NHL 21: Zgled za vse športne simulacije

Ne dolgo nazaj se je moj Playstation razveselil nove inačice Fife. Tiste, ki zanima kam in kako uspešno je zaplula v morje iger si lahko preberete tukaj. Za tiste, ki pa se trenutno ubadate s vprašanjem, kaj za vraga ima FIFA tukaj veze pa je odgovor sledeč. Pred slabim tednom je moj PlayStation postal bogatejši še za kultno hokejsko športno simulacijo NHL imenovano seveda po najboljši ligi na svetu National Hockey League v ZDA. NHL 21 je trideseta igra posvečena NHL hokeju, prva je za Segin Genesis izšla daljnega leta 1991. Tokratno izdajo, ki nosi naziv 21 po letu 2021, ki še prihaja, boste lahko igrali na PlayStation napravah in seveda Microsoftovih Xbox mašinah, PC žal že od leta 2008 ne pride več v poštev. Tukaj naj izpostavim še to, da NHL 21 v nasprotju s Madden NFL 21 in FIFA 21 ne bo dobil zastonj nadgradnje za PS5 in Xbox X/S, ampak boste za vse novosti morali počakati na NHL 22. Tisti, ki boste konzole nove generacije kupili, boste vseeno lahko igrali letošnjo inačico.

NHL 21 je letos na naslovnico postavil legendarnega krilnega igralca Alexandra Ovechkina, ki v najboljših hokejski ligi na svetu igra že dolgih petnajst sezon in to v celoti pri ekipi Washington Capitals. V karieri je odigral 1152 tekem in ekipi prispeval 1278 točk, kar ga uvršča na 36. mesto po doseženih točki vseh časov. Za primerjavo: naš Anže Kopitar, ki še vedno igra v Los Angelesu, jih ima trenutno 950. 


Razvojna ekipa:  EA Vancouver
Založnik: EA Sports
Platforme: PS4, Xbox One, PS5, Xbox Series X/S
LinkLINK
Datum izida: 16.10.2020
Cena: 68.87 € (Eigre.si)
Žanr: Športa simulacija


VIDEO RECENZIJA


Nikoli nisem skrival, da imam precej rad športne igre. Svoje čase sem preigraval vse od FIFE, NBA, NFL in seveda NHL. To je bilo predvsem do takrat, ko so vse naštete še izhajale za PC. Potem sem imel od večine iger, kar nekaj časa pavzo, saj so izhajale le na konzolah, le te pa si nisem lastil. Ko sem si dve leti nazaj zopet omislil konzolo, sem seveda zopet stopil v stik s “pozabljenimi športaki”. Priznam, da v večini primerov nisem kaj veliko zamudil – da, res grafično so bolj dodelani, tu pa tam so dodali kakšne zanimivosti, minimalno predelali kontrole, a večini ostali dovolj podobni, da nisem imel nikoli problemov s aklimatizacijo. Ko sem prejšnji teden prvič zagnal NHL 21 pa sem se kar malce ustrašil. Zadeva je v vseh teh letih bistveno napredovala in možnosti, ki jih ponuja, so res dvignile nivo same igre. Za tiste, ki ste vmes NHL nažigavali verjetno veste, kdaj se je ta preskok naredil, sam pa sem v totalni temi in zato še toliko bolj navdušen. 

Prvi stik z NHL 21 je lahko morda za nekatere predvsem novince malce odbijajoč, saj ti ponudi precej intenziven uvajalni del, ki je sestavljen iz večih sklopov. “Trening” priporočam prav sem, saj te kljub temu, da traja več kot dvajset minut hitro in predvsem dobro seznani s kontrolami. Seveda, ga lahko po mili volji preskočite in skočite direktno v glavni meni. Še preden ga boste ozrli boste morali naštimati težavnost in druge nastavitve, ki so morda malce zmedeno postavljene, nato pa le pristanete v glavnem meniju. Tega najprej prilagodite s tremi hitrimi bližnjicami, nato si ga lahko ogledate v celoti. Če ima FIFA relativno lepo oblikovan in pregleden meni, je tisti v NHL 21 zelo zmeden in precej nepregleden. Po nekaj igrah se ga sicer navadiš, ampak dejstvo je, da bi se meni lahko precej poenostavil. Načeloma je razdeljen v sklope, več o tem pa vidite v videu. Sam sem za voljo recenzije poskusil prijateljsko tekmo, Be a Pro način, večigralski način World of Chel in več tekem doma z mulcem, kjer sem se lahko izživljal in imel občutek, da sem profesionalec (po vseh porazih na večigralskem načinu Ones).

Za prijateljsko tekmo sem izbral sebi najljubšo ekipo zadnjih let Vegas Golden Knights, na kontra strani je seveda čakala ekipa Los Angeles Kings. Igra me je takoj navdušila, saj je grafično precej lepo narejena in lepo so poskrbeli tudi za detajle v dvoranah. Morda so napram FIFI in NBA igralci malce manj dodelani, a po drugi strani na glavah nosijo šleme, tako da to ne vpliva veliko. Kamere, ki spremljajo tekmo v privzetem načinu so precej dobro nastavljene in tekme imajo precej bolj televizijski občutek kot pred leti.

Sama igralnost pa je tista, ki me je sprva zelo navdušila. Namreč hokej je v resnici precej hitra in razgibana igra. Refleksi in predvidevanje morata biti precej dobro razvita, da postaneš dober igralec. To sem začutil tudi med samo igro. Tisti časi, ko je en gumb podal, drugi pa streljal so mimo. NHL 21 prinaša velik nabor različnih podaj, strelov, preigravanj, obrambnih tehnik in tako dalje. Če želiš igro res obvladati, se moraš naučiti kar precej bolj ali manj kompleksnih kombinacij. Osebno sem se moral še naučiti, kar najbolj prisegam na napad iz strani, podajo v sredino in strel s prve, ki je zaenkrat še najbolj učinkovito orožje v mojem arzenalu. Seveda sem se kot prvo atraktivno potezo naučil strel, kjer si plošček spustiš med nogami in potem streljaš izza noge, ampak kako uspešen sem bil do sedaj pri tem, si lahko mislite sami. Skratka, način igranja s kompletno ekipo v kariernem načinu me je precej navdušil in mislim, da je lep zgled, ki bi mu lahko sledila recimo FIFA.

Izredno rad pri športnih igrah imam načine, kjer igraš kot en igralec. Be a Pro pri NHL 21 je zato takoj postal moj najljubši in takoj navdušil z eno specifično zadevico. Namreč, ko si ustvariš svoj lik oziroma igralca in nastaviš vse tiste specifikacije okoli svojih oči, frizure, število zob, kot hrbtenice med streljanjem ter gostoto lesa palice, sledi možnost izbire s katere lige prihajaš v NHL. Na voljo imaš direkten prestop v NHL, kanadsko ligo CHL ali in pazi zdaj to! Evropske klube! Ja res je, lahko izbiraš med kar nekaj evropskimi klub, tudi tistimi, ki igrajo v ligi EBEL oziroma po novem imenovani Bet-At-Home Ice Hockey League. No pri predstavniku te lige sem začel tudi jaz. Kot član Redbull Salzburga sem igral nek evropski turnir po katerem te glede na tvoje rezultate povabijo na izbor (Draft) v ligo NHL. H kateremu klubu bom prišel še ne vem, saj še nisem odigral celotnega turnirja. Je pa Be a Pro način od vseh iger, ki ga ponujajo najbolj kompleksen in dodelan. Tako med igro beleži tvoj Offense (napad), Defense (obrambo) in Team Work (skupinsko delo) in res je težko usklajevati med njimi, sam sem načeloma pri napadu dosegal oceno A, v obrambi v povprečju B, Team Work pa zgolj C -. Be a Pro je precej kinematično narejen in ponuja kar nekaj pogovarjanja z agentom in trenerjem. Glede na odgovore tudi gradiš osebnost, ki je lahko bolj naduta ali bolj ekipno usmerjena. Z denarjem, ki ga skozi leta zaslužiš pa lahko kupuješ vse sorte zadeve, od hiš in avtomobilov, do zasebnega leta ali pa denar daješ v dobrodelne namene. Skratka, Be a Pro je res dodelan in te izredno potegne v igranje, saj lahko spišeš lastno zanimivo zgodbo. Velik poklon ustvarjalcem in upam, da drugo leto zadevo še nadgradijo. 

No, če je Be a Pro relativno kompleksen, si nato predstavljajte franšizni način… Kljub temu, da sem zgolj skočil v njega in ga hitro pregledal, sem dobil občutek, da sem v vesoljski ladji. Spet se tukaj pojavi glavna rak rana NHL 21 in sicer zelo slabo oblikovani meni in v njem se lahko gladko zgubiš. Če k temu dodaš še kompleksno strukturo igranja, skavtanja, vlaganja denarja v infrastrukuro, iskanja trenerjev in tako dalje, vidiš da gre za zelo dodelano mešanico športne igre in manager simulacije. Za navdušence verjamem sedma nebesa, za tiste ki pa zgolj radi odigrajo kakšno partijo hokeja, pa verjetno čisto preveč kompliciranja in svetujem dolgi obvoz. 

World of Chel je večigralski način igranja, ki ga je EA vpeljal v NHL 19 in je nadomestil prejšnji NHL EASHL. Gre za online tekmovanja, kjer se združiš z igralci s celega sveta in se pomeriš v igranju 1 na 1, 3 na 3, ter 6 na 6. Preden lahko začneš igrati, si moraš narediti lik oziroma, če si igral Be a Pro, lahko uporabiš kar tistega. Nato mu izbereš nekaj dodatkov kot so dresi in tako dalje (te seveda, dobiš preko igranja tekem), ter začneš z igro. WoC, kot je na kratko imenovan World of Chel, ponuja šest načinov igranja, najbolj igrani so Ones Eliminator, kjer se 27 igralcev pomeri v turnirju. Ta izgleda tako,da se naredi 9 ekip po 3 igralci, ki igra vsak za sebe, torej nekako 1v1v1. Zmagovalec gre v naslednji krog. Vse do finala. Drugi način je Drop in Threes, kjer se igra 3 na 3 z vsemi vsemi pravili in zadnji način, ki je seveda najbolj prepoznaven je NHL 21 Standard Drop In, gre pa za 6 na 6, kjer veljajo vsa prava pravila in velja za zelo hiter in zahteven način igre. Sam sem se poizkusil v Ones Eliminator in lahko povem, da sem popušil na celi črti, saj nisem zadel niti enega gola. V bodoče upam na kakšno zmago. 

Zadnji vidik, ki ga lahko povem s prve roke je igranja s mojim mulcem. Preigrala sva kar nekaj tekem in nad igro je totalno navdušen. Zelo hitro je osvojil kontrole, čeprav je cel čas jamral, da so precej drugačne kot recimo v FIFI. Poleg tekem sva se pomerila tudi v streljanju kazenskih strelov in mislim, da je naštudiral da bo preteklo še nekaj vode preden bo lahko v igricah pospravil tastarega. Ja, NHL 21 je za sproščanje s kolegi in družino res zabavna igra. 

Torej sklepna beseda. Kljub temu, da že kar nekaj časa nisem igral hokeja drugače kot pozimi na lokalnem drsališču, nisem pričakoval takšnega napredka. NHL 21 je zelo dodelana športna simulacija, ki s svojo zasnovo ponuja dobro zabavo za začetnike ali pa kompleksen izziv za tiste, ki ga iščejo. Grafično lepo narejen, dizajnersko pa precej zmedeno postavljen špil, ki vseeno kaže na to, da pri EA še znajo narediti dobro igro. Če je Fifa zadnja leta precej na udaru in je letos precej razočaral tudi NFL, potem je NHL 21 tisti, ki je dokazal da tudi EA Sports še zmore narediti kvaliteten izdelek. 

(+) Igralnost

(+) Detajli

(+) Večigralnost

(+) Be a pro

(-) Preglednost menijev

(-) Kompleksnost Franchise načina

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

NHL 21 je dokaz, da pri EA Sports še znajo narediti res dobro športno igro. Vrhunska igralnost, ki omogoča različne bolj ali manj atraktivne poteze videne v najboljši hokejski ligi na svetu. Igra zadovolji potrebe tako začetnikov kot ekspertov, bodisi v singel player načinih bodisi na svetovnem spletu. Pazite zgolj na kakšen hud bodycheck.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
NHL 21 je dokaz, da pri EA Sports še znajo narediti res dobro športno igro. Vrhunska igralnost, ki omogoča različne bolj ali manj atraktivne poteze videne v najboljši hokejski ligi na svetu. Igra zadovolji potrebe tako začetnikov kot ekspertov, bodisi v singel player načinih bodisi na svetovnem spletu. Pazite zgolj na kakšen hud bodycheck. NHL 21: Zgled za vse športne simulacije