Krekane kopije Microsoft Offica in Photoshopa naj bi kradle vašo internetno zgodovino in kripto kovance

Slaba novica za vse tiste, ki se pri svojem delu zanašate na piratske kopije Microsoftovih Office orodij ter Adobove zbirke, med katero najbolj zagotovo izstopa program za obdelavo slik Photoshop.

Spletna stran Bitdefender je namreč v svojem blog zapisu uporabnike opozorila, da ima več takšnih krekanih programov, ki jih najdemo na torrent sledilnikih, v sebi skrito zlonamerno kodo, ta pa od uporabnika preko TOR protokola nekemu neznancu pošilja ogromno informacij, med katerimi se nahajajo internetna zgodovina in Monero kripto kovanci. Zadeva je še hujša, če uporabnik brska preko Firefoxa, saj je v tem primeru izmaknjena celotna zgodovina njegovega profila.

Napadalci so okužili ravno te programe z razlogom. Piratiziran Office je hudo popularen, njegovo “krekiranje” pa ne zamenja kakšne datoteke, ampak preko generatorja odpravi zahtevke po iskanju licence. Te generatorje Windows antivirusnik velikokrat označi za škodljive in jih samodejno izbriše, a uporabniki brisanje velikokrat zaobidejo, saj je v postopku namestitve nelicenčne programske opreme zapisano, da naj najprej izključijo antivirusnik in da je program povsem varen za uporabo – kar seveda ni povsem res. Na enak način krekiranja se zanašajo tudi Adobe izdelki tipa Photoshop, ki so prav tako izjemno popularni, saj licence niso ravno poceni.

Kako torej vedeti, ali imate trenutno na računalniku nameščeno škodljivo programsko opremo? Težko. Windows vas namreč že privzeto opozori, da je takšen program škodljiv in se ne bo spravil dodatno pregledovati krekirane programske opreme. Tako vam za popolno varnost ne ostane drugega kot pa nakup licenčnih izdelkov za katere ste lahko potem prepričani, da so varni.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Takega dobrotnika ni, da bi naredil nekaj, brez, da bi zahteval v zameno kakšno protiuslugo. To se ve kot beli dan. Enkrat sem si pred kakšnimi osmimi leti prenesel dol piratski windows, najbolj prenešen windows iz pirate baya in partisa, pri obeh je antivirus javil, da je crack virus. Itak pa vse kupujem, naročnine niso drage, isto windows 10 več ni drag. Za 10 evrov ga kupiš, pa imaš mir.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime