Pomanjkanje zalog konzol in grafičnih kartic se bo zavleklo v drugo polovico 2021

Slabe novice za vse tiste, ki ste si želeli svojo dnevno sobo okrasiti z novo konzolo ali pa nadgraditi svoj PC sistem z izboljšano grafično kartico. Kot vemo trenutno na trgu vlada hudo pomanjkanje zalog konzol PlayStation 5 in Xbox Series X, na PC trgu pa bolj težko najdete grafične kartice RTX serije 3000 ali pa RX serijo podjetja AMD.

Ravno slednji je imel včeraj klic s svojimi investitorji, v njem pa je Lisa Su, trenutna direktorica AMD-ja povedala nekaj finančnih številk glede preteklega leta ter kako se bodo stvari odvijale v prihodnosti.

AMD je v zadnji četrtini lanskega leta zabeležil visoke dobičke na trgu konzol in PC trga. Obe novi konzoli v sebi namreč nosita grafične rešitve, ki jih je proizvedel AMD, prodaja pa je bila rekordna. V letu 2020 je PC trg zrasel za rekordnih 13 % in je bil na najvišji točki v zadnjih šestih letih. AMD pričakuje, da se bo to nadaljevalo tudi v letu 2021 in za leto pričakujejo 37 % višje dobičke, lani pa se je njihova prodaja povečala za 45 %.

amd

Lisa se je med finančnim poročilo dotaknila tudi pomanjkanja zalog in povedala, da se bo stanje izboljšalo šele v drugi polovici letošnjega leta. Podjetje je sicer povišalo proizvodnjo 7nm komponent, a kljub temu trenutno ne morejo zadostiti vsem potrebam, tako da boste konzolo ali pa grafično kartico na prodajnih policah našli bolj težko.

Takšna pričakovanja ima tudi Nvidia, čeprav je ta povedala, da bi se morala situacija izboljšati nekje v aprilu, ko bo zaloga končno začela dohitevati povpraševanje.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime