Microsoft v Bing iskalniku cenzuriral slike “Tank Mana”

4. junija 1989 se je zgodila obletnica grozovitega dogodka, znanega pod imenom Pokol na Trgu nebeškega miru, ki je po svetu znan kot Tiananmen Square massacre. Takrat je namreč na to lokacijo prispela kitajska vojska in s tanki in drugim strelnim orožjem razgnala protestnike, ki so si pozivali k demokraciji in človekovim pravicam. Rezultat je bil pravi masaker in uradne številke pravijo, da je pod kolesjem tankov končalo nekaj sto ali pa celo tisoče trupel.

bing

Od tega incidenta je letos začelo minevati že 32. leto in ljudje po celem svetu so preko interneta zopet obiskali razne Wikipedia zapise ter se začeli spominjati grozljivega dogodka. A uporabniki spletnega iskalnika Binga so naleteli na neprijetno presenečenje, saj so ugotovili, da so njihovi prikazani rezultati cenzurirani.

Specifično se je ta cenzura dogajala pri vpisu iskalnega niza “Tank Man”, ki je vrnil prazne ali povsem napačne rezultate. “Tank Man” besedi napeljujeta na najbolj slavno sliko iz Pokola na Trgu nebeškega miru, ko se je neznani moški z vrečko v roki zoperstavil celi vrsti tankov. Slika je postala kot nekakšen sinonim za boj malega človeka proti okrutnosti tirana in izginotje takšne slike je seveda dvignilo kar nekaj obrvi.

Iskalni niz ni obrodil sadov po celem svetu in seveda se je takoj zagnal preplah, da se je veliki Microsoft uklonil volji Kitajske, ki na svojih tleh masovno cenzurira ta dogodek, Bing pa je eden redkih internacionalnih iskalnikov, ki mu je tam še dovoljeno delovanje.

Microsoft se je na obtožbe odzval in povedal, da je bila ta cenzura posledica človeške napake. To je kasneje odpravil in sedaj Bing rezultati prikazujejo pravilne rezultate.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime