Iznajdljivi vnuk je za svojo babico zgradil unikaten telegram

Koronavirus kriza je poskrbela za dvig prodaje kamer in mikrofonov po celem svetu an rekordne ravni, saj smo kar naenkrat vsi morali začeti delati ali pa obiskovati šolo od doma. Ti pripomočki so prišli prav tudi pri ohranjanju stikov z družino ali pa s prijatelji in čeprav je vsa ta tehnologija impresivna, ni tako izpopolnjena, da bi rešila čisto vse probleme.

Velikokrat se namreč zatakne pri starejših, ki ne znajo uporabljati novejše tehnologije tipa zaslona na dotik ali pa imajo zdravstvene težave, ki jim onemogočajo udobno uporabo telefonov in kamer. S takšnim problemom se je soočil Manuel Lucio Dallo, ki je želel več kontakta s svojo 96-letno babico, ta pa ima težave s sluhom, tako da je komunikacija preko telefonskih ali video klicev precej težka.

K sreči je Manuel premeten inženir zato se je odločil svojo rešitev izdelati kar sam. Tako se je rodil Yayagram, ki deluje po principu ostarelih telegramov, le da je v škatli nekaj napredne tehnologije.

Manuel se je zavedal, da mora biti naprava močna in za uporabo povsem preprosta. Tako je na škatlo vgradil različne zvočne “jack” vhode, ob vsakega od njih pa je zapisal ime enega od članov družine. Uporabnik samo vtakne kabel v izbrani stik in nato pritisne gumb ter v mikrofon pove svoje sporočilo, na drugi strani pa prejemnik dobi govorjeno sporočilo v obliki zvočnega posnetka.

Yayagram omogoča tudi sprejemanje sporočil. Za pošiljanje in sprejemanje sporočil je Manuel uporabil program Telegram in ko nekdo pošlje tekstovno sporočilo na napravo, se to izpiše preko vgrajenega mini tiskalnika na papir, podoben tistemu, ki ga najdemo na raznih POS napravah. Babica tako lahko enostavno prebere sporočilo in nato nadaljuje pogovor.

Manuel je sestavo pokazal na svojem Twitter računu, tam pa je tudi zapisal, da napravo poganja Raspberry Pi 4 in programski jezik Python, za pogovarjanje pa je vgradil poceni USB mikrofon.

Naprava je vsekakor impresivna in morda bi lahko zadevo celo patentiral in tako olajšal življenje še kakšnemu starejšemu prebivalcu.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime