Zdaj za kopanje kripta uporabljajo že Nintendo Game Boye

Kriza na področju strojne opreme je zdaj dosegla vrhunec in pomanjkanje čipov čutimo tudi pri nas in to ne samo na področju pomanjkanja grafičnih kartic, ampak tudi drugje, kot je denimo novomeški Revoz, ki je preprosto zaprl za nekaj časa svoje obrate, saj jim manjkajo čipi za avtomobile.

Tiste redke grafične kartice, ki že uspejo priplavati do trgovin pa so hitro pokupljene iz strani kopačev za kriptovalutami. A tudi ti se že s težavo dokopljejo do novih grafičnih kartic in zato so nekateri iti v ekstreme, kot so tile iznajdljivi Kitajci, ki so pokupili kup prenosnikov in z njim kopljejo digitalno rudo.

YouTube kanal stacksmashing pa se je domislil drugačne rešitve. Kanal je znan po zanimivih eksperimentih, kjer na prastare konzole poskušajo namestiti igre, ki za njih niso bile nikoli ustvarjene. Zato niti ni čudno, da se je nekdo vprašal, če bi lahko uporabil prenosno konzolo Nintendo Game Boy iz leta 1989 in to uporabil za kopanje kripta.

Zadeva seveda ni tako enostavna in na Game Boy je bilo najprej treba pripeti Raspberry Pi Pico, ki je služil za vez med prenosno konzolo in PC-jem. Ta korak je nujen, saj se Game Boy sam ni zmožen povezati na internet in brez povezave seveda odpade kopanje rude. In da, ta USB vez vsebuje v sebi več strojnih mišic kot pa cel Game Boy.

Potem so tu še drugi koraki, kot je nameščanje posebnih strojnih gonilnikov, ampak končen rezultat je osupljiv, saj Game Boy lahko melje napredne algoritme in koplje za Bitcoinom pri hitrosti 0,8 hashev na sekundo. Za primerjavo z najbolj naprednim ASIC kopačem, ki je zmožen 100 terahshev na sekundo, to morda ni veliko, a glavno je, da zadeva deluje in da je bil eksperiment na koncu uspešen.

V praksi boste več zaslužili, če svojega Game Boya prodate preko Bolhe, saj bi pri 0,8 hashev na sekundo ta konzola za izkop enega Bitcoina potrebovala nekaj kvadrilionov let. Takrat pa bo verjetno tudi že konec kripto krize.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime