Viralni posnetek Charlie Bit My Finger umaknjen iz interneta, saj ga je nekdo kupil za 761.000 dolarjev

Eden najbolj popularnih posnetkov na YouTubu z naslovom Charlie Bit My Finger je izginil iz uradnega kanala, saj so bile pravice do njega prodane neznanemu kupcu, ki je na spletni dražbi zanj plačal 760.999 dolarjev.

Posnetek je bil prodan v obliki NFT-ja (non-fungible token) – “blockchain”, ki je v zadnjih mesecih močno začel pridobivati na popularnosti. Zadevo si lahko predstavljate kot neko prodajo licence za ekskluzivne pravice do digitalnega izdelka.

Charlie Bit My Finger se je na spletu prvič pojavil 22. maja 2007 in v svojem 14-letnem obstoju nabral preko 882 milijonov ogledov. Manj kot minuto dolg video prikazuje brata Harryja in Charlija, ki sta bila takrat stara tri in eno leto.

Opis na dražbi je srečnemu kupcu ponudil tudi možnost ustvarjanje lastne parodije posnetka, ki bi bil ustvarjen skupaj z zdaj že odraslim parom fantov, poleg tega pa lahko dobite pravice do hvaljenja s frazo “Charlie me je ugriznil v prst”.

nft

Prekupčevanje z NFT-ji je postal nov popularen trend v katerem lahko kripto milijonarji kažejo svoje mišice. Če ste mislili, da je slab milijon dolarjev nor znesek denarja za nek videoposnetek, potem zagotovo niste spremljali dogajanje okoli te blockchain tehnologije izpred dveh mesecev.

Marca je namreč digitalni umetnik Beeple prodal svojo JPG sliko “Everydays – The First Five Thousand Days” za vrtoglavih 69 milijonov dolarjev. Tudi ta izdelek je bil prodan na dražbi, slika pa je v bistvu združek 5000 slik, ki jih je Beeple zajemal vsak dan od leta 2007. Začetna cena na dražbi je bila sicer samo 100 $, a v zadnji uri je bilo narejenih kar 180 ponudb, dokler se številka dolarjev zaustavila na vrtoglavi ceni.

Sliko si lahko zgoraj ogledate zastonj.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime