Po 30 letih se je na spletu pojavila sovjetska verzija Gospodarja prstanov

Franšizo The Lord of the Rings poznamo vsi. Epska zgodba je najprej zažigala v knjigah pisatelja J.R.R. Tolkiena, nato pa je to fantazijsko pripoved v kina pripeljal še bradati Peter Jackson. Zdaj je licenco v roke dobil Amazon, ki bo spočel najbolj drago serijo v zgodovini, s proračunom kakšne manjše države.

A samo redki so vedeli, da so leta 1991 na svoji različici delali tudi Sovjeti. Takrat je na sovjetske katodne televizorje prišel film v dveh delih, ki je nosil naslov Khraniteli oz. The Protectors.

Zdaj 86-letni Sergey Shelgunov je v intervjuju za spletno stran Variety obudil svoje spomine na snemanje in na vse izzive, ki so jih čakali med produkcijo. Sam je v tej posebni verziji Gospodarja prstanov odigral vlogo Merryja Brandybucka, v nasprotju z ameriško produkcijo pa so imeli sovjeti zelo omejen proračun. Oziroma ga sploh niso imeli. Lasulje, plastični pripomočki in ozadja so bile v bistvu stvari, ki so jih lahko dobili brezplačno.

Pri realizaciji filma je imela največ vpliva režiserka Natalya “Natasha” Serebryakova, ki je poskušala v izdelek pričarati nekakšno fantazijsko vzdušje, a to je bolj težko narediti, če nimaš prav nobenih posebnih učinkov. Tako se je poslužila zanimivega trika, saj je pred objektiv kamere postavila goreče sveče, kar je pričaralo nekakšen zamegljen efekt.

Ta zanimiv izdelek se je pojavil na sovjetskih televizijah samo mesece preden se je Sovjetska zveza v celoti razpadla. Kopija filma se je dolgih 30 let skrivala v arhivu, marca letos pa jo je televizijska hiša Producer 5TV, prej znana kot Leningrad TV, končno predstavila celemu svetu. In čeprav se zadeva zdi danes smešno nizkoproračunska, je zanimiv vpogled v preteklost, požegnali pa so jo tudi oboževalci, saj je do sedaj nabrala že skoraj 2 milijona ogledov.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime