Football Manager 2021 – zadnji velikan menedžerskih špilov

Vem, naslov je malce drastičen, ampak če v resnici malo razmislimo, pridemo do zaključka, da je v bistvu kar prekleto res. Football Manager je franšiza z dolgo dolgo brado, tisti ki jo igramo že od pamtiveka se jo spominjamo še pod bivšim naslovom Championship Manager naslovom in prvič je luč sveta ugledala leta 1992. Slaven spor po izidu CM 2004 je rezultiral v tem, da so fantje iz Sports Interactive ustanovili svoje podjetje ter pridobili pravico za izvorno kodo igre. Pravica do uporabe imena je ostala v domeni založnika Eidos in tako je bil rojen Football Manager oziroma prva inačica Football Manager 2005 (mimogrede, ime je bilo v uporabi že od leta 1982, ko je Football Manager izšel pod okriljem Addictive games). 


Razvojna ekipa:  Sports Interactive
Založnik: Sega
Platforme: PC, iOS, Android, Xbox One, Xbox X/S, Nintendo Switch
Datum izida: 24.11.2020
Cena: 51,96 € (Eigre.si)
Žanr: Športna simulacija


VIDEO RECENZIJA


Takoj od izida FM 05 in CM 5 se je vnel srdit boj med njunima založnikoma. FM je takoj v startu ponudil nov uporabniški vmesnik, izboljšan pogon, 2D preigravanje iger, široko podatkovno bazo, intervjuje in še kar nekaj sladkorčkov. Špil je proti svoji konkurenci res izpadel hudo dobro in hitro nabral veliko število zasledovalcev. Naj omenim še to, da je Football Manager 05 edini do sedaj, ki je bil zahvaljujoč skupnosti slovenskih igralcev v celoti preveden. Saga med FM in CM se je vlekla do leta 2011, ko so slednjemu zaprli pipco, saj enostavno ni več konkuriral močnemu in predvsem vsako leto boljšemu nasprotniku. Vmes je zametke rivalstva kazal še Total Club Manager serija, potem preimenovana v Fifa Manager, ki je bolj kot na zgolj taktično vsebino, ki jo predstavljajo Football Manager igre, stavila na kombinacijo “malo taktiziram, malo gradim stadion in kupujem avte, malo igram Fifo.” No to se je končalo leta 2014 z zadnjo edicijo Fifinega Manager projekta. Ergo, Football Manager ostaja zadnja trdojedrna simulacija nogometa.

Lepota Football Managerja se skriva v kompleksni preprostosti, ki jo igra ponuja. Gre za špil, ki ga lahko igraš zelo površinsko, a hkrati lahko z njega narediš skoraj doktorat. Napredne mehanike, ki jih ponuja arhitektura igre je težko usvojiti, a ko enkrat jih se ti odpre nov svet simulacij. Če pa igro igraš prvič, ti le ta ponuja precej obsežno in dobro pripravljeno inavguracijo v igro.

Uvajalni del ti opiše prav vsako mehaniko igre in čeprav je v resnici precej duhomorno brati in slediti vsem podatkom, so vseeno dobro napisani in imajo korist. Načeloma pa gre vseeno za precej enostavno premiso igre. Ti si manager (razlika med managerjem in glavnim trenerjem je ta, da managerji so ponavadi športni direktor in glavni trener v enem) in skrbiš, da je tvoja ekipa najboljša, kot je le lahko. Upravljaš svojo ekipo, nastaviš taktiko, kupuješ in prodajaš igralce in se s šefi boriš, da ti odobrijo več denarja in boljše pogoje. Kot rečeno, če igraš površinsko (tudi za to imajo samostoječo igro Football Manager Touch) je to dovolj. Lahko pa se zakoplješ globoko v mehanike igre in poizkusiš narediti ultimativno taktično postavitev, kjer je zmaga tako samoumevna kot dejstvo, da mora Čokolino biti tako gost, da v njem stoji žlica (tukaj ni debate, kdor je redek Čokolino je sumljiv).

Vsako leto si za prvo preigravanje izberem ekipo Rangers F.C. Tudi v Football Manager 2021 ni bilo nič drugače.

Skoraj trideset let izkušenj imajo ustvarjalci te igre, kakšen mora biti špil?

Na kratko? Vsako leto boljši. Na dolgo? Football Manager je ena tistih iger, ki res vsako leto dobi novo edicijo, a tudi vsako leto nove izboljšave. Res je, da ne gre za tektonske premike, a opazne razlike se dogajajo vsako leto, umeščajo pa jih zelo na način, da se občutijo zelo naravno in se ni problem znajti v novitetah. Tukaj je seveda govora o vizualno relevantih mehanikah, ki jih igralci opazimo, Football Manager ima seveda izredno kompleksne mehanike, ki delujejo pod površjem in predvsem te so tiste, ki vsako leto postajajo precej boljše. Tukaj je potrebno omeniti razplet tekem in če želite kognitivno razmišljanje igralcev in delavcev v nogometu. Vse to počasi postaja res dobro.

Vsekakor pa ne morem trditi, da je vse že tip top. Daleč od tega – igra ima svoje muhe, ki te včasih resnično spravijo s tira. Večina meni na hitro opaznih je povezanih s klubi iz manjših lig in manj prepoznavnimi klubi tudi znotraj večjih lig. Primer tega so denarne zahteve igralcev in osebja. V slovenski ligi si zaželim dobrega skavta, želim mu ponuditi službo, a je njegova zahteva po plačilu okoli pet tisoč evrov mesečno. Seveda z večino klubov temu ne moremo ustreči in seveda najdem bolj primernega skavta moji finančni zmogljivosti. Nakar čez kakšen teden opazim, da je skavt, ki je pri meni želel pet tisočakov, šel v drugi klub za tisoč dvesto evrov mesečno. Gre za totalno nerealno življenjsko situacijo, v kateri ne moreš prav veliko narediti in to me včasih res jezi. 

Počasi se selimo na novitete. Le te bom opisal po sklopih. Začnimo najprej s tistim, kar je najbolj opazno. Grafično podobo.

Football Manager je počasi gradil svoj izgled in se dokaj hitro umaknil iz podobe, ki jo je nosil Championship Manager. Zadnja leta so res našli svoj slog in zdi se mi, da so sami meniji in igra res lepo oblikovani. Niso preveč vpadljivi, vse je na svojem mestu in barvna usklajenost je narejena na način, da hitro opaziš bolj pomembne od manj pomembnih reči. Letos so posodobili tudi kreacijo menedžerja oziroma svojega lika. Vesel sem bil, da so dodali nekaj opcij, čeprav napram kakšnemu Cyberpunku ali EA Sports igram ne ponuja ravno velike diverzitete in za tiste, ki uživajo v ustvarjanju svojega lika, pač res ni poskrbljeno. Še ena pomembna grafična komponenta špila so tekme. Od tega, ko so nam končno privoščili 3D ogled tekem je minilo že 12 let, saj smo prvič 3D renderizacijo ugledali v FM 09. Od takrat so naredili nekaj napredka, a roko na srce bi ta napredek lahko bil precej precej večji. Tudi tokrat nas 3D ogled tekem ne prepriča, fizika je zelo slaba, podaje velikokrat čudne, streli pa zanič. Po eni strani sicer razumem, da ne vlagajo veliko časa v ta aspekt grafike, saj bi to pomeni odmik od smisla igre, ki je taktiziranje in boljša grafična podoba pomeni tudi večje špil in večje zahteve. No, konec koncev mene grafična podobo ne moti, me pa moti fizika, tako da v prihodnje naj bodo “strički” grdi ampak naj se vsaj realistično premikajo. So pa posodobili uporabniški vmesnik pri gledanju tekem in priznam, da jim je to v veliki meri uspelo. Vsako leto sem si moral narediti svoj ustvarjen pogled, da sem videl stvari, ki me med tekmo najbolj zanimajo, letos pa nisem rabil nobenega prilagajanja, kar je precej pohvalno.

Letos so pri Football Managerju malce predelali kreacijo lika, a ta še vedno ostaja milijon let za drugimi igrami.

Selimo se k novitetam, ki so del splošnega igranja. Teh smo letos dočakali kar lepo število in so zelo osvežujoče. Predvsem so bili novitet deležni tisti aspekti igre Football Managerja, ki so bili zadnja leta precej zanemarjeni in to so interakcije z igralci, osebjem in novinarji. Tako smo dobili čisto nov sistem intervjujev in pogovor. Novinarske konference sedaj izgledajo bolj profesionalno in vizualno privlačne. Dodali so med drugim tudi geste, ki so zamenjale način govora. Sedaj s svojo držo pokažete čustva za vašim odgovorom. Seveda vsaka drža omogoča samo določene odgovore, ker vidno jezni pač ne morate pohvaliti sodnika, ki je piska enajstmetrovko v vašo korist. Geste so res bomba osvežitev. Novinarji imajo tudi precej večjo bazo vprašanj in končno se ne ponavljajo kot lajna. Prenovo so doživele tudi interakcije pred, med in po tekmi. Tudi tukaj naš čaka bolj pestra izbira besedil in pomembno je kakšno držo imate med samim govorom. Praktično vsaka interakcija vsebuje “gesture” opcijo in potrebno jo je uskladiti z besedilom, ki ga želite podati. 

Pred tekmo imamo tudi nov način taktičnih predlogov vašega osebja. Ta komponenta igre je zelo zelo uporabna, sam sem jo v 50+ odigranih urah redno uporabljal in načeloma je vedno pripomogla k boljšim rezultatom. Med samo sezono pa smo sedaj priča tudi pravi noviteti, se pravi novemu vmesniku, ki ga do sedaj še nismo videli. Tu so še izvidniški sestanki, kjer ti športni direktor in glavni skavt obelodanita, kdo bi rad zamenjal klub in koga pripeljati namesto njega. Ali pa kdo resnično ni več dovolj dober za ekipo in ti podata seznam ljudi, ki bi se jih splačali pripeljati namesto le tega. Gre za zanimiv modul, ki je tudi lepo vpeljan in ima neko koristnost, po drugi strani pa zame ni preveč pomemben, saj zelo uživam v skatvanju igralcev in imam svojo vizijo koga bi rad imel. Za nove igralce in tiste, ki se radi zanašajo na skavting oddelek pa je to špica. 

“Gestures” oziroma geste so noviteta Football Manager 2021.

Football Manager res strmi k temu, da pripelje najboljšo in najbolj resnično izkušnjo vodenja kluba, zato skoraj vsako leto dodajajo nove kadre ali pa spreminjajo imena obstoječih. Tudi letos ni nič drugače, saj so predstavili “Performance” in “Recruitment Analyist” poziciji. Prvi analizira nasprotnike in podaja poročila o njihovih prednostih in slabostih in tako dalje. Drugi pa v sodelovanju s skavti poroča o primernosti igralcev za klub, gre za vlogi, ki sta že bili del skavtskih služb, a so jih upravljali skavti sedaj pa imajo svoje specifične vloge. V smislu realizma definitivno upravičeno. Več o teh dveh vlogah si lahko preberete na tej povezavi.

Da pa niso vse rožice in cukrčki je jasno, ko Football Manager zares začnete igrati. Kot že omenjeno zgoraj veliko osebja in igralcev pretirava s plačnimi zahtevami, hkrati pa v druge (boljše ali slabše) klube prestopajo za frakcijo tega, kar želijo od mene. V to rubriko spada tudi prodaja oziroma nakup igralcev. Za igralce ti ponudijo izredno nizke vsote, ki jih res ne moraš sprejeti. S tem, ko zavrneš ponudbo, pa razjeziš svojega igralca. Ko želiš kupiti kašnega igralca, ki ni na trgu, pa zanj zahtevajo vsote, ki so totalno nerealne. Tako že v slovenski ligi naletimo na želje po dvajset in več milijonov za igralce, ki so vredni manj kot milijon. Druga zgodba je, če angažiraš svojega športnega direktorja, njemu včasih uspe doseči dobro ceno, po drugi strani pa veliko igralcev predvsem tistih, ki niso na tržnici sploh ne prepriča za noben denar. Kakorkoli, apetiti klubov so nerealni in pogajanja za igralce še vedno zelo na slabem nivoju, upam da to začnejo čimprej urejati in da dobim nov zanimiv modul, ki bo bolj realen in bo odvisen od našega znanja in pogajalskih spretnosti.

Naslednja stvar, ki še vedno bode v oči, a so jo letos že precej izboljšali je igrin pogon. V Football Managerju 2020 ni bilo prav nič nenavadnega, če si na tekmo zbral 40+ strelov, dosegel pa niti enega gola, hkrati pa je nasprotnik streljal enkrat in zadel. Letos so to popravili, a še vedno so številke strelov precej visoke, goli pa ne tako pogosti. Naredi se tudi, da dominiraš celo tekmo, a na koncu izgubiš. A takšnih razlik kot lani ni več.

Zadnja stvar, ki bi jo izpostavil pa so pravice do imen klubov, igralcev in tako dalje. Football Manager je res igra, ki ima ogromno podatkovno bazo in statistike,- notri je 117 lig iz 52 držav čez 5 kontinentov in verjamem, da je težko pridobiti pravice za vse to – a vseeno je nepredstavljivo, da reprezentanca Nemčije nima pravih igralcev in da v Serii A igra klub Zebre. Ja, to je v resnici nihče drug kot serijski zmagovalec zadnjih let Juventus. Vsekakor bo to v bodoče potrebno pravno formalno urediti. 

Novi modul v Football Manager, kjer ti skavtska služba predstavi njihova opažanja in potencialne igralce.

Po podatkih Steam računa imam uradno preigrano malce več kot 3000 ur igre Football Manager. Prvo kupljeno na Steamu imam sicer FM 13, kar pomeni da za vsaj 10 delov nimam podatka, prav tako mi v Steam knjižnici manjkajo 14, 15, 16 in 17 del. Vsako leto nestrpno pričakujem to igro in vsako leto sem jo izredno vesel. Veseli me, da počasi napredujejo, da njihovi premiki niso tektonski, da igra živi in se razvija.

Če imate radi taktiziranje, statistiko ali pa zgolj nogomet, potem verjamem, da vas bo igra več kot navdušila. Ponuja ogromno bazo podatkov, ki ji jih lahko manipulirate na vam najljubši način. Spravite Barcelono na kant ali pa NK Krško v finale Lige prvakov. V Football Managerju je mogoče vse. Zato le pogumno skočite v čevlje trenerja in popeljite klub do zmage.

(+) Igra vsako leto postaja boljša

(+) Novi in osveženi moduli so letos zelo opazni

(+) Game engine je bil priča popravkom, ni pa še perfekten

(-) Licence za imena določenih klubov, lig in igralcev

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Leto je naokoli in Sports Interactive nam je zopet ponudil svežo izdajo Football Managerja. Igra v kateri poskušamo svoj omiljeni klub ali reprezentanco voditi do prestiža in večne slave nas je tudi letos navdušila, saj kljub temu, da na videz vsako leto igramo isti špil v resnici vsaka inačica prinaša nove module in izboljšave. Tudi FM 21 ni nič drugačen, zopet so naredili vsaj dva koraka naprej in upamo, da se trend tudi v bodoče nadaljuje.

Sveže recenzije

Več

2 KOMENTARJI

    • V smislu, še en navdušenec nad igro, isto dolgo kot jaz itd.
      Škoda da je naša skupnost razpadla in nimamo naslednikov, ki bi spodobno skrbeli za slovensko ligo.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Leto je naokoli in Sports Interactive nam je zopet ponudil svežo izdajo Football Managerja. Igra v kateri poskušamo svoj omiljeni klub ali reprezentanco voditi do prestiža in večne slave nas je tudi letos navdušila, saj kljub temu, da na videz vsako leto igramo isti špil v resnici vsaka inačica prinaša nove module in izboljšave. Tudi FM 21 ni nič drugačen, zopet so naredili vsaj dva koraka naprej in upamo, da se trend tudi v bodoče nadaljuje.Football Manager 2021 - zadnji velikan menedžerskih špilov