Tule je prvi igralni posnetek igre DOOM iz leta 1993

Če bi si človek ogledal prvi DOOM iz leta 1993 in tega primerjal z zadnjim naslovom iz franšize DOOM Eternal, bi malce težko verjel, da sta si te dve igri kaj v sorodu. A Eternala in mnogo današnji prvoosebnih streljačin danes ne bi bilo, če dolga leta nazaj ne bi ena genialna ekipa id Software pod vodstvom programerja Johna Carmacka leta 1993 na trg poslala revolucionarno streljačino DOOM.

Težko je povedati kako masiven vpliv je imela ta igra na igričarsko industrijo. Skupaj z igro Wolfenstein 3D je uveljavila prvoosebno 3D igranje, pokazala zmožnosti večigralske zabave ter omogočila delanje modifikacij preko posebnih WAD datotek.

Tudi id Software je bil takrat povsem druga ekipa in na spletu se je pojavil zabaven posnetek, ki prikaže čisto prvo igranje DOOM-a in to mesec pred izidom. Na katodnem monitorju je zadevo poganjal ustvarjalec stopenj John Romero in res je zanimivo videti, kako je bil tudi on presenečen nad tem, kar so ustvarili. Romero daje vtis, kot da sploh ne bi on ustvarjal igre in vse vidi prvič in njegovo navdušenje je otipljivo, zabavno pa je videti tudi njegovo pritoževanje nad vsemi hrošči.

To je lep pogled v preteklost in je nekaj, kar se v id-jevih pisarnah ne bo več ponovilo. Glavni programer in genij za kodo pogona John Carmack je leta 2013 zapustil id Software in še kruh služit v VR vode podjetja Oculus, Romero pa je skakal od enega projekta do drugega in nikoli ni uspel ponoviti svojega uspeha iz svojih id Software dni.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Po njihovem navdušenju imam občutek, da so zapravili ogromno ur in dnevov, da so sestavili celo igro, še le na koncu, ko misijo, da je igra dokončana, jo gredo testirat … talenti! V pozitivnem smislu. 🙂

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime