Kripto farma, sestavljena iz 78 RTX 3080 grafičnih kartic, letno zasluži preko 150.000 $

NVIDIA je 17. septembra v divjino poslala novo serijo grafičnih kartic RTX 3080 in čeprav te niso bili ravno poceni, saj je bila maloprodajna cena zastavljena po postavki 699 $, so bile kartice razgrabljene tako hitro, da je sploh nisi mogel prenesti v košarico.

Za norijo kupovanja je bilo zaslužnih več faktorjev. Kot prvo je tu koronavirus, ki je zamrznil ves svet in ljudje nadgrajujejo svoje PC stroje ali pa sestavljajo povsem nove računalnike, saj drugega itak ne morejo početi. Kot drugo so nekateri igralci že dolgo čakali na tisto pravo nadgradnjo in glede na to, da je nova serija grafičnih kartic cenejša od prejšnje, a hkrati ponuja boljšo optimizacijo, je bilo odštevanje denarja za nakup novega silicija logična poteza.

Tretja pa je seveda tudi rudarjenje za kriptovalutami. Kripto je igralcem trn v peti že dolgo časa, saj tisti večji rudarji pridno izčrpajo zaloge trgovcev, v domačem skladišču pa nakupljene kartice nato ne poganjajo iger, ampak kopljejo slastno, bogato kriptovaluto.

Spletna stran TechArp poroča o enem takšnem možaku z imenom Simon Byrne. Ta si je nekje nakopal kar 78 RTX 3080 grafičnih kartic, ki jih je skupaj sestavil na ploščo nalik sončnim celicam. Vendar pa tale paleta ne nabira sončne energije, ampak Ethernum valuto, ki mesečno prinaša velike denarce.

kripto

TechArp je spočel tudi računico stroškov. Če je Simon plačal po kartici ugodno ceno 1199 $, ga je 78 RTXov 3080 stalo 93.522 $ in če temu prištejete še ohišje ter napajalnike, pridete nekje do številke 100k ameriških zelencev.

Simon se nahaja v Las Vegasu, tam pa se za elektriko plačuje 8,43 centa na kWh, tako da mesečna položnica pravi 1444 $. To ceno zaradi klime zvišajte za 50 % in dobite 2166 $, kar na leto nanese 25.992 $ stroškov vzdrževanja, skupaj z nakupom grafičnih kartic pa je Simon plačal 125.992 $.

Se takšen izdatek splača? No, se, a ne takoj. Hash stopnja vsake takšne kartice je 83,57 MH na sekundo, tako da s z eno kartico na mesec dobi 165 $ dobička. Če to pomnožimo z 78 dobimo 12.840 $ na mesec, kar skozi leto nanese 154.080 dolarjev.

Torej, kopanje za rudo s takšno opremo se splača, a za tisti pravi dobiček bo treba počakati eno leto, če bo seveda Ethernum držal svojo ceno. Kriptovalute so seveda znane po svoji nestabilnosti, a trenutno cene dosegajo rekorde in ta trend se bo verjetno nadaljeval tudi letos.

Tudi igralci ne bomo več dolgo trpeli in vaša potrpežljivost se zna kmalu izplačati. NVIDIA je povedala, da bo prva polovica 2021 prinesla dovolj zalog grafičnih kartic, da bo povpraševanje iz strani strank končno zadoščeno.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

4 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime