Slovenski e-bralnik inkBOOK Calypso – edina izbira za branje slovenskih knjižnic

Približuje se zimski čas in za letošnje koledarsko leto držim fige, da končno dobimo vsaj malce snežne odeje. Vem, da nekateri snega ne marajo preveč, a osebno mi ni lepšega, kot da se lepo zavlečem pod odejo, v roko primem skodelico kakava in se spravim k branju, zunaj pa počasi padajoče snežinke vihrajo v vetru in pričarajo zimsko idilo.

Že nekaj let svoje bralne aktivnosti ne izvajam več samo na fizičnem papirju, ampak knjige berem na e-bralniku. Kindle mi na tem področju že dolgo zvesto služi in čeprav je otip prave knjige nepogrešljiv, imajo elektronski bralniki celo vrsto prednosti, zaradi katerih sem presedlal na elektronsko tiskano besedo. V enem bralniku lahko naenkrat nesem tisoče knjig in kot človek, ki nikoli točno ne ve, kaj bi mi v tem trenutku sedlo v branje, se lahko instantno odločim za novo knjigo in začnem branje v sekundi.


VIDEO RECENZIJA


Kakor pa je Kindle priročen in zadostuje praktično vsem mojim pogojem, nosi s sabo še vedno eno večjo črno piko in ta sliši na besedno zvezo “slovenske knjige”. Teh na Amazonovi trgovini praktično ni, vendar pa to ne pomeni, da slovenske e-knjige ne obstajajo. Že nekaj let jih namreč podpira Biblos, ki preko knjižnice omogoča celo izposojo knjig. In tu naletimo na problem: Kindle ima zaprt sistem, ki ne omogoča branja Biblosovega zapisa. Tako se za branje knjig iz knjižnice obrišemo pod nosom, vendar rešitve obstajajo. Biblos je namreč pred kratkim predstavil povsem svoj elektronski bralnik inkBOOK Calypso, ki podpira cel kup zapisov, poleg tega pa vsebuje integracijo slovenskih knjižnic za enostavno branje izposojenih knjig.

Poglejmo si najprej strojne specifikacije inkBOOK Calypso bralnika.


Zaslon na dotik: 6-inch E Ink® Carta EPD, osvetlitev zaslona z možnostjo nastavitve kontrasta osvetlitve
Ločljivost: 1024 x 758 (212 dpi)
Dimenzije: 159 × 114 × 9 mm
Teža: 155 g
Procesor: dvojedrni Cortex-A7
Pomnilnik: 512 MB
Notranja shramba: 16 GB
Priključki: micro-USB 2.0, microSD do 32GB
Baterija: Li-ION polimer, 1900 mAh
Polnjenje: V celoti se napolni v približno 5 urah.
Operacijski sistem: OS inkBOOK (temelji na operacijskem sistemu Android)
Povezljivost: Wi-Fi (802.11b / g / n)
Podprti formati: EPUB s PDF (reflow) z Adobe DRM (ADEPT), MOBI (brez DRM), TXT, FB2, HTML, RTF, CHM
Podpira: Windows, Linux, MacOS
Jeziki: slovenski, angleški, nemški, francoski, poljski, ruski, ukrajinski
Barva ohišja: siva, črna, modra, rdeča


Biblos mi je prijazno poslal svoj bralnik na test in že prvi stik s paketom je prijeten za dotik in oči. Bralnik je namreč zapakiran v okolju prijazen papirnat material, ki spominja na fizično knjigo. Dejansko sem sprva mislil, da mogoče prišlo do pomote in da sem dobil neki razstavni, kartonast eksponat, moje sumi pa so se nato še poglobili, ko sem paket dejansko prijel v roko. Bralnik je namreč težak samo 155 g, tako da je praktično brez teže, kar je hudo dobra lastnost izdelka, ki ga navadno nepremično držiš v roki nekaj ur.

Embalaža je privlačna in bi skoraj lahko služila za ohišje bralnika.

Ko sem zadevo vendarle odpakiral, sem si lahko končno oddahnil. V paketu se je namreč nahajal bralnik, ovit v mično sivo ohišje, poleg tega pa sem dobil zraven še nekaj dokumentacije in polnilec. Žal prvi stik malce zmoti embalaža, saj bi glede na to, da je to slovenski bralnik, pričakoval na sprednji strani slovenske besede, a žal temu ni tako. inkBOOK bralniki namreč niso slovenski, saj jih proizvajajo Poljaki, kjer je podjetje inkBOOK tudi registrirano. Biblos je tako dobil licenco za prevod programske opreme in namestitev svoje aplikacije na Android operacijski sistem, ki ga najdemo znotraj bralnika.

Calypso je na voljo v različnih barvnih odtenkih in privoščite si ga lahko v črni, sivi, modri ali pa rdeči barvi. Na spodnji strani najdemo vtič za polnjenje micro USB 2.0 in čeprav sem upal na bolj sodobno USB-C polnjenje, bralniki niso ravno stvari, ki jih je treba nujno napolniti v eni uri in če je starejši priključek pomagal pri nižanju cene, potem se osebno na tem mestu ne bom preveč pritoževal.

biblos
V primerjavi s Kindlom je Calypso malce manjši in lažji.

Zadnja stran bralnika vsebuje plastično stranico, ki pa je meni osebno hudo prijetna na dotik. Vsebuje neko mehkobo in že malce spominja na gumo. Na zgornjem levem kotu se nahaja tudi tipka za vklop, ki je malce vdolbena v zadnjo stran. Na sprednji strani se pod zaslonom ločljivosti 1024 x 758 nahaja dodatna tipka za zbuditev naprave, na levi in desni strani zaslona pa najdemo tudi fizične tipke za obračanje strani. Kar se tiče fizične plati, je Calypso čist, lahek, prijeten za otip, velikost pa je dovolj majhna, da ga mimogrede smuknete v malce večji žep.

Zbujanje naprave je malce zmedeno. Kot Kindle uporabniku se mi niti sanjalo ni, da naprava vsebuje na hrbtu še eno tipko, zato sem kot nor najprej pritiskal sprednjo tipko. Šele nekoliko kasneje sem izgruntal postopek operacije: najprej pritisneš tipko zadaj, nakar se obarva sprednja tipka in ko to končno pritisnemo, se naprava zbudi. Bralnik vsebuje dve stopnji spanja in ko ga ne uporabljamo dlje časa, vstopi v drugo stopnjo varčevanja baterije. V praksi to pomeni, da je treba zadnji gumb tiščati dlje časa, preden se naprava zbudi. Res ne razumem potrebe po še enem dodatnem gumbu zadaj, saj bi vse te naloge zlahka opravil samo sprednji gumb. Zmeda se nadaljuje, ko napravo povežeš preko kabla na računalnik. Včasih bralnik zazna, a ne prikaže njegove vsebine. Nakar nisi siguren, ali je naprava povsem zbujena ali ne, tako da je treba včasih kabel odklopiti in še enkrat vklopiti, da je vsebina bralnika končno prebrana.

bralnik
Bralna izkušnja ponuja vse, kar bi uporabnik lahko zahteval. Na sliki temni način, ki je izjemno priporočljiv za branje ponoči.

Dobra novica je, da Calypso podpira cel kup zapisov, tako da lahko brez skrbi berete EPUB, PDF, MOBI in celo Amazonov AZW3 zapise. Takoj, ko knjigo prekopiramo v pomnilnik, se ta tudi pojavi v napravi in to celo hitreje kot na Kindlu. Calypso v sebi drži kar 16 GB prostora za shranjevanje, kar je res ogromna številka za bralnik, ki je ne doseže niti dražji Kindle Paperwhite. Poleg tega lahko hrambo še dodatno razširimo s SD kartico, kar je malce čudna funkcija. Kdo za vraga bo zapolnil 16 GB pomnilnika s knjigami in bo potem še potreboval dodatni prostor?

Na tem mestu velja kakšno besedo spregovoriti tudi o integraciji za slovenske knjižnice. Žal sem bil malce razočaran, ko sem videl, da Calypso ponuja samo sinhronizacijo izposojenih knjig, neposrednega izposojanja pa ne omogoča. V praksi to pomeni, da boste za izposojo knjige morali obiskati stran knjižnice preko računalnika ali aplikacije in si tam izposoditi knjigo. Nato na bralniku pritisnete na gumb za sinhronizacijo in knjiga se vam bo prenesla na napravo. Takšen sistem izposoje knjige ne preseneča, saj je e-črnilo za bralnikih udobno za branje, za kakšno bolj napredno delo, kot je skakanje po spletu in tapkanje po virtualni knjižnici, pa je bolj muka kot ne. Vseeno sem upal, da so pri razvoju vendarle iznašli kakšen napreden sistem, ki bi omogočal izposojo knjige neposredno iz bralnika.

biblos bralnik
Knjige si moramo izposoditi na kakšni drugi napravi, nato pa jih sinhroniziramo na bralnik.

Sama uporabniška izkušnja je zadovoljiva in med branjem boste dobili vse tisto, kar ste od sodobnega bralnika vajeni. Izkušnja je veliko boljša kot na Biblos aplikaciji, kjer je včasih besedilo prekrivalo število stranice (čeprav to moti tudi na tem bralniku), na spodnji strani pa lahko med listanjem lepo spremljamo svoj napredek. Zaradi neznanega razloga mi je zelo prijala siva črta, ki se je skladno z napredkom branja pridno večala. Zanimivo, kako lahko takšne malenkosti popestrijo branje. Pogrešal sem kakšne bolj napredne funkcije, kot je denimo označevanje neznanih besed, ki bi se lahko povezale s slovarjem in takoj izpisale definicijo. Sicer lahko zaženemo za vsako besedo Googlov brskalnik ali pa prevajalnik, a kakor sem omenil prej, surfanje na e-bralniku je recept za glavobol.

biblos
Naprava vsebuje tudi fizične tipke za premikanje stranic, lahko pa to počnemo tudi preko preprostega tapkanja po zaslonu.

Calypso ponuja tudi ozadno razsvetljavo zaslona, ki jo lahko poljubno izključimo ter prilagajanje velikosti in stila besedila. Prilagajanje velikosti bi bilo lahko boljše, saj je tista sledilna črta preprosto premalo natančna, tako da sem ob tapkanju neprestano skakal med besedilom za največje slepce in mikroskopskim besedilom. Pohvalno je, da naprava omogoča prilagajanje toplote svetlobe, kar izjemno prav pride pri nočnem branju in preklopimo lahko tudi na temni način, ki ozadje zatemni, črke pa postanejo svetle. Žal pri tem načinu ob vsakem obračanju strani zaslon zaradi neznanega razloga zasveti za kakšno sekundo, kar je ponoči precej moteče.

calypso
Naprava celo vsebuje priklop za SD kartico, a že pošastnih 16 GB pomnilnika bo več kot zadostilo vaše potrebe po knjigah.

O bateriji ne morem povedati ničesar res spodbudnega. Calypso namreč vsebuje zgolj 1900 mAh baterijo, kar je veliko manj od Kindla in to se opazi tudi v praksi. Ob prižganem zaslonu boste baterijo ob rednem branju izpraznili v samo nekaj urah in razlika v vzdržljivosti v primerjavi s Kindlom je tu precej opazna. Calypso ima vse druge specifikacije na mestu, zato mi res ni jasno, zakaj so se odločili za sekanje ovinkov pri bateriji. Naprava je zaradi slabše baterija lažja, a raje bi žrtvoval tistih nekaj gramov za bolj vzdržljivo napravo.

inkBOOK Calypso mi je ob mojem testiranju ponudil nekaj prijetnih ur branja in razen baterije in manjši malenkosti, ki bi jih lahko vpeljali s posodobitvami, nekih resnejših pripomb nimam. Potožil bi še nad enim čudnim hroščem, saj mi je med branjem vsake toliko zaslon za sekundo utripnil na črno barvo, kar je morda posledica testne verzije. Pri Biblosu zanj zahtevajo 129 €, kar je zame osebno malce predrago, a po drugi strani je to edini bralnik, ki omogoča branje slovenskih knjig iz knjižnice. Če to upraviči njegovo ceno, je odvisno od vas in vašega cenjenja slovensko zapisane besede.

Nakup lahko opravite na uradni strani Biblosa.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

inkBOOK Calypso je edina izbira, če želite brati sposojene knjige iz knjižnic. K sreči svojo nalogo opravi dobro, a brez manjših minusov ne gre. Najbolj so ga pokronali z baterijo, ki je preprosto premalo vzdržljiva za dolgotrajno branje in upamo, da bo naslednik odpravil te napake.

Sveže recenzije

Več

2 KOMENTARJI

  1. Glede na to da je dokaj nov članek, bi se lahko malo pozanimali glede dostopa do biblos knjižnice. Nimam najnovejšega PocketBook InkPad bralnika, pa ima direkten dostop do biblos knjižnice in slovenski meni…

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
inkBOOK Calypso je edina izbira, če želite brati sposojene knjige iz knjižnic. K sreči svojo nalogo opravi dobro, a brez manjših minusov ne gre. Najbolj so ga pokronali z baterijo, ki je preprosto premalo vzdržljiva za dolgotrajno branje in upamo, da bo naslednik odpravil te napake.Slovenski e-bralnik inkBOOK Calypso - edina izbira za branje slovenskih knjižnic