A lahko radijci nehajo že enkrat promovirati svoje Instagram profile?

Radio je v današnjih časih povsem druga zadeva kot je bila med mojim odraščanjem. V moji mladosti družbena omrežja namreč niso obstajala, tako da tudi pojma influencerja nismo imeli. Tako si prižgal radijsko postajo z namenom poslušanja glasbe, včasih pa si se pozabaval še v kakšni nagradni igri, zraven pa si še pozdravil prijatelja in mu voščil srečen rojstni dan.

Radijski voditelji so bili v bistvu samo povezovalci programa in so prišli do svojega dela bolj zato, ker imajo v etru dejansko privlačen glas ter so znali s pozitivno energijo popestriti zamegljena in naporna jutra.

Danes je radijska sfera povsem drugačna. Poudarek ni več na glasbi in čeprav se ta še vedno vrti, so v radijskih etrih močno bolj izpostavljeni influencerji, pogovorne oddaje in seveda vedno prisotne reklame, ki so v današnjih dneh bolj tečne kot kadarkoli prej. Prisežem, z zakonom bi morali prepovedati oglase, ki v sebi vsebujejo policijsko sireno, saj to med vožnjo avtomobila ni niti približno zabavno, oglaševan izdelek pa nato vedno močno prekolnem.

Vendar pa vam moram zdaj na tem mestu priznati, da mi razni vplivniki na radijskih valovih čedalje bolj načenjajo še tisti zadnji živec, ki mi je ostal med vso poplavo koronskih odlokov in prepovedi, da sploh ne omenim nemirnih noči zaradi neprestanega tresenja tal.

Da zdaj za mikrofoni sedijo radijski voditelji, ki niso samo glas povezovalca programa, ampak so tudi prepoznana medijska osebnost z bogatimi družbenimi omrežji vsekakor nosi svoje pluse. Tu je treba izpostaviti nabiranje denarja za dobrodelne namene, kjer se vsako leto ruši rekorde in pomaga družinam v stiski. Kot človek, ki je odraščal v gospodinjstvu, kjer denarja ni bilo na pretek in so bile zime res mrzle, lahko takšne akcije samo pozdravljam in jih tudi z vsem srcem podpiram. Jasno je, da če ne bi za temi dobrodelnimi akcijami stali slavni ljudje, potem se kasica nikoli ne bi tako napolnila in bi brez nafte za kurjavo ostal marsikakšen revež.

Vendar pa je nekje meja in res ne morem več mimo tega neprestanega oglaševanja Instagram profilov radijskih voditeljev, ki jih zdaj poslušam praktično vsak dan, večkrat na dan.

Kot prvo moram omeniti, da mi za Instagram dol visi. Nihče na tem planetu meni osebno ne živi tako zanimivega življenja, da bi moral vsak dan gledati kako si nek internetni famoznež puli kocine iz obrvi ter mlati prazno slamo, vse to pa je seveda podkrepljeno z izdatnim promoviranjem poceni kitajske robe. Verjamem, da je mlajši generaciji to bog in batina, vendar mene cela zadeva spomni na špilanje Simsov: igranje življenja, ki ga orpavljam v resničnem življenju. Ampak kljub temu, da sem star prdec, moram o Instagram profilih radijcev poslušati vsak dan, pa če mi je to všeč ali ne.

Razlog je namreč preprost: nekdo je namreč postal žrtev hudobnih hekerjev, ki so se polastili njegovega Instagram profila in tega izbrisali. Oh ne! Takšno vdiranje je v zadnjem času v porastu in čeprav se človeku 300x pove, nariše in nazorno pokaže v videu da ne bere sumljivih e-poštnih sporočil, ne klika povezav in naj ne vnaša svojih gesel, se vedno najde nekdo, ki gre z glavo skozi zid in naredi prav to.

Čemur nato sledi celodnevno jokanje po radijskih valovih. To se je zgodilo radijskemu voditelju Tim Koresu – Koriju, ki je potem po cele dneve moledoval poslušalce, da prosim začnejo slediti nov Instagram profil, saj mu brez svojih sledilcev živeti ni. Včeraj se je nato enaka pripetija zgodila Robertu Roškarju iz Radia 1 in spet se je zgodba ponovila. Jokanje, moledovanje, sklepanje kompromisov in dobesedno tečnarjenje za sledenje novega Instagram profila. Tip je star skoraj 40, s tem obnašanjem pa spominja na razvajenega mulca, ki mu starš zaradi slabih ocen ukinil World of Warcraft naročnino.

In zdaj moram te napake radijskih voditeljev poslušati jaz, nedolžen poslušalec, ki si želim samo dobre glasbe in se mu ne da vedno znova poslušati svoje playliste. Nisem jaz kriv, da so ti vdrli v profil, kriv si si sam, saj si kljub vsem opozorilom šel klikati e-poštne povezave. Zakaj potem položnico svoje neumnosti zdaj izstavljaš meni? Človek bi tudi mislil, da če nekomu toliko pomeni Instagram račun, da bi si vzel kakšno uro in si prebral osnove zaščite pred internetnimi lopovi in hekerji, ne pa da zdaj tolče po zvonovih, ko se je toča že zdavnaj stalila.

Poleg tega je res nagnusno, kako ti radijci poveličujejo svoje Instagram profile kot da je to celoten smisel življenja. Moledovanje po radijskih valovih je eno, ampak v primeru Roškarja je to zdaj preseglo že vse zdrave meje človeškega razuma. 39 let star tip je dejansko v živo zaobljubil, da če bo dosegel določeno število sledilcev, si bo na popek vtetoviral besede Denis Avdić šov. Resnično mislim, da je to človek, ki bi v zameno za instantnih 50k sledilcev na Instagramu bil pripravljen odrezati prst na roki. In tega cviljenja kar ni konec: dan kasneje jem zajtrk in poslušam na zvočniku o ukradem Roškarjevem profilu. Grem v Mercator in pri mesoreznici slišim radio, ki oglašuje sledenje Instagram profila. Odprem knjigo in na prvi strani piše opomba, da naj se naročim na Roškarjev profil. Okej, tole zadnje je laž, ampak razumete kaj hočem povedati. Zdaj so nesrečnežu v podporo stopili še drugi influencerji in izjave so pri nekaterih smešne in naravnost absurdne. Poglejte si recimo spodnji posnetek.

Ženska je dejansko rekla “Smo stopili skupaj”, kot da zbiramo denarce za afganistanske sirote in ne za nek klinčev Instagram profil.

Kar me pripelje do zadnjega problema. Kakšno sliko ti Instagram odvisneži sporočajo svojim sledilcem, ki so, vsaj tako predvidevam, mlajši ljudje? Nočem zdaj preveč pridigati, ampak jasno je, da je mlajša generacija že povsem odvisna od družbenih medijev. O tem se danes po moje čisto premalo govori, a zagotovo pri tej odvisnosti ne pomaga, če slavne osebe, včasih tudi vzorniki, podpihujejo pomembnost Instagrama v življenjih in če imaš pod 1k sledilcev, potem je najbolje da se zabrišeš v prvi jašek, saj itak ne obstajaš in te ne bo nihče pogrešal. Čisto prepričan sem tudi v to, da imajo te radijske osebe čisto pravo odvisnost od družbenih omrežij in da če dnevno ne drka telefona vsaj 5 ur in si zabija dnevne doze endorfina ob gledanju všečkov in komentarjev, potem se začne tresti in živčno tapkati z nogo, dokler ne prebije laminata. Ampak namesto, da bi kakšen radijec stopil pred mikrofon in povedal: “Hey odvisnost od družbenih medijev je resnična zadeva, izguba profila me je naučila, da malce zadiham in da internetna prisotnost ni smisel življenja”, so šli raje po drugi poti in so iz te odvisnosti naredili nagradno igro. Vse za zabavo, klike in novo vsebino, kajne?

Res je, da ima človek vedno izbiro in da lahko vedno preklopim na drugo radijsko postajo, a tega mi ne bi bilo treba delati. Tista glasba namreč, ko radijski voditelj končno utihne, je dejansko dobra, zato bi bilo na mestu, da se vsem vplivnežem vsaj malce zategne uzde in da radio postane spet radio. Družbena omrežja nam namreč že tako kradejo vsako prosto uro – rad bi bil fraj vsega tega vsaj med vožnjo avta ali pa med petjem pod tušem.

Plis, lajk, šer end sabskrajb.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

8 KOMENTARJI

  1. Bravo odličen članek ! Jaz sploh ne maram poslušat radia, ker so vedno ene in iste pesmi pa, ko je na svetu miljone dobre glasbe pa oni vrtijo skos eno in isto. Brez reklam pa itak ne gre.

  2. Tukaj ti vse pove, da so ljudje ovce. Me ne čudi, da ne razumejo preprostih navodil ob primeru epidemije zraven pa zahtevajo odprte šole. Škoda časa in živcev sem pa globoko razočaran nad slovenskim narodom. Sramota, da se spuščajo tako nizkotno.

  3. Zelo dobro napisano, se podpišem pod vse. Pripomnil bi edino, da pri teh ljudeh ne trpi samo ego, pač pa je od števila sledilcev odvisno, ali so “influencerji” ali ne. In s tem so povezana razna vabila na dogodke (ok, zdaj ne, sicer pa kar precej), kakšni promocijski artikli, zastonja hrana, razne storitve itd… Ko to imaš, je zelo lepo, sploh ker ni treba za to nič delati, in eni so postali tako odvisni, da se ob izgubi obnašajo kot džankiji, če jim vzameš fix. Roškarja pa sem pred leti spoznal osebno in ni pustil dobrega vtisa: prepotenten, “pameten”, tečen, hitro užaljen itd… Ne vem kako še kar dobiva šanse po radiih.

  4. Na Radio 1 so to naredili kot joke. Verjetno pa stara generacija ne razume mlade, kot niso njih njihovi starši pred 50imi leti
    Aja, nimam Instagrama, Facebooka, tinderja…

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime