Zagovorniki varnosti otrok rotijo Facebook, da prekliče razvoj Instagrama za najmlajše

Družbenega omrežja Instagram ne smejo uporabljati osebe mlajše od 13 let. No, vsaj tako piše, ko kdo prvič ustvari račun. Po drugi strani pa nihče ne more preveriti, če se kdo pri registraciji ni preprosto zlagal in se pri dvanajstih letih podal v kruti svet Instagrama.

Facebook to namerava spremeniti in prejšnji mesec je predstavnik podjetja potrdil, da je trenutno v ranem razvoju različica Instagrama, ki bi bila namenjena najmlajšim – torej tudi tistim, ki so stari manj kot 13 let. Pri izjavi za jasnost je Facebook zapisal, da pri razvoju sodelujejo z največjimi strokovnjaki za varnost in duševno zdravje, saj želijo narediti aplikacijo, ki bi bila varna za uporabo. Realna slika sedanjosti je, da so tudi najmlajši na spletu in Facebook jim želi pomagati pri enostavni interakciji s prijatelji in člani družine, prav tako pa se želijo rešiti problema, ko se uporabniki lažejo pri registraciji.

Facebook je nekaj podobnega naredil leta 2017, ko je zagnal storitev Messenger Kids, aplikacija pa je bila namenjena uporabnikom, starimi med 6 do 12 let. Tudi tam so baje veliko položili na varnost in tako je imela aplikacija starševski nadzor, otrok pa je med prijatelje lahko dodal samo uporabnike, ki jih je odobril starš. Ampak Facebook ne bi bil Facebook, če ne bi zadeve zamočil in leta 2019 so odkrili napako v sistemu, saj so otroci lahko v skupinskih pogovorih stopili v stik z neznanci. Koliko časa je bila ta napaka prisotna v sistemu ni znano, a ne bi se čudili, če je bila tam od začetka.

Ravno zaradi tega razne skupine za varnost otrok po svetu pozivajo Facebook, da prekine razvoj aplikacije Instagram Kids. Bostonska organizacija Campaign for a Commercial Free Childhood je pridobila podpise 35 organizacij in 64 strokovnjakov, pismo, v katerem prosijo za preklic razvoja aplikacije, pa so poslali Marku Zuckerbergu.

V njihovem pismu skrbi ne dviga samo varnost otrok, ampak tudi kvarni vpliv tega družabnega omrežja na mentalno zdravje uporabnikov. Aplikacija naj bi najmlajše spodbujala k vedno vnovičnem pregledovanju telefona in deljenju slik z drugimi, vse to pa bi tudi negativno vplivalo na samopodobo. Otroci preprosto še nimajo razvitega obrambnega mehanizma, ki bi se lahko spopadel s kruto realnostjo Instagrama.

Dvomimo, da bo ves ta krik spremenil Zuckerbergovo mnenje. Navsezadnje so se enake pritožbe zgodile pri zagonu storitve Messenger Kids in kljub prej omenjenemu hrošču, aplikacija nikoli ni bila umaknjena.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime