AMD pokazal nove grafične kartice – RX 6800 XT in RX 6900 XT naj bi premagale NVIDIA ponudbo

Podjetje AMD je včeraj končno razkrilo svojo naslednjo generacijo grafičnih kartic in pred oči javnosti so postavili trojico izdelkov: RX 6800, RX 6800 XT in 6900 XT.

Na oder je stopila Lisa Su, ta pa je v polurni predstavitvi napovedala datum izida in cene, v ozadju pa smo lahko tudi videli rezultate testiranja, ki je bilo izvedeno v nekaterih najbolj popularnih igrah pri najvišjih nastavitvah.

Seveda je bilo največ govora o igranju v 4K ločljivosti, ki ga bodo lahko dosegale vse njihove nove kartice in to pri visokih sličicah na sekundo, ki se ne bodo ustavile pri številki 60. Kot lahko vidite iz zgornje slike, bo najcenejši primerek RX 6800, ki bo brez davka veljala 579 $, v igrah premagal NVIDIA grafično kartico prejšnje generacije RTX 2080Ti. V 4K ločljivosti bo imel za 18 % boljšo optimizacijo, kar je lep dosežek, še posebej glede na to, da se RTX 2080 Ti prodaja v trgovinah za več kot jurja, medtem ko naj bi bila RX 6800 še enkrat cenejša. Vendar pa je treba tu upoštevati tudi RTX 3070, ki stane veliko manj in se bo po ceni nekako izenačil z RX 6800.

RX 6800 XT si bo po drugi strani za tarčo izbral RTX 3080, s katerim sta si v izmenjavanju udarcev bolj ali manj nekako enakovredna. RX 6800 XT bo zase zahteval 649 $ brez davka, kar je malenkost manj od RTX 3080.

AMD se je tokrat spravil tudi v lov za zlato medaljo grafičnega trga. Kot tehnološki poznavalci že veste je pri prejšnji generaciji grafičnih kartic RTX 2080 Ti ostal nepremagan. Tokrat so stvari drugačne, saj AMD s svojo kartico RX 6900 XT zasleduje tudi trenutnega prvaka RTX 3090. Glede na grafe mu izmakne krono v igrah Forza Horizon 4 in Battlefield 5, a treba je upoštevati, da so bili ti rezultati pridobljeni pri vključenih nastavitvah Rage Mode in Smart Access Memory. Rage Mode je v bistvu navijanje kartice, Smart Access Memory pa omogoči Ryzen procesorjem, da dostopajo do grafičnega pomnilnika kartice, kar naj bi zvišalo optimizacijo. RX 6900 XT bo stal 999 $ brez davka, kar je za 500 $ manj od svojega največjega konkurenta.

Je AMD torej povsem nadvladal konkurenco? Da in ne. Vsekakor je serija RX 6000 impresivna, a kot prvo se je treba zavedati, da so ti rezultati bili narejeni v AMD laboratorijih, tako da bo treba počakati teste neodvisnih strani. Prav tako je na rezultate vplival Rage Mode in Smart Access Memory, tako da bi bilo zanimivo videti razliko brez teh programskih rešitev.

Zagotovo pa je najbolj razočarala primerjava v ray tracing učinkih. RX 6000 bo prva serija AMD grafičnih kartic, ki bo te učinke podpirala, a dobili nismo prav nobene konkretne primerjave z NVIDIO. Prav tako ni bilo ničesar povedanega o tehnologiji DLSS. AMD naj bi delal na svoji različici te tehnologije, ki pa je očitno še tako daleč stran, da očitno še ni pripravljena za predstavitev.

Dobra novica je, da bodo vse nove grafične kartice vsebovale 16 GB pomnilnika, kar je velika razlika v primerjavi z denimo RTX 3080, ki je s svojimi 10 GB precej razočaral.

Vendar pa ima morda AMD v rokavu še enega potencialnega aduta: dobro zalogo. RX 6800 in RX 6800 XT bosta na voljo od 18. novembra dalje, RX 6900 XT pa pride 8. decembra. Če bo AMD-ju za razliko od NVIDIE dejansko uspelo izdelati dovolj kartic, da bodo do njih dobili dostop tudi povsem navadni kupci in ne samo preprodajalci, potem zna to pomembno vplivati na bitko grafičnih velikanov.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime