Vodič za rudarjenje CHIA kripto kovanca

CHIA je širši javnosti znan tudi kot “green coin”, gre pa za novo kriptovaluto, ki za razliko od Bitcoina in Ethereuma ne uporablja Proof of Work (Ethereum prehaja v sredini 2021 na Proof of Stake) za pridobivanje novih kovancev, ampak Proof of Space. Namesto da bi za reševanje izračunov zahtevali močne računalnike (grafične kartice ali procesor), CHIA uporablja za rudarjenje hitre SSD in klasične HDD diske.

Rudarjenje CHIA kovancev postaja popularno zardi nizke trošnje elektrike, nedosegljivosti grafičnih kartic ter prehoda Ethereuma na Proof of Stake. Prehod Ethereuma na PoS pomeni, da se ne bo več rudaril s grafičnimi karticami in bodo trenutni rudarji primorani preklopiti na ostale kovance katerim bo nato drastično upadla profitabilnost rudarjenja.

Za rudarjenje CHIA kovanca potrebujete računalnik s čimveč diskovnega polja. V kolikor želite pričeti z rudarjenjem čimprej je priporočljiv nakup hitrga SSD NVME diska, zmogljiv procesor ter 16 ali 32 GB pomnilnika. Preden lahko pričete z rudarjenjem je treba ustvariti t.i. “plote” oziroma v Sloveniji znano kot “njive”. Za ustvarjanje plotov potrebujete zelo hiter SSD, za ustvarjanje več plotov paralelno pa tudi močnejši procesor in več pomnilnika. Ko ustvarite njive, lahko pričnete z rudarjenjem ali pa se pridružite “pool-u” rudarjev.

Poglejmo si navodila za uporabo CHIA aplikacije

1. Prenesite CHIA Blockchain za vaš operacijski sistem – klikni me
2. Namestite aplikacijo, ustvarite vašo denarnico (“Create a new private key”) in skrbno shranite ključe ter besede
3. Medtem ko čakate, da se CHIA Blockchain sinhronizira (traja lahko več ur, ne zapirajte aplikacije) lahko pričnete s “plottanjem” oziroma ustvarjanjem njiv pod zavihkom “Plots”.

Razlaga nastavitev:
– Plot Size – uporabite priporočenega (k=32, 101 GB)
– Number of Plots – odvisno od procesorja, pomnilnika in diskovnega polja (hitrega diska) lahko izberete število “plotov”, ki se bodo ustvarjali istočasno (Plot in Parallel). Recimo za 5 plotov paralelno je priporočeno 32 GB pomnilnika, 8-nitni procesor in 1.25 TB diska (hitri disk).
– Temporary Directory – izberite vaš hitri disk (priporočamo NVME s čim hitrejšim branjem in zapisovanjem), pri tem pa tudi poskrbite, da ima disk dovolj prostora ali pa bo plotanje neuspešno.
– Final Directory – vaš trdi disk (lahko tudi zunanji disk), za vsak plot je potrebno vsaj 102 GB prostora.


4. Kliknete gumb “Create Plot”

Primer nastavitev za “plottanje”

Hitrost plottanja je odvisna od vaše strojne opreme in traja od 3 do 7 ur za vsako njivo. Napredek lahko spremljate pod zavihkom “Farm”, s klikom na meni (pod Actions) pa lahko preverite tudi beležnico vsakega plota.

Po uspešni sinhronizaciji CHIA blockchaina in postavitvi prvih njiv boste končno pričeli z rudarjenjem oziroma čakanjem, da dobi vaše diskovno polje nalogo za rudarjenje CHIA kovanca. Trenutno je na mrežo priklopljeno zelo veliko diskovnega polja (30.5.2021 – 13.822 EiB) kar pomeni, da boste morali za možnost pridobitve kovanca pri recimo 10 TB čakati približno 1 leto. Pri tem upoštevajte, da lahko čakate še dlje, če bo čez 1 leto še več diskovnega polja ali pa manj, če se zgodi obratno. Z rudarjenjem preko CHIA uradnega poola igrate z malo (do 100TB ali 1000 plotov) diskovnega polja praktično loterijo. Rast oziroma širjenje diskovnega polja (graf rasti diskovnega polja) se je sicer v zadnjih dneh po padcu kriptovalut ustavila, a hkrati se je tudi cena CHIA kovanca prepolovila. V koliko ste izbrani, boste narudarili oziroma poželi celoten kovanec (preveri ceno CHIA kovanca).

V kolikor ne želite igrati loterije pa se lahko pridružite CHIA poolu, kjer rudarji združijo moči in si razdelijo dobiček glede na prispevek strojne opreme (v tem primeru diskovnega polja) v skupni pool. Trenutni problem tovrstnega rudarjenja je prevlada kitajskega poola, ki je edini aktiven in drži skoraj polovico kapacitet (5,72 EiB) in, v kolikor pridobijo več kot polovico teh kapacitet, je možen 51 % napad na omrežje CHIA (zelo malo verjetno). V naslednjih mesecih bomo verjetno videli nove poole, trenutno pa lahko podamo navodila za Hpool CHIA. Ko obiščete spletno stran imate zgoraj desno možnost preklopa na angleški jezik.

1. Ustvarite in verificirajte uporabniški račun na Hpool.com
2. Prenesite CHIA-plotter (prenesite zadnjo verzijo chia-plotter-vx_xx-win64.zip)
3. Zaženite CHIA Plotter GUI in dovolite da ga Windows zažene (morda se pojavi lažno opozorilo o virusu)
4. V polje Input Mnemonic vnesite vaše generirane besede katere ste prejeli ob ustvarjanju denarnice in kliknite SIGN
5. Na Hpool strani skočite na Personal Center in na levi strani v meniju kliknite Configuration, izberite CHIA ECO in pod Bing Signature Data vnesite Signature, ki ste ga ustvarili v 4. koraku.
6. Zaženete datoteko plotting. V kolikor ne zažene plottanja, boste morali v datoteki ročno vnesti podatke, katere ste ustvarili prej s podpisom in tudi pot na hitrem disku ter trdem disku kamor se končani ploti prenesejo.
7. Proces se bo izvajal, dokler ne bo končan plot – če pa želite rudariti vzporedno pa zaženite datoteko večkrat a pazite, da vam ne zmanjka prostora, kajti plottanje bo za vse v tem primeru neuspešno oziroma se bo ustavilo, dokler ne naredite prostor na disku.
8. Na hpool spletni strani lahko vidite pod zavihkom Online Plot vaše trenutne plote.
9. Po tem ko imate ustvarjen vsaj en plot zaženite Hpool miner GUI (prenesite zadnjo verzije HPool-Miner-chia-vxx-windows.zip). Program bo v kitajščini, kliknite na zgornji gumb desno in vnesite API ključ, katerega najdete na spletni strani Hpool pod Configuration ter predzadnjo opcijo, kjer izberete English in s spodnjim gumbom vse skupaj potrdite (glej sliko spodaj).

Slepo klikanje vas privede to spremembe jezika 🙂

10. Ko enkrat vnesete API ključ in spremenite jezik, kliknite desno na gumb ADD in izberite disk mapo/disk, kjer imate končane plote in ti bodo dodani ter začeli rudariti. Postopek ponovite za vse mape oziroma diske kjer se nahajajo končani ploti. Z desnim klikom na pot diska lahko odstranite ali pa odprete dodatne možnosti.

Dodatne opcije za posamezno pot.

Tako, uspešno ste se pridružili poolu in sedaj rudarite skupaj z ostalimi. Koliko prispevate v pool in koliko CHIA kovancev prejmete lahko preverite na Hpool spletni strani v vaši nadzorni plošči pod zavihkov Revenue (posodablja večkrat dnevno) in Distribution (naloži sredstva na vašo denarnico enkrat dnevno).

Obenem lahko poganjate oba sistema toda efektivnost na poolu bo slabša. Za plotanje priporočamo uradni CHIA program na zmogljivem računalniku, nato pa plote oziroma disk priklopite na bolj varčen računalnik, ki porabi čim manj energije. Končane plote lahko prenašate med diski in jim spreminjate poti, pri prenašanju vedno preverite, da ste dodali poti do plotov in so jih programi zaznali – v nasprotnem primeru ponovno zaženite program. Primer: 30. maja, ko je bila cena CHIA kovanca 800 $, sem z 10 TB diskovnega polja na poolu prislužil 5,5 $ v zadnjih 24-ih urah.

Cene diskov (predvsem so iskane kapacitete 4 TB – 12 TB zunanji in notranji) so zaradi nabiranja CHIA kovanca poskočile, a brez skrbi, saj se pričakuje, da se bodo cene v naslednjih tednih ustalile, saj se je mrzlično nakupovanje ustavilo. Prav tako so zelo iskani NVME diski četrte generacije (zelo hitro branje in pisanje ter zelo veliko število zapisov preden se disk uniči), ki skrbijo za hitro plottanje.

Proof of Space pa ima tudi slabe lastnosti. Ko kupujte diske se morate zavedati, da ti zelo veliko pišejo in berejo in posledično boste garancijo izgubili, ko bodo ti zapisi prekoračili garancijske omejitve. Na našem primeru visoko kvalitetnega SSD diska (T-FORCE TM8FP7002T) smo z ustvarjanjem 100 plotov “izrabili” 4% diska – v teoriji je pričakovana življenjska doba takega diska 8.000 plotov ampak žal te meje nismo uspeli testirati. Prav tako imejte v mislih, da gre za višji rang diska. Branje in pisanje na že ustvarjenih plotih ni tako intenzivno in trenutno pričakovana življenjska doba klasičnega diska ob rudarjenju je 2-3 leta (v teoriji, seveda veliko odvisno tudi od vrste diska). Posledično bo vse to ustvarilo v roku dveh ali treh let veliko odpada (e-waste), ki je težak za ločevanje.

Problem je trenutno tudi sam kovanec CHIA, ki je uveljavljen zgolj pri rudarjih, pri splošni publiki pa niti ne, zato je kovanec zelo nepredvidljiv. V zadnjih mesecih je doživel tudi veliko nihanje cene in tudi veliko novega diskovnega polja večjih rudarjev. Prav tako se poraja vprašanje ali bodo veliki rudarji potem, ko bo Ethereum v celoti prešel na Proof of Stake, preklopili na CHIA in s tem drastično povečali diskovno polje in znižali profitabilnost. Upoštevati je treba tudi to, da Hpool trenutno dovoli prenos CHIA kovanca šele po tem, ko imate narudarjeno minimalno 0.2 CHIA kovanca, kar bi lahko za manjše rudarje predstavljalo problem, a po drugi strani, v kolikor rudarijo preko CHIA aplikacije, lahko traja več kot leto dni, da mogoče narudarijo kovanec.

Diski bodo opravili zelo veliko ur delovanja in posledično se obrabili do meje kjer vam garancija ne krije.



Upam, da smo odgovorili na pogosta vprašanja ter vam bo vodič (določene sekcije v vodiču se lahko spremenijo v času ko boste brali novico – v kolikor opazite spremembe, nam to sporočite v komentar) v pomoč, za več informacij pa obiščite naslednje povezave:
Hpool video vodič (ENG)
CHIA aplikacija vodič (ENG)
Chia kalkulator profitabilnosti
Chia Explorer
Westeren Digital obvestilo o reklamacijah (prevedeno v SLO)

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime