Epic Games zaganjalnik zasačen pri pošiljanju podatkov in višanju temperatur na Ryzen procesorjih

Tisti rek: “Če se sliši predobro, da bi bilo res, potem zelo verjetno je”, se je očitno zopet izkazal za pravilnega. Tokrat je to pravilo obveljalo za trgovino Epic Games, ki je znana predvsem po svoji darežljivosti in podarjanju brezplačnih iger. Med božičnimi prazniki so se odločili podeliti vsak dan novo igro povsem brezplačno in danes je na vrsto prišel naslov My Time at Portia.

Vendar pa očitno s tem ne želijo na svojo stran dobiti samo novih naročnikov, ampak vmes izmakniti tudi kakšen podatek, ki ga stranka nevede deli z nekom tretjim. Ni skrivnost, da ima velik delež v Epic Gamesu kitajski gigant Tencent in čeprav so igralci dolgo špekulirali, da Kitajec zagotovo vohuni za uporabniki, smo šele pred kratkim zato celo dobili dokaze.

Zadevo so najprej odkrili Reddit uporabniki. Tisti, na Ryzen procesorjih, so zabeležili neobičajno obnašanje temperatur – tudi ko je bil njihov računalnik v popolnem mirovanju. En uporabnik je ugotovil, da temperatura pade iz 50 °C na 37 °C, ko ugasne delovanje Epic Games zaganjalnika. To seveda pomeni, da program tudi med mirovanjem uporablja veliko sistemskih sredstev.

epic games

Zadevo se je bolj konkretno spravila testirati spletna stran Hot Hardware. Ta je prišla do podobnih ugotovitev, kot so jih zabeležili Reddit uporabniki in razlika v temperaturi je očitna. Kot lahko vidite na zgornji sliki drži AMD Ryzen 5950X procesor temperaturo 34,28 °C med mirovanjem, ko pa se zažene Epic Games aplikacija, pa številka skoči na kar 56,78 °C.

Hot Hardware je še ugotovil, da ima Epic Games zaganjalnik naenkrat odprtih 5 različnih procesov, preko programa Glasswire pa so ugotovili, da program pošilja podatke na kar 22 različnih strežnikov.

epic games

Kasneje so uporabniki še ugotovili,da Epic Games pošilja 14x več podatkov na strežnike kot Steamv enakem časovnem obdobju ter da proces EpicWebHelper na strežnik “tracking-website-prod07-epic-961842049.us-east-1.elb.amazonaws.com” pošilja en cel kup podatkov, a ni še znano, če je ravno ta proces krivec za visoke temperature.

Zadeva očitno ni omejena samo na Ryzen procesorje, ampak se dogaja tudi v Intelovem taboru. Imate podobne težave? Delite rezultate na našem forumu!

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

3 KOMENTARJI

  1. GTA5 je Rockstar igra in tudi če jo imaš na Epicu se štarta iz Rockstar zaganjalnika.
    Kar se tiče pa tega paranoičnega članka pa, Epic brez problema deluje tudi offline. Večja poraba procesorja in podatkov pa je samo v razdelku “Store”, kjer ves čas (na 5 sekund) osvežuje in nalaga nove naslove.

  2. Meni pa pride problem ki ni povezan z procesorji, ampak glede inštalacije. Epic Games in Rockstar Games Launcher imata izjemno počasi nalaganje, in inštalacije pridejo s hitrostjo dk 0.00 b/s

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime