The Nioh Collection – mikaven paket, ki ponuja stotine ur vsebine

Če imate meni slične okuse za igre, potem ste serijo tretjeosebnih RPG iger Dark Souls preigrali po dolgem in počez. Dobra novica je, da ta franšiza ponuja cel kup ur za preigravanje, saj lahko enkrat preigrate igro in se potem odpravite na New Game+ ali pa izberete povsem drug igralni razred in se zopet podate skozi krvoločno avanturo.

Vendar pa se boste slej ali prej igranja naveličali, temu pa bo nato hitro sledilo Google vprašanje: “Katere igre so podobne Dark Souls?”. Rezultat na koncu je razočaranje, saj imajo igre nekaj posnemovalcev, a pri vseh se čuti bodisi neizkušenost ali pa nedodelanost. Igre kot so The Surge in Mortal Shell niso zanič, a pri obeh boste kmalu začeli pogrešati svojo prvotno ljubezen, ki ima vse mehanike dodelane do popolnosti.

A počasi, obstaja ena alternativa, ki zna pomiriti tisti Dark Souls srbež, pri sebi boste morali samo skleniti kakšen kompromis in kdo ve, morda boste na koncu našli ljubezen, ki bo celo presegla bivšega ljubimca.


Razvojna ekipa: Team Ninja
Založnik: Koei Tecmo
Platforme: PlayStation 5, PlayStation 4
Steam: Stran trgovine
Datum izida: 5.2.2021
Cena: 79.99 €

Zvrst: Tretjeosebni RPG


VIDEO RECENZIJA


Govorim seveda od dvojcu iger Nioh, ki nista tako znane kot Dark Souls izdelki, a sta vsekakor vredni vaše pozornosti. Prvi del smo dobili leta 2017, nadaljevanje pa je izšlo pičlih 10 mesecev nazaj. Založnik Koei Tecmo se je zdaj odločil, da oba izdelka poveže skupaj in ju v paketu poimenovanem The Nioh Collection ponudi vsem tistim redkim igralcem, ki si lastijo konzolo PlayStation 5.

Prvi Nioh je še vedno lep, igralnost pa ni izgubila svoje ostrine.

Ko se prvič znajdete v Niohovem svetu je vpliv Dark Souls iger več kot očiten. Bojevanje je sestavljeno iz zamahovanja s težkimi in lahkimi napadi, na voljo je magija, pri tepežu morate paziti na zaloge vzdržljivosti in stopnje so temne in poseljene z nasprotniki, ki vam lahko samo z enim šusom pogoltnejo celo zalogo življenja, nakar vam ne ostane drugega kot pa ponovno rojstvo pri zadnjem obiskanem oltarju in tek do svojega trupla, kjer lahko spet prevzamete nabrane duše, ki ste jih s klanjem pobrali od nasprotnikov. A pazljivo, če med vračanjem do trupla zopet podležete, bo vaš nabrani zaklad izgubljen. Klasična Souls formula torej.

Vendar pa za Nioh igrami stoji razvijalec Team Ninja, ki ni nikakršen novinec v svetu iger in čast jim ne dovoli, da bi samo kopirali osnove nekaterega drugega. Tako med igranjem hitro ugotovite, da podobnosti nedvomno so, a Nioh vsebuje dovolj razlik, da je povsem samosvoja igra, vredna vašega spoštovanja.

Hmmm, tole sploh ni videti kot prostor, v katerem nas čaka šef…

Nioh je namreč veliko bolj hitra igra, ki bi jo lahko že označili za akcijski RPG. Sovražnikov je cel kup in mezijo izza vsakega vogala in vaša naloga je, da jih pokončate čimprej, saj obotavljanje ne obrodi sadov. Sovražniki se v grobem delijo na vojake in demone Yōkai, vsak od njih pa zahteva svoj pristop. Na voljo imate cel kup orožij in Nioh vas spodbuja, da eksperimentirate. Nekateri grdavži denimo zahtevajo hitre napade in izmikanje, druge je spet bolj napasti z bolj počasnim orožjem in v enem udarcu zadati več škode. Pametno si je tako izbrati vsaj dve orožji, tako da ste pripravljeni za vsako situacijo in bolj ko boste uporabljali kakšno orožje, večja bo vaša natreniranost z njim, kar bo na koncu dvignilo količino zadane škode.

Seveda je na voljo tudi cel kup oklepov, ki jih lahko poberete iz okoliških skrinj ali iz trupel nasprotnikov. Vsak del oklepa nosi svoje statistike in svojo težo, tako da boste morali skrbno držati ravnotežje med dobro zaščitenostjo in težo, saj boste ob preveliki obteženosti žrtvovali svojo gibčnost in izmikanje v Nioh nosi ogromno vlogo.

Šefi so naporni tudi za največje veterane Dark Souls serije, dobra novica pa je, da vam ob smrti ni treba tekati nazaj celo večnost, saj so shranjevalne točke postavljene dovolj blizu.

V skladu s tem je treba tudi pametno razporejati izkušenjske točke, ki jih lahko vlagate v standardne veščine, kot so gibčnost, moč, telo, vzdržljivost, magijo in Ki. Dodatno lahko nato točke vložite še v različne sposobnosti za različna orožja, ki vam pri boju pridejo hudo prav. Nioh namreč ponuja tudi razne kombinacije udarcev, česar denimo v Dark Souls ne boste našli. Tako lahko držite blok in potem s tipko brcnete v nasprotnika ali pa zabrišete orožje v tla ter s tem omamite nasproti stoječega barabina. Bojevanje je tako precej bolj dinamično in če ste v Dark Souls pazljivo krožili okoli nasprotnika, v Nioh šteje največ ofenziva in če nasprotniku preko udarcev izničite njegovo vzdržljivost, potem postane odprt na ultimativen napad, ki mu zadane ogromno škode. A isto velja za vas in če vam sredi boja zmanjka zaloge vzdržljivosti, boste nekaj sekund samo stali pri miru na milost in nemilost tistega, ki vam stoji nasproti. To je treba še posebej paziti pri šefih, ki jih je v Nioh res veliko. Drugi del denimo vsebuje kar 42 šefetin, vsak od njih pa zahteva svojo taktiko in vsebuje več faz.

Nioh se od Dark Souls iger najbolj razlikuje po sestavi stopenj. Medtem ko slednji stavi na pol odprti svet, ki je poln bližnjic, je Nioh sestavljen iz zaprtih stopenj, ki jih lahko izbiramo preko mape. Na zemljevidu se nahaja naše glavno oporišče v katerem lahko prodajamo opremo, kovačimo in izboljšujemo orožje in oklep, treniramo in izbiramo misije. Navadno nas skozi mapo pelje ena glavna misija in ko to zaključimo se lahko vrnemo v isto mapo opraviti še kakšno stransko nalogo, le da je stopnja za te misije primerno predelana.

Ko je šef enake velikosti kot vi, potem veste, da ste v težavah.

Štorija je precej bleda in nezanimiva. V prvem delu spremljamo avanture Williama, ki se zaradi spleta okoliščin znajde sredi dežele samurajev in ne ostane mu drugega kot pa da jim pomaga zrušiti zlobno oblast. To je nekako to od zgodbe in štorijalna nit je bolj izgovor, da se lahko sprehodite skozi različne lokacije in spoznate nove osebe, nobena od teh pa ni posebej zapomljiva. Zvočno podajanje vseh teh likov je v enki precej bizarno, saj William govori angleško, vsi ostali pa japonsko, medtem ko drugi del to popravi in ob izbiri angleškega jezika bodo vsi govorili angleški jezik.

Recenzija je bila v glavnem sestavljen iz opisa prvega dela in to je z razlogom. Vse te mehanike so namreč prisotne tudi v drugem delu, le da so dodatne izpiljene. Nioh 2 je tako v grobem boljša igra kot predhodnik, saj vsebuje več orožij, več nasprotnikov in boljšo sestavo stopenj, prav tako je njegova grafična podoba močno izboljšana.

Na tleh lahko najdete zapičene meče, ki so duhovi umrlih igralcev. Ob kliku jih lahko oživite in se z njimi spopadete, nagrajeni pa boste s pikami časti in kakšnim delom oklepa.

Vse to je Nioh veteranom že znano, zato si poglejmo, kaj vse prinaša zbirka The Nioh Collection. Za novince, ki si ne lastite nobene igre in imate pred televizorjem dejansko konzolo PlayStation 5 je ta paket priporočljiv nakup. Za 80 € dobite predelan prvi in drugi del, ki v sebi vsebujeta tudi vse izdane dodatke. To je stotine ur zabave, ki jih lahko uživate v ločljivosti 4K pri 60 sličicah na sekundo. Predelavi ponujata tudi igranje pri 120 sličicah na sekundo, če si seveda lastite televizor, ki omogoča takšno količino osveževanja.

Vendar pa Nioh veterani pri teh predelavah ne boste obsedeli odprtih ust, saj so razlike v primerjavi z originalom minimalne. Res je, da lahko zdaj igro poganjate pri bolj stabilnih sličicah na sekundo in da se stopnje naložijo bliskovito hitro, kar ob neprestanem umiranju pride hudo prav. A sama grafična podoba ni dobila nekih res nadgrajenih tekstur ali pa kakšnega ray tracing osvetljevanja. Razvijalec se niti ni potrudil izkoristiti pritikline novega DualSense igralnega ploščka, saj je edina novost večji upor pri streljanju z lokom, kar je daleč od tega, da bi res čutili spremembe pri igranju. Prav tako bi lahko razvijalec odpravil kakšne zamere iz originala kot je denimo zmedeni uporabniški vmesnik in vpeljal kakšno bolj spodbudno glasbeno spremljavo, saj je glasba precej bleda.

Tole je drugi nasprotnik v Nioh 2. Včasih se je sovražniku pametno izogniti in se vrniti kasneje, ko imate pod pasom več izkušenj.

The Nioh Collection je za novince v Nioh seriji priporočljiv nakup. Za 80 € vam je ponujeno res ogromno vsebine, ki je ne boste kmalu preigrali, igranje pri stabilnih sličicah na sekundo pa je pri tako hitrem naslovu kot je Nioh nuja, saj v kritičnih trenutkih šteje vsak minimalen zamik. Škoda samo, da Koei ni v nadgradnjo enke posegel bolj konkretno ali pa vsaj dodal neko novo vsebino, ki bi upravičila nakup tudi pri veteranih teh dveh iger.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Nioh zbirka je priporočljiva predvsem za novince, ki bi radi malce prihranili in naenkrat pridobili obe igri, z vso izdano vsebino. Veterani serije od skupka ne boste prejeli preveč, razen če vam na konzoli res ni živeti brez 4k tekstur pri 60 sličicah na sekundo, saj nove vsebine ni, grafične nadgradnje pa so minimalne. A sredica igre je ostala nedotaknjena in je še vedno tako slastna kot ob izidu.

Sveže recenzije

Več

1 KOMENTAR

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Nioh zbirka je priporočljiva predvsem za novince, ki bi radi malce prihranili in naenkrat pridobili obe igri, z vso izdano vsebino. Veterani serije od skupka ne boste prejeli preveč, razen če vam na konzoli res ni živeti brez 4k tekstur pri 60 sličicah na sekundo, saj nove vsebine ni, grafične nadgradnje pa so minimalne. A sredica igre je ostala nedotaknjena in je še vedno tako slastna kot ob izidu.The Nioh Collection - mikaven paket, ki ponuja stotine ur vsebine