Googlov izum Project Starline pokaže prihodnost video klicev

Zahvaljujoč koronavirus krizi je dandanes vsak spoznal lepote video klicev. Mlajši so jo seveda poznali že prej, v preteklem letu pa so se z video pogovarjanjem zbližali tudi starejši, ki so lahko praktično samo na ta način lahko videli svoje bližnje. Video pogovarjanje se je precej trdno zasidralo tudi v službah in šolah in tehnologija je hitro postala za nekaj samoumevnega.

Google nam je včeraj preko svojega novega projekta Project Starline pokazal, kako se zna video pogovarjanje razviti v prihodnosti. Čvekanje preko telefonov in računalniških monitorjev je sicer fajn, a tista prava zadeva je gledanje v poln 3D model sogovornika, ki je tako realističen, da bi se ga praktično lahko dotaknili.

Project Starline je na prvi pogled videti kot nekaj iz sci-fi filma. Usedemo se pred ogromno ogledalo in sprožimo klic, na drugi strani pa se pred nami izriše realistična hologramska slika sogovorca, ki se lahko z nami pogovarja povsem brez zamikov. Za uporabo ne potrebujemo nobenih VR/AR očal, saj je zadeva zgrajena tako, da jo zna uporabljati vsak, ki se usede pred napravo.

Google je na svojem uradnem blogu zapisal, da so pri Project Starline uporabili napredne algoritme umetne pameti, stiskanje podatkov in prostorski zvok. Najbolj pa so ponosni na samo tehnologijo prikazovanja, zgrajena na principu posebnega svetlobnega polja, ki da izrisani grafiki občutek globine. Skratka, uspelo jim je ustvariti realističen hologram, ki je hudo prepričljiv, pa čeprav lahko v videu vidimo, da končni rezultat ni čisto brez napak pri prikazu in ozadje zna malce skočiti skozi hologram – kot bi gledali streamerja na slabo udejanjenem “green screenu”.

Starline je hudo impresiven, a seveda tehnologija še ni pripravljena za vsakdanjega kupca. Za pogovarjanje potrebujete veliko prostora, saj morate v sobo namestiti manjšo omaro, ki zna nato prikazovati realistično sliko. Google pravi, da je Starline v fazi testiranja, a da znajo zadevo ponuditi v nakup večjim podjetjem. Skladno s časom bo padla tudi cena in morda bomo enkrat to napredno video pogovarjanje izkusili tudi navadni smrtniki.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime