Ubijalski roboti niso več fantazija – zgodil se je prvi napad robota na človeka

Očitno nismo več daleč od takšne prihodnosti, ki so nam jo začrtali Terminator filmi. Združeni narodi so v nedavno objavljenem poročilu zapisali primer avtonomnega drona KARGU-2, ki je marca 2020 v spopadih med napadom libijske vojske povsem samostojno začel napadati umikajočo militaristično organizacijo pod vodstvom feldmaršala Khalife Haftarja.

KARGU-2 je med napadom deloval povsem samostojno in po navodilih umetne inteligence, tako da za njegovo obnašanje nil bil odgovoren človek. Ni še jasno, ali je njegov napad tudi povzročil človeške žrtve, a sumi se, da je dron tudi ubijal. KARGU-2 ima namreč na sebi nameščeno eksplozivno telo in tako lahko v slogu japonskih kamikaz strmoglavi na tarčo, kar lahko povzroči večje telesne poškodbe in tudi smrt.

Če bo poročilo potrjeno, potem smo dobili prvi primer ubijalskega robota, ki je brez človeškega nadzora napadel in ubil človeka. To je seveda med ljudmi zagnalo paniko in začela so se masovna pozivanja k ukinitvi takšnih avtonomnih orožij. Tu so seveda tudi dobro upravičene skrbi glede natančnosti zaznavanja sovražnih sil in kaj se zgodi v primeru, če robot po pomoti napade civiliste.

Združeni narodi so sicer že leta 2018 pozvali k prepovedi avtonomnih orožij, a pogovore sta nato zaustavili ZDA in Rusija. Razvoj umetne inteligence se nadaljuje in seveda bo to pridno izkoristila tudi vojska, ki vedno išče možnost nabiranja efektivne vojaške sile, ki jo je možno spočeti kar v tovarnah.

Skynet očitno res ni več daleč.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

1 KOMENTAR

  1. Kaj je že rekel Elon Musk o umetni inteligenci? Da se jo treba bati. Ljudje se mu smejijo, jaz verjamem, da se bo to, kar on napoveduje in poskuša dopovedati, še kar hitro začelo dogajati. Ko ga je nekdo vprašal, zakaj je toliko proti umetni inteligenci, ko pa njegova tesla uporablja prav to, je povedal, da obstajata dve vrsti umetne inteligence – ena je ta, ki jo uporablja Tesla, to je, da AI uporablja samo algoritme, analize in ne vem kaj še vse, ki so napravi bili dani, več od tistega (komand) naprava ne bo dosegla … druga je pa ta, da se naprava sama sproti uči nove komande in funkcije, kar je pa lahko zelo nevarno, če stavri uidejo iz rok.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime