AMD Ryzen 5900X – AMD končno dosegel najvišjo stopničko, a to se tudi pozna na ceni

Že od odkar sem prvič sestavil svoj PC strojček sem postal pristaš AMD konfiguracij. Vedno sem namreč rad navijal za tistega “underdoga”, ki je vedno poskušal konkurirati večjim nasprotnikom in od njih nihče ni pričakoval uspeha. AMD že dolgo bije takšno bitko proti Intelu in čeprav mu večino časa ni mogel konkurirati po surovi moči, je bil še vedno konkurenčen, saj so bili njegovi procesorji vedno načeloma vsaj malce cenejši, a so za svojo ceno ponujali veliko.

AMD pa je svojo serijo procesorjev Zen 2 naredil konec. Uspelo jim je spočeti procesorsko linijo, ki ni samo konkurenčna in cenovno udobna, ampak je bila celo hitrejša od Intelovih izdelkov. Intel si je sicer malce opomogel s svojo novo serijo procesorjev, a zato je potreboval kar nekaj časa: dovolj, da je AMD izdal arhitekturo Zen 3 ter dostavil novo serijo procesorjev, od katere smo pred kratkim dobili v roko procesor Ryzen 9 5900X.

Poglejmo si najprej specifikacije. 5900X v sebi drži 12 jeder in 24 niti, osnovni takt pa znaša 3,7 GHz, ki lahko naraste vse do 4,8 GHz. To se morda v primerjavi s prejšnjo generacijo, na kateri je kraljeval Ryzen 9 3900XT, ne sliši ravno veliko, saj si oba procesorja delita enako število jeder in niti, s tem da je končna frekvenca na 5900X malce višja kot na predhodniku.

Vendar pa se trik skriva nekje drugje in sicer v Level 3 Cache predpomnilniku. Ryzen 3000 serija procesorjev oz. arhitektura Zen 2 je delovala po principu 4-jedrne zasnove, ki je dostopala do skupkov 16 MB L3 predpomnilnika. V praksi je to pomenilo, da če je jedro iz enega skupka poskušalo dostopati do druge skupine L3 predpomnilnika, je moral ukaz najprej skočiti preko I/O vezja. Zen 3 na tem mestu premeša karte in naredi dva skupka 32 MB L3 predpomnilnika, tako da jedra lahko komunicirajo z njim neposredno, kar poskrbi za hitrejšo komunikacijo med jedri, to pa se seveda pozna na optimizaciji.

procesor

Kljub novi arhitekturi je Zen 3 enako varčen kot Zen 2 kar se tiče porabe elektrike. Uporablja 105 wattni TDP, kar je glede na moč procesorja hvalevreden dosežek.

Dobre novice se nadaljujejo tudi na združljivosti glede matičnih plošč. Novi procesorji namreč podpirajo matične plošče, ki vsebujejo AM4 podnožje, te pa so delovale že na Zen 2 procesorjih. A pri nadgradnji bodite pozorni, saj to ne velja kar za vse plošče. Za zdaj so podprte tiste, ki nosijo čipovje serije 500, med katere lahko prištejemo X570, A520 in B550, medtem ko nekateri proizvajalci dodajajo podporo za čipovje serije 400 kot so denimo B450 in X470.

Poglejmo si nekaj testov. Igro sem spravil skozi tri igre, žal pa takrat nisem imel pri roki 4K monitorja. Tako sem igre spravil skozi ločljivosti 2560 x 1440 in dobri stari 1920 x 1080. Konfiguracija za testiranje je vsebovala še grafično kartico RX 5700 XT, 16 GB sistemskega pomnilnika ter 1 TB 970 EVO Plus SSD disk.

Kot lahko vidite iz grafov je novi procesor hiter kot strela in je lepa nadgradnja v primerjavi s prejšnjo generacijo procesorjev. Žal me je v nekaterih igrah nazaj držala grafična kartica, tako da bi bile verjetno razlike, pri kartici, ki bi procesorju dala dihati s polnimi pljuči, še večje.

To še posebej pride prav v parjenju z novo generacijo grafičnih kartic RX 6000. Takrat namreč nastopi nova funkcija Smart Access Memory, ki uporabnikom novih procesorjev, matičnih plošč in RX 6000 grafičnih kartic omogoča dodaten izkoristek moči. Takrat namreč lahko procesor dostopa do hitrega grafičnega pomnilnika, kar v nekaterih igrah še dodatno dvigne sličice na sekundo.

5900X je tako odličen nakup za vse igričarje in lepa naložba za prihodnost, a brez minusov ne gre. Procesor namreč ni poceni. V spletni trgovini EIGRE.si boste zanj odšteli čez 600 €, medtem ko je predhodnik cenejši za 100 €.

Pri tej ceni je treba tudi upoštevati dejstvo, da novi procesor pri sebi ne drži ventilatorja, tako da boste morali evre odšteti še za nakup namenskega zrakomlata. Cena je res pretirana, še posebej če pogledamo konkurenco, saj Intel Core i9-10900K zase zahteva 513 € in čeprav je v nekaterih testih Ryzen 5900X nadvladal konkurenta, boste morali za to tudi pošteno odpreti denarnico.

A po drugi strani je to procesor za vse tiste, ki morate pri sebi držati najboljše in če ste slučajno dokupili RX 6800 grafično kartico, potem se vam splača pogledati v to smer, saj boste tako dobili dostop do Smart Access Memory funkcije, ki bo v prihodnosti prišla še hudo prav.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Ryzen 5900X je AMD končno postavil pred konkurenco iz Intel tabora in če iščete najboljše trenutne procesorje, ki bodo preživeli nekaj let igranja, potem ste našli svoj izdelek. Dodajte k temu še varčnost ter možnost Smart Access Memory, ki omogoča navezo z RX 6000 grafičnimi karticami, dobite odličen izdelek... Ki pa ni poceni, zraven pa morate še upoštevati, da AMD zraven ne ponuja ventilatorja, tako da boste morali evre še dodatno odšteti za učinkovito hlajenje.

Sveže recenzije

Več

2 KOMENTARJI

  1. “A po drugi strani je to procesor za vse tiste, ki morate pri sebi držati najboljše in če ste slučajno dokupili RX 6800 grafično kartico, potem se vam splača pogledati v to smer, saj boste tako dobili dostop do Smart Access Memory funkcije, ki bo v prihodnosti prišla še hudo prav.”

    Ta fukncija bo tudi prišla na Nvidia grafične ker drugače bi se AMD sami sebe tepli. Zakaj? Predstavljate si, pri naslednji generaciji ko bo intel to stvar ponudil tudi pri svojih procesorjih, podpiralo bo AMD in Nvidia grafične. Nvidia prevladuje grafični trg in če lastniki teh grafičnih ne morejo koristit tako “pomembne” funkcije bodo šli k konkurenci. Torej edina stvar kaj AMDju preostane je, da ponudi tehnologijo konkurenci. Edino kaj se lahko zgodi je to, da bo z AMDjevimi komponentami stvar bolje delovala ampak ne bom še prehitro govoril, ker AMD zna hitro kaj zafukati.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Ryzen 5900X je AMD končno postavil pred konkurenco iz Intel tabora in če iščete najboljše trenutne procesorje, ki bodo preživeli nekaj let igranja, potem ste našli svoj izdelek. Dodajte k temu še varčnost ter možnost Smart Access Memory, ki omogoča navezo z RX 6000 grafičnimi karticami, dobite odličen izdelek... Ki pa ni poceni, zraven pa morate še upoštevati, da AMD zraven ne ponuja ventilatorja, tako da boste morali evre še dodatno odšteti za učinkovito hlajenje.AMD Ryzen 5900X - AMD končno dosegel najvišjo stopničko, a to se tudi pozna na ceni