Assassin’s Creed Valhalla: Wrath of the Druids – več istega, le da tokrat na Irskem

Če ena igra resnično ne potrebuje dodatne vsebine je vsekakor to Assassin’s Creed Valhalla. Osnovna kampanja vam bo namreč samo za igranje glavne štorije vzela več kot 60 ur, če pa želite izpolniti vse dodatne naloge pa lahko brez problema presežete 100 ur.

Vendar pa Ubisoft prodaja sezonske prepustnice in v to je treba vpeljati nekaj dodatne vsebine v obliki DLC-jev. Po pol leta od izida izvirnika smo zdaj dobili prvo obsežnejšo razširitev Wrath of the Druids, ki nas prvič v seriji odpelje raziskovati Irsko.


Razvojna ekipa: Ubisoft
Založnik: Ubisoft
Platforme: PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X
Nakup: Stran trgovine
Datum izida: 13. maj 2021
Cena: 39,99 €

Zvrst: Tretjeosebni RPG


VIDEO RECENZIJA


Naš junak Eivor ob vrnitvi v svojo domačo bazo dobi obvestilo o novem obiskovalcu. Skrivnostna trgovka nam razloži, da jo je k nam poslal kralj Irske in da potrebuje našo pomoč. Hitro odpravimo eno pomorsko blokado, skočimo v čoln in se podamo skozi morje, kjer nas pozdravi naš bratranec.

Seveda ima ta hudo težavo. Obnavljati je začel mesto Dublin in je njegov glavar, a odgovarja enemu nad njim in sicer kralju Flannu, ki poskuša podrediti vse druge vladarje in postati glavni šef otoka. Flann ne mara preveč Vikingov in našemu bratrancu ne zaupa preveč, tako da je naša prva naloga, da mu vlijemo zaupanje v Dance, kasneje pa bomo morali še rešiti vse Flannove probleme, preden bomo na koncu Irsko pripeljali v obdobje relativnega miru.

valhalla
Irsko okolico boste bolj težko ločili od angleške.

Če ste pri dodatku Wrath of the Druids pričakovali kakšne resnejše spremembe, potem boste razočarani. Igranje je v bistvu identično osnovni kampanji, tako da nas čaka veliko raziskovanja obširne pokrajine, jahanja, pitja, plezanja na razgledne točke in nabiranja zakladov. Irska se od Anglije ne loči kaj preveč, saj bomo tudi tokrat jezdili skozi gozdnate predele, vsake toliko pa nas bo razveselila kaka mavrica. A na splošno sta si pokrajini skoraj identični.

Vse pa vendarle ni isto. Razvijalec je poskušal formulo malce razgibati z vzpostavljanjem raznih trgovskih taborov, ki jih najdemo po mapi. Ti so najprej sovražni, tako da je treba najprej pobiti vse sovražnike, nato pa je treba še odkriti listino za zakonsko lastništvo posestva. Ko imate vse to lahko trgovsko točko končno postavite za svojo in jo tudi nadgradite. Poanta tega je, da ta tabor nato postane priliv surovin dragocenih predmetov, krzen in ostalega, ki jih lahko nato pri posebnem trgovcu unovčite za izpolnitev raznih zadanih nalog, v zameno za to pa boste nagrajeni z izkušnjami in deli posebnega oklepa. Postavljene trgovske točke vam nato lahko služijo tudi kot priročne postojanke za teleportacijo, ki jih je v Valhalli že tako premalo.

valhalla
Nova mapa ni majhna in pričakujete lahko vsaj od 10 do 15 ur vsebine.

Nove so tudi posebne naloge, ki nam jih pošiljajo vladarji določenih ozemelj. Te naloge se najdejo v ptičjih hišicah in navadno od nas zahtevajo, da ubijemo določene tarče, zraven pa so pripisani še posebni pogoji, kot je denimo “ubij tarčo brez drugih žrtev”, “ostani neopažen” ali pa “ne prejmi nobene poškodbe”. Če zadostimo tem dodatnim pogojem bomo nagrajeni z bonus surovinami in tudi izkušnjami. Problem pri teh nalogah je to, da jih je razvijalec postavil malce trapasto. Včasih je kakšna tarča postavljena v samostan, ki ga s svojo posadko še niste oplenili. Tako imate zdaj izbiro in lahko z drugimi Vikingi pobijete vse živeče, poberete zaklad in se odkrižate tudi tarč. Dve muhi na en mah. A problem je, da potem ne boste dobili bonusa, tako da je najboljša rešitev, da se odtihotapite v samostan, ubijete tarče, se odsmukate ven in prejmete bonus, nato pa skočite v čoln in s svojo posadko zopet napade in poberete zaklad. Malce trapasto.

Drugih večjih novosti ni. Celoten zaplet se vrti okoli zlobne sekte Druidov, ki se ne želijo pokoriti krščanstvu in nastal je ceh Children of Danu, ki načrtuje umor kralja. Tako boste morali pobiti vse vodje, ki jih iščemo v razpredelnici, podobni tisti, ki jo najdemo v originalu. K sreči je članov precej manj in če se znebimo vseh, na koncu dobimo lepo nagrado.

Res je skrajni čas, da Ubisoft nadgradi detajle na obrazih NPC-jev.

Druidski ceh s sabo prinaša prgišče novih nasprotnikov. Ti so hitrejši od tistih od vojakov v težkih oklepih, radi se izmikajo in so bolj pozorni na nas. Družbo jim delajo psi, ti pagani pa zelo radi v nas mečejo strup, ki je dolgotrajen in nam postopoma črpa zdravje. Na splošno se celotna zgodba večkrat zavrti okoli halucinacij, tako da se v enem segmentu bojujemo proti čisto pravemu volkodlaku.

Assassin's Creed
Nove so ptičje hišice, ki vsebujejo naloge s posebnimi pogoji.

Wrath of the Druids tako prinaša “več istega”, ki ga poskuša popestriti s kakšnimi dodatnimi nalogami, a na splošno so spremembe minimalistične. Eden od problemov je tudi to, da je težko najti motivacijo za opravljanje teh nalog, saj so nagrade samo deli oklepa, a če imate svojega že izboljšanega do najvišje verzije, potem ne boste oblačili nečesa novega in inferiornega. Dodatek bo vsekakor razveselil vse tiste, ki jim je zmanjkalo vsebine, če pa ste imeli že osnovne kampanje vrh glave, potem vam Wrath of the Druids ne bo dal izgovora za vrnitev v svet Valhalle.

Vaša reakcija na recenzijo?

Povzetek ocene

Wrath of the Druids je prva obširnejša razširitev osnovne kampanje in v bistvu prinaša samo še več iste vsebine. To bo vsekakor navdušilo vse tiste, ki so v original vložili 100 ur in več in se nikakor ne morejo naveličati raziskovanja širokih pokrajin, ki v sebi nosijo ogromno obstranskih opravil. A če ste pričakovali kakšno resnejšo spremembo, potem vas bo dodatek razočaral.

Sveže recenzije

Več

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

🔥Popularne recenzije

Več
Wrath of the Druids je prva obširnejša razširitev osnovne kampanje in v bistvu prinaša samo še več iste vsebine. To bo vsekakor navdušilo vse tiste, ki so v original vložili 100 ur in več in se nikakor ne morejo naveličati raziskovanja širokih pokrajin, ki v sebi nosijo ogromno obstranskih opravil. A če ste pričakovali kakšno resnejšo spremembo, potem vas bo dodatek razočaral.Assassin's Creed Valhalla: Wrath of the Druids - več istega, le da tokrat na Irskem