Lastnik piratske spletne strani se je odločil za boj z Nintendom na sodišču – zdaj mora plačati 2 milijona dolarjev odškodnine

O zakonu in pravdanju ne vem skoraj ničesar, a tudi meni je jasno, da se ob tožarjenju splača pogledati za kakšnim odvetnikom. Los Angelevec z imenom Matthew Storman se z mojo teorijo ne strinja, zato se je v nedavnem spopadu z Nintendom na sodišču zastopal kar sam, zdaj pa bo moral za to traparijo pošteno odpreti denarnico.

Matthew je bil lastnik spletne strani RomUniverse, ki je na sebi držala ROM kopije Nintendovih iger. ROM je kot nekakšna ISO datoteka, ki bo znana PC piratom, le da je ROM namenjen konzolam, ki imajo zlomljeno zaščito in lahko tako poganjajo piratske igre, uporabimo pa jih lahko tudi pri raznih emulatorjih. Nintendo je začel leta nazaj ugašati spletne strani s takšno vsebino – ena takšnih je bila tudi RomUniverse, ki je z obratovanjem prenehala poleti 2020.

nintendo

Vendar pa stran ni ponujala takšne piratske robe, ampak so uporabniki lahko na njej kupili tudi Premium naročnino. Matthew je tako od te vsebine dejansko služil, kar je še bolj razkurilo Nintendo. V letu 2019 je stran nanesla med 30.000 in 36.000 dolarjev dobička, v letu 2020 pa je Matthew od nje služil 800 $ mesečno, kar je postal njegov primarni priliv denarja.

V boju z Nintendom ni želel zapravljati za odvetnika in založnik je to nespametno potezo lepo izkoristil. Nintendovi pravdarji so spletno stran označili za piratsko in zahtevali 15 milijonov dolarjev odškodnine. Matthew je po drugi strani trdil, da sam na stran ni nalagal piratske vsebine in da gor sploh ni bilo nelegalnih ROM-ov.

Vendar pa se je v tej izjavi ujel v lastno zanko. V prejšnji zapriseženi izjavi je namreč povedal, da je tudi sam nalagal gor ROMe in tako sam sebi nasprotoval. To je bilo dovolj za sodnico Consuelo Marshall, ki je Matthewu naložila nekaj več kot 2 milijona dolarjev kazni. Nintendo je zahteval še druge sankcije, a jih je sodnica zavrgla, saj je nesrečni Matthew že prej ugasnil spletno stran in dodatna kazen ni bila potrebna.

Dvomimo sicer, da bo Nintendo sploh kdaj videl ta denar, saj ga obtoženi nima iz kje vzeti. A takšne bitke na sodišču se niti ne gredo za denar, saj služijo bolj kot opozorilo za vse tiste, ki bi si drznili gostiti podobne spletne strani.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime