Xbox Series X – klasična konzola z res velikimi mišicami

Priznam vam lahko, da moj prvi stik z novo Microsoftovo konzolo Xbox Series X ni bil nič kaj preveč vzpodbuden. Na eni slovenski trgovini sem izmaknil še zadnji izvod konzole in na žalost je bila ravno ta kopija okvarjena.

Konzola se mi sicer ni podkadila, kot so kazali številni video posnetki ob izidu, a žal je bil okvarjen grafični čip, tako da je bilo treba delati reklamacijo v obdobju brez zalog. K sreči smo v vseh letih obstoja te strani nabrali nekaj vez, tako da se je kmalu pred mojim televizorjem svetil bleščeč nov primerek konzole Xbox Series X.

VIDEO RECENZIJA



No, ne ravno bleščeč, saj se je Microsoft za razliko od Sonyja pri svoji novi konzoli odločil za bolj klasično črno obliko, ki se lepše zlije s preostankom dnevne sobe. Tudi pakiranje je bilo lepše zamišljeno in Xbox s svojo obliko res poudari svoje ime, saj je to kvadratna škatla presenetljivo majhne velikosti.

Črno šatuljico na vrhu sprednje strani krasi privlačen gumb za vžig, ki se ob zagonu lepo zasveti v beli barvi, ob ugasnjeni konzoli pa se lepo skrije v ohišje. Spodaj najdemo še režo za vstavljanje Blue-rayev ter samo en USB vhod.

Zadnja stran je s priklopi bolj bogata. Poleg običajnega vhoda za elektriko tam najdemo še vhod za internetni kabel, tri USB 3.2 vhode, priklop za HDMI 2.1 ter eno novost: prostor za priklop dodatnega SSD diska.

xbox series x
Xbox Series X je pravi modni lepotec.

Pri škatli najbolj izstopa zgornja stran, kjer se nahaja ogromen ventilator za odvajanje vse odvečne toplote. Reže izpuha so obarvano zeleno, a žal se konzola ne sveti oz. ne vsebuje prav nobene RGB osvetlitve. Kar je škoda, saj bi zelena luč na vrhu konzole prav popestrila obliko.

Xbox Series X je po strojnih specifikacijah močnejši od PlayStationa 5. Vsebuje 8-jedrni AMD-jev Zen 2 procesor, ki teče pri frekvenci 3,8 GHz, grafični čip z RDNA 2 arhitekturo ter 16 GB GDDR6 SDRAM-a, kar je dovolj za poganjanje iger v ločljivosti 4K pri 60 sličicah na sekundo. Konzola podpira tudi 120 sličic na sekundo ter teoretično lahko poganja igre v 8k ločljivost, a te resolucije trenutno ne podpira še nobena igra.

Kljub vsem tem mišicam pa je konzola presenetljivo tiha in če ne bi na sprednji strani utripal bel gumb, človek sploh ne bi vedel, da je zadeva prižgana. Konzola je po mojih izkušnjah še tišja kot predhodnik, a po drugi strani pa je tudi res, da trenutno še ni igre, ki bi strojne specifikacije izkoristila do konca ter s tem tudi poskrbela za maksimalno brnenje konzole.

Igralni plošček je na videz isti, a daje boljši občutek pri držanju.

Druga pomembna stvar pri novi konzoli je kontroler. Medtem ko je Sony s Dualsense kontrolerjem šel v zabavne eksperimentalne vode, se je Microsoft odločil za klasiko. Novi kontroler boste tako bolj težko ločili od ploščka Xbox One, saj sta barvno in oblikovno skoraj ista. A razlike vendarle obstajajo in čeprav se morda ne zdi na prvi pogled, je novi kontroler vseeno lep napredek.

Igralni plošček da v roki občutek višje kvalitete izdelave. Gobice so bolj prijetne na dotik in se zdijo bolj čvrste, prav tako so boljši D-Pad križni gumbi, ki so zdaj klikajoči in dajejo boljši povratni odziv. Zadnja stran kontrolerja in tudi prožilniki so zdaj prevlečeni z bolj grobo teksturo, tako da vam plošček ne bo drsel po dlaneh – tudi če imate med igranjem bolj potne roke. Edina prava vidna razlika je dodatni gumb na sredini sprednje strani, ki ob hitrem pritisku zajame sliko, ob dolgem pa shrani posnetek zadnjih minut igranja. Mimogrede, če imate kakšen akumulatorski skupek baterij na polnjenje, ki ste ga uporabljali na Xbox One, tega ne boste mogli uporabiti na Xbox Series X, saj je zadnja stran za zaklep baterije drugačna. Dobra novica je, da Xbox Series X podpira tudi ploščke iz prejšnje generacije konzol, tako da boste brez problemov na novi škatlici uporabili stare kontrolerje ali pa ploščke tretjih proizvajalcev tipa Razer. Mimogrede, igralni plošček ima še eno fletno lastnost, saj ga lahko hkrati sprarite na PC in konzolo, med njima pa preprosto preklopite s stiskom enega gumba.

Filozofije “če ni pokvarjeno, ne popravljaj” se je Microsoft držal tudi pri uporabniškem vmesniku. Ta je ostal povsem nespremenjen od prejšnje generacije konzol, kar je dobra novica za veterane, ki se bodo v novih menijih takoj znašli in slaba za vse tiste, ki ste si želeli prenove. Med slednje spadam tudi jaz, saj je uporabniški vmesnik preprosto premalo pregleden in preveč nabasan z zadevami, ki nimajo veze z igrami. PlayStation 5 na tem področju zmaga, saj je tam zadeva veliko bolje razdelana in je na domačem zaslonu poudarek na igrah. Pri Xbox Series X pa imaš razdelek z igrami, pasico za Game Pass, trgovino ter povsem nepotrebne stvari kot je denimo razdelek za Disney+. Poleg tega se tu mešajo barve, za dostop do nastavitev pa je treba skočiti pod profil in skakati po preveč gumbih. Vse je preveč zamudno in neinuvativno, tako da bi človek včasih najraje poprijel za miško, saj bi bilo tako navigiranje bolj preprosto in predvsem hitrejše.

Na uporabniškem vmesniku bi lahko naredili veliko več.

Končno smo prišli do glavnega dela nove konzole: igranja iger, hkrati pa tu naletimo na eno največjih težav nove konzole. Xbox Series X namreč trenutno nima prav nobene igre, ki bi bila specifično zagrajena za novo konzolo in bi pokazala zmogljivosti nadgrajene strojne opreme. Tudi PlayStation 5 v tem pogledu ni veliko boljši, a vseeno imamo tam vsaj Demon’s Souls ter novega Spider-Mana, ponudbo pa zaokroži odlični in brezplačni Astro’s Playroom, ki lepo pokaže zmogljivosti novega PlayStationa. Xbox Series X nima ničesar takšnega, tako da vam ne ostane drugega kot pa preigravanje starejših iger.

K sreči pa ima Microsoftov izdelek tudi eno prednost pred konkurenco in to je čudovita združljivost z igrami iz prejšnjih generacij konzol. Podpora sega vse nazaj do originalnega Xboxa in v praksi pomeni, da lahko v konzolo vstavite katerikoli plošček z igro ali pa to snamete iz trgovine in jo brez problema poženete na novih konzoli. In praktično vse od njih bodo profitirale od novih mišic v konzoli, a tudi tu boste naleteli na razlike, saj so nekateri naslovi prejeli specifične nadgradnje iz strani razvijalcev, kot sta denimo višje ločljivosti in optimizacija za noro hitri SSD disk. A tudi če igra ni dobila nobenega popravka s strani razvijalca, boste vseeno uživali v stabilnih sličicah na sekundo ter hitrem nalaganju stopenj. Microsoft je zadevo zabelil še z novostjo Auto HDR, ki nekaterim igram doda samodejno HDR osvetljevanje, to funkcijo pa nameravajo enkrat preseliti tudi na PC.

Kar najbolj izstopa pri novi konzoli je zagotovo ultra hitri NVMe SSD disk, ki omogoča bliskovito hitro nalaganje stopenj. Ko je Microsoft prešerno hvalil svoj novi disk, sem najprej vse skupaj označil za marketinško potezo, a končni rezultat je resnično neverjeten. Čakanja pri nalaganju stopenj je tu resnično konec in rezultat je še posebej viden pri igrah, ki so bile specifično predelane za Xbox Series X. V praksi to pomeni, da se usedem pred televizor, stisnem gumb na kontrolerju in v manj kot pol minute že igram igro.

Zadnja stran je standard standardov, le da tukaj preseneti reža za vstavitev dodatnega diska.

Microsoft je tu celo prehitel Sony, saj je v novo konzolo vpeljal še eno novost z imenom Quick Resume. Ta funkcija je naravnost magična in v pomnilniku dolgo hrani igro, pa čeprav smo konzolo vmes ugasnili. To pomeni, da neham z igranjem, ugasnem konzolo in če jo čez nekaj dni prižgem in bom izbral isto igro, se bom instantno vrnil točno tja, kjer sem končal z igranjem. Ne samo to, Quick Resume omogoča tudi preklapljanje med večimi igrami, tako da lahko nekaj časa igram eno igro, vmes preklopim na drugo in če se vmes premislim, lahko takoj skočim nazaj v prvo. Končni vtis je kot da bi “alt-tabbal” med več igrami, ki tečejo vzporedno. Quick Resuma ne podpirajo vse igre in pri nekaterih se zatakne, kot je to v primeru NBA 2K21, ki ob obuditvi izgubi zvok. A tam, kjer deluje, je tehnologija hudo impresivna.

Kot že rečeno, novih iger manjka, a zato imamo ogromno zalogo že izdanih iger, ki na Xbox Series X dobijo novo življenje. Sličice na sekundo so bolj stabilne, nemoteno igranje v 4K ločljivosti pri 60 sličicah na sekundo pa je izkušnja naslednje generacije. 4K ločljivost ni več resolucija prihodnosti, ampak je tukaj zdaj in bo samo še pridobivala na veljavi. Televizorji postajajo večji in cenejši in na 65-inčnem TV-ju je v letu 2021 vse manj kot 4K preprosto nesprejemljivo, saj slika postane zamazana in pikslasta.

the medium
Ena redkih “ekskluzivnih iger” je The Medium, a ta spet ni nek vizualni rekorder.

Podpora igram prejšnjih generacij konzol je eno, a Microsoft je še več vložil v servis Game Pass. Ta v zameno za mesečno naročnino ponuja igranje več kot 200 iger, med katerimi je ponudba res raznovrstna. Game Pass je pred kratkim pridobil še EA-jeve igre, tako da boste zlahka našli nekaj zase in če ste novinec na konzolnem področju in nimate iger, potem je Game Pass res nora kupčija, ki vam na enostaven in poceni način ponudi preigravanje zamujenih naslovov. Poleg tega nakup naročnine velja tudi za PC in ta naveza je še ena lepa prednost konzole. Nekatere igre vsebujejo namreč tehnologijo Play Anywhere, tako da se shranjene pozicije prenašajo med platformama. Škoda, da storitev še vedno ni podprta v Sloveniji in se je treba zanašati na razne trike za nakup naročnine.

Torej, glavno vprašanje: je Xbox Series X boljši kot PlayStation 5? To je vprašanje, na katerega je težko odgovoriti. Res je, da Xbox Series X trenutno nima novih iger, a podpore za vse generacije konzol ne moremo kar tako spregledati. To je še posebej pomembno v teh časih, saj so izidi iger prestavljeni eden za drugim in takrat je priročno imeti pri roki napravo, ki ima podporo za katalog iger iz preteklosti. Tu je še odlična storitev Game Pass ter hude strojne mišice, podprte s funkcijami kot so Quick Resume in Auto HDR. Tako da na koncu zmagovalca ni in upal bi si trditi, da se trenutno konzoli bolj razlikujeta kot kadarkoli prej, prvič pa imam tudi občutek, da je prostora na trgu dovolj, da lahko dobimo na koncu kar dva zmagovalca.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Xbox Series X je zelo zanimiva konzola. Sicer ji resda manjkajo nove igre, a znotraj najdemo res močno strojno drobovje ter globoko podporo za igre, ki segajo vse do prve generacije X škatel. V mislim moramo imeti tudi servis Game Pass ter dejstvo, da je Microsoft kupil Bethesdo, tako da boste prihajajoče Falloute in Elder Scrollse lahko igrali le na tej konzoli.

Sveže recenzije

Več

3 KOMENTARJI

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Xbox Series X je zelo zanimiva konzola. Sicer ji resda manjkajo nove igre, a znotraj najdemo res močno strojno drobovje ter globoko podporo za igre, ki segajo vse do prve generacije X škatel. V mislim moramo imeti tudi servis Game Pass ter dejstvo, da je Microsoft kupil Bethesdo, tako da boste prihajajoče Falloute in Elder Scrollse lahko igrali le na tej konzoli.Xbox Series X - klasična konzola z res velikimi mišicami