Twitter na zahtevo Indije odstranil objave, ki so kritizirale njihovo spopadanje s koronavirusom

Ljudje hitro pozabimo, kako katastrofalen je lahko koronavirus. Medtem, ko se pri nas življenje počasi vrača v normlano stanje, je Indija stopila v drugi val okužb, ki je njihovo ozemlje spremenil v pravi pekel.

Zadeva je celo narasla do takšne stopnje, da so premožni Indijci začeli bežati iz države, število okužb pa podira vse rekorde: samo v petek je Indija zabeležila več kot 340k okužb v samo enem dnevu, umrlo pa je 2624 ljudi.

Razlog za vse te okužbe je bilo prehitro sporščanje ukrepov. Indija jo je v prvem valu odnesla relativno dobro, zato so drugi val vzeli manj resno. Šole so se odprle brez omejitev, organizirani pa so bili tudi razni dogodki in prireditve. Indija je celo razposlala svoja cepiva v druge države, zdaj pa so bili ujeti s spuščenimi hlačami – cepiva je premalo, zmanjkuje pa tudi kisika.

Zaradi vsega tega so seveda ljudje začeli kritizirati vlado in na Twitterju se je pojavilo kar nekaj obsojajočih zapisov. A teh je zdaj precej manj, saj je indijska vlada od Twitterja zahtevala, da umakne sporne objave in Twitter se jim je pokoril. Cenzuriranih je bilo 52 objav, te pa prihajajo od politikov, novinarjev do znanih osebnosti, ki jim je bilo dovolj nesposobnega vodstva.

Te objave zdaj niso več vidne ostalim Indijcem, a ostali svet si jih lahko še vedno ogleda. Ena takšna objava je recimo zapisana zgoraj, kjer lahko vidimo tudi trenutno peklensko stanje indijskih ulic.

Indija je takšno cenzuro enkrat že zagnala in sicer je bilo to februarja med protestom kmetov. Takrat so zahtevali blokiranje ali odstranitev 500 računov in čeprav je Twitter najprej okleval, zato je vlada zagrozila s tožbo, to pa bi pomenilo, da bi Twitterjevi delavci v Indiji morali za zapaha. Zdaj v drugo jim je šla cenzura veliko bolj gladko od rok.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime