Očitno bodo zdaj PC igre ponujale ekskluzivne ray tracing učinke za AMD ali pa NVIDIA grafične kartice

PC trg je te dni v smislu iger precej razdrobljen. Imamo cel kup platform oz. zaganjalnikov – na tem mestu je najbolj znana vojna med Steam in Epic Games trgovinama, saj slednja neprestano kupuje ekskluzivne pravice za določene igre. Zadeva je postala že precej najedajoča, hkrati pa so začeli tudi drugi založniki ustanavljati svoje trgovine.

Zdi pa se, da nas morda čaka še ena precej nepričakovana vojna. Podjetje AMD je namreč včeraj izdalo novo serijo grafičnih kartic RX 6800 in 6800XT, kmalu zatem pa se je oglasil razvijalec Counterplay Games, ki je nedavno izdal igro Godfall. Za njo je povedal novo posodobitev, ki bo vpeljala ray tracing učinke, a te bodo na začetku podpirale samo AMD grafične kartice.

To ne pomeni, da bo Godfall podpiral samo AMD ray tracing osvetljevanje, saj naj bi podpora za NVIDIO prišla nekoliko kasneje. A razvijalec je s tem sprožil ugibanje, če bodo nemara prihajajoče igre ponujale ray tracing učinke bodisi samo na NVIDIA ali pa AMD grafičnih rešitvah.

Na področju ray tracinga ima NVIDIA trenutno veliko prednost, saj so njihove prve grafične kartice s to tehnologijo izšle leta 2018 in podjetje je ray tracing v tem času samo še izpopolnilo, temu pa so nato dodali še DLSS tehnologijo. Vendar pa po drugi strani AMD-jev ray tracing biva v obeh konzolah naslednje generacije, kar zna pomeniti lažjo optimizacijo za razvijalce pri predelavah, kar lahko vodi do tega, da bodo AMD kartice prve dobile ray tracing podporo na PC-ju. Je bil morda Godfall prvi takšen izdelek, ki mu bodo kmalu sledili drugi?

AMD trenutno napoveduje ray tracing podporo za igre Godfall, Far Cry 6, Horizon Zero Dawn in Assassin’s Creed Valhalla, tako da bo zelo zanimivo videti, če bo ta podpora izšla za oba tabora grafičnih kartic istočasno in kje bo na koncu tudi bolje optimizirana.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime