NieR Replicant – srednje dobra nadgradnja, ki bi bila lahko veliko boljša

Igra Nier Automata je leta 2017 naravnost odpihnila igričarsko skupnost in veliko ljudi je začelo naslov kojci oklicavati za igro leta. Navdušenje ni šlo niti mimo mene in z zanimanjem sem si takrat prenesel igro, a naravnost katastrofalna optimizacija na PC-ju me je od igranja hitro odvrnila.

Takrat sem vedel, da je Automata v bistvo nadaljevanje originalne Nier igre iz leta 2010, a žal pri moji roki ni bilo na voljo konzole PlayStation 3. Zdaj po vsem tem času se je založnik Square Enix vendarle odločil predelati original in temu je nadel smešno ime NieR Replicant Ver. 1.22474487139, tako da je prišel končno čas, da izkusimo zgodbo od samega začetka.


Razvojna ekipa: Toylogic
Založnik: Square Enix
Platforme: PS5, PS4, X1, XSX, PC
Steam: Stran trgovine
Datum izida: 23. april 2021
Cena: 59,99 €

Zvrst: Tretjeosebni RPG


VIDEO RECENZIJA


Ta se dogaja dolgo pred Automato in ima precej preprost zaplet. Igramo mladiča (sami ga imenujemo), ki skrbi za svojo sestrico Yonah, to pa je doletela skrivnostna in strašna bolezen. Parček živi skupaj in nima staršev, tako da je starejši brat svoji sestrici prav vse in je do nje zelo zaščitniški. Vendar pa njuna vasica ni ravno mirna in je vseskozi pod napadi temačnih bitij, s katerimi se ne da pogovarjati in razumejo samo bridki meč in udarec s čarovnijo.

Nier
Tudi Replicant, tako kot Automata, rad na svojih likih pokaže nekaj gole kože.

Sama štorija je glavno vodilo igranja, a tudi ona vas ne bo res preveč vlekla naprej. V bistvu bo prvih par ur pošteno dolgočasnih in bojim se, da zna začetek od igranja odvrniti marsikaterega igralca, vajenega zahodnih, novodobnih RPG-jev. Čeprav gledamo v predelavo, je grafična podoba še vedno precej skromna in vas ne bo ravno odpihnila. Zgodba je temačna in brezupna, hkrati je zato barvna paleta precej bleda in sprana. K nekam plitvemu vtisu ne pripomore niti na pol odprti svet, ki je večinoma prazen. Največ življenja boste našli v skromnih mestih, v katerem se dejansko sprehajajo žive osebe, a ustvarjalci niso poskrbeli za kakšno preveliko raznovrstnost, tako da se modeli začno hitro ponavljati.

Tudi same naloge niso ravno iz testa za leto 2021.Tisti glavni objektivi so še nekako dobro ustvarjeni in lepo peljejo zgodbo naprej, a stranske naloge so ostale 20 let nazaj in so sestavljene v glavnem iz pobiranja raznih predmetov za kakšne tečne prebivalce ali pa vam nekdo naroči, da nekoga naslovite na drugem koncu mape. Tekanje za takšnimi opravili najeda in priporočam, da te naloge preprosto izpustite. Sicer so neke redke malce boljše in dodajo nekaj k splošnemu podajanju fabule, a na splošno so namenjene samo za nabiranje denarcev, ki pa jih itak ne potrebujete preveč. Tu se najbolj pozna starost te igre in želel sem si, da bi ustvarjalci na tem mestu naredili malce več.

replicant
Igra se rada poigra z menjavanjem kamere. V enem delu celo preklopi v ptičjo perspektivo, kot da bi igrali Diablo.

Tudi bojevanje bi si zaslužilo nekaj nadgradnje. Sicer ni katastrofalno in je razmeroma preprosto, a ne mislite, da boste z nasprotniki opravili preveč zlahka. Vaš glavni napad je mahanje z mečem, ki lahko ustvarja tudi kombinacije, v pomoč pa vam je tudi preprost sistem čaranja, ki omogoča streljanje projektilov. Magija je zelo močna in hudo prav pride tudi pri domišljijsko ustvarjenih šefih. Paziti je treba tudi na pametno izmikanje ob pravem času, če pa sprožite obrambo ob pravem času, lahko grdavžu odbijete napad in mu potem sami zadate ogromno škode. A želel bi si malce več povratnega učinka ob sekanju ali pa proženju čirul čarul. Krvi itak ni, tako da bi prav prišel kakšen dodaten pokazatelj, da sem dejansko nekaj naredil, kot pa da samo gledam pojemajočo črto zdravja sovražnika.

NieR
Bojevanje je preprosto, a zna biti tudi kaznivo. Škoda, da niso na tem področju naredili več.

Kot rečeno, največja moč Nier Replicanta je njegova zgodba za katero moramo malce potrpeti, a ko končno ta dobi krila, boste z zanimanjem spremljali avanturo do samega konca. A takrat vaše pustolovščine še ni konec, saj je treba, tako kot v Automati, igro preigrati večkrat, preden pridete do resničnega konca. V drugem preigravanju boste še vedno spremljali enake dogodke, vendar pa boste deležni nekaj novih dialogov, ki pošteno razširijo osnovno zgodbo. Idealno boste zgodbo preigrali vsaj trikrat, saj boste šele takrat deležni vseh treh koncev, a to bodo naredili samo največji oboževalci serije, saj je tretje preigravanje praktično enako drugemu. Dobra novica je, da vam med avanturami vsaj ne bo dolgčas, saj igra vsebuje res močno zasedbo stranskih likov. Teh v boju praktično ne morete nadzorovati, a to ni prevelika škoda, saj znajo dobro poskrbeti zase. Bolj so pomembni njihovi dialogi in kompanjoni so res pisani in vizualni unikatni. Grimoire Weiss je denimo lebdeča knjiga, ki je polna samega sebe, Emil pa je lebdeči okostnjak z dobrim srcem in res srhljivo režečo glavo.

nier
Glavno vodilo Replicanta je štorija in odlični spremljevalci.

NieR Replicant ni napačna igra in za oboževalce Automate skoraj obvezno preigravanje. Razvijalec je resda poskrbel za grafično nadgradnjo, porihtal je animacije in odpravil kakšne zamere iz originala, kot je denimo obvezno stanje pri miru med čaranjem. Vendar se vseeno me igranjem čuti starost igre, ki znajo pri komu hitro ubiti veselje do igranja. Vzemite, če imate radi dobro zgodbo in like, a v igranje se spravite z dobro merico potrpežljivosti.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Nier Replicant ni napačna igra, a več kot očitno je namenjena oboževalcem originala ali pa nadaljevanja Nier Automata. Predelava malce dvigne grafično podobo in nadgradi nekatere igralne sisteme, a pod površjem se čuti, da je to več kot deset let star naslov.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Nier Replicant ni napačna igra, a več kot očitno je namenjena oboževalcem originala ali pa nadaljevanja Nier Automata. Predelava malce dvigne grafično podobo in nadgradi nekatere igralne sisteme, a pod površjem se čuti, da je to več kot deset let star naslov.NieR Replicant - srednje dobra nadgradnja, ki bi bila lahko veliko boljša