dragi bralec, saj je usodni dan apokalipse vendarle prispel. Telekom Slovenije je namreč danes zagnal obratovanje svojega 5G omrežja preko več kot 200 baznih postaj po Sloveniji. Teoretiki zarot že panično sestavljajo molotovke za pohod na najbližji oddajni stolp, tisti, ki pa smo normalni, pa se lahko veselimo naslednje stopnje povezljivosti.

Telekom je že julija letos postal ena prvih držav na svetu, ki je 5G omrežje zagnal v frekvenčnem spektru 2600 MHz, od danes pa je ta storitev na voljo tudi uporabnikom. Naročniki lahko naročijo nov paket Naj 5G, ki ponuja 300 GB prenosa podatkov s hitrostmi do 450 Mbit/s in nalaganja podatkov s hitrostmi do 100 Mbit/s. Paket vam prinese še neomejeno število klicev in sporočil, storitev pa lahko vklopite tudi naročniki drugih paketov in sicer tako, da na številko 1918 pošljete SMS z besedo 5G. Seveda morate imeti pri sebi telefon, ki ima v sebi vgrajeno podporo za 5G signal.

Telekom pričakuje, da bodo do konca leta v Sloveniji dosegli 33 % pokritost s 5G omrežjem.

Na novinarski konferenci smo se mudili tudi mi in dobili smo tudi praktični vpogled v naslednjo generacijo omrežja. Predstavnik Telekoma je zagnal praktični preizkus Speedtesta, ta pa je pokazal vzpodbudne številke. Poleg tega smo lahko tudi gledali kristalno čisto sliko v ločljivosti 4K, ki jo je prenašal samo 5G signal. Telekom je na konferenci povedal, da bo na tistih krajih, kjer izvedba optike še ni mogoča, 5G omrežje odlična alternativa.

5g

Na predstavitvi se je veliko omenjalo tudi igričarstvo in zdi se, da se bo morda Telekom resneje podal v to panogo. Sicer sem se malce nasmejal, ko nam je Telekomova predstavnica povedala, da se na enem kotičku nahajajo PlayStation konzole, ki so povezane na 5G omrežje, a v bistvu so bili to telefoni s kontrolerji. A šteje namen in lepo je videti, da je bil ob tako pomembni predstavitvi zraven močno vključen tudi gaming.

5g

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. “Teoretiki zarot že panično sestavljajo molotovke za pohod”

    Ah dajte no. Tu ste za opisovat igrice ne pa širit teorije zarote o miljardah antivakserjev ki čakajo v zaledju za požngt oddajnik ki s svojim signalom še lipavega lista ne more prebiti in ti hitrost pade na 4G.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime