Šah je postal hudo popularen na Twitchu

Šah je igra kraljev in ta 1500 let stara zabava se od svojih ranih začetkov ni preveč spremenila, njena zasnova pa bo živela še dolgo.

Taktično premikanje figuric z nasprotnikom je preprosto tako dobro razdelano in vsebuje toliko strategij, da se te igre preprosto ne moreš naveličati. Še boljše pa je to, da ni zabavno samo igranje ampak tudi gledanje obračunov.

To je v zadnjem mesecu potrdil tudi Twitch, ki je zabeležil nepričakovano rast šahovske vsebine. Januarja lani je šah predvajalo okoli 24 kanalov, povprečna gledanost pa je znašala malce več kot 3 gledalcev, na vrhuncu pa si je šah naenkrat ogledalo skoraj 30k gledalcev. Leto kasneje so številke povsem drugačne in igranje šaha se redno uvršča med 30 najbolj gledanih iger na Twitchu.

šah

Samo v januarju je šah predvajalo 132 kanalov, povprečno pa ga je gledalo 24 gledalcev, največja in hkrati rekordna gledanost pa se je pripetila 16. januarja, ko je šah naenkrat gledalo preko 161k istočasnih gledalcev.

Kaj je torej razlog za nenadno popularnost te tisoč let stare igre, ki ne vsebuje battle royala? Eden od dejavnikov je koronavirus, saj ljudje preprosto iščejo zabavo, kjerkoli jo že lahko najdejo. Prav tako je veliko “Grandmaster” šahistov preselilo svoje igranje na splet, saj sodelovanje v fizičnih turnirjih trenutno nemogoče, pridružili pa so se jim tudi nekateri slavni streamerji.

Vendar pa je zagotovo največji dvig pri popularnosti igre doprinesla nova Netflixova serija Queen’s Gambit. Ta se je na pretočni platformi pojavila 23. oktobra in od takrat vsi želijo postati šahovski mojstri. Zadeva malce spomni na učinke filma Top Gun, ko je ameriško letalstvo nenadoma zabeležilo porast rekrutov, ki so se želeli dvigniti med oblake.

Spletna stran Chess.com je za spletno stran Dexerto povedala nekaj številk. Marca 2020 je spletna stran vsak dan zabeležila med 50k in 60k novih uporabnikov, ta številka pa je po izidu serije skočila na 125k. Močno se je povečala tudi prodaja fizičnih šahovskih skupkov: spletna stran NPR poroča o 1048 % porastu nakupa šahovskih setov.

Vse skupaj je zelo kul, saj je šah preprosto igra, ki nikoli ne bo izgubila svojega šarma in je lepa sprememba od vsega battle royale streljanja na Twitchu. Komaj čakamo na šah – Season 2.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime