Capcom obtožen kraje slik pri ustvarjanju svojih iger Resident Evil in Devil May Cry

Dandanes biti izviren v svojih kreacijah ni tako lahka naloga. Še posebej to velja za umetnike, ki inspiracije vlečejo iz vseh smeri in včasih se tako zna zgoditi, da nek umetnik ustvari kreacijo, ki bi jo lahko označili za duhovnega naslednika originala.

Po drugi strani pa naletimo velikokrat na nesramno kopiranje, ki bi ga na sodišču brez skrbi označili tudi za krajo. Ravno to poskuša dokazati umetnica Judy A. Juracek, ki je proti Capcomu vložila tožbo za krajo njenih kreacij in uporabo teh brez plačevanja licence ali pa omembe, da je originalno delo plod njenega truda.

resident evil

Juracek je leta 1996 izdala knjigo Surfaces, ki je ob sebi vsebovala tudi CD-ROM, znotraj pa so lahko uporabniki našli 1200 različnih fotografij tekstur, ki jih je posnela sama. Slike so si uporabniki lahko ogledali, a za uporabo v komercialne namene je treba plačati licenco, česar pa Capcom ni storil.

Tožba ima kar konkretne dokaze, da je Capcom oz. eden od artistov preprosto prekopiral te slike, jih malce spremenil in nato uporabil v igrah Resident Evil in Devil May Cry. Capcom naj bi na ta način ukradel okoli 80 slik in ena od tekstur je bila celo uporabljena pri oblikovanju logotipa igre Resident Evil 4.

resident evil

Tožba je uporabila tudi nekaj informacij iz hekerskega napada na Capcomove strežnike, ki je na splet spustil cel kup zasebnih informacij glede prihajajočih iger, a na serverjih so se nahajali tudi arhivski podatki. Odvetniki so med njimi naleteli na slike tekstur, ki so enake tistim iz Surfaces CD-ROM-a in celo vsebujejo isto ime datotek.

resident evil

Juracek ima kar veliko možnosti za zmago. Capcom zna tako plačati 12 milijonov dolarjev odškodnine, Juracek pa za vsako od ukradenih slik zahteva med 2.500 in 25.000 $. Celotno vloženo obtožbo si lahko preberete tukaj.

Capcom je bil že prejšnji mesec obtožen podobne kraje. Nizozemski režiser Richard Raaphorst pravi, da je razvijalec ukradel dizajn ene od njegovih pošasti iz filma Frankenstein’s Army in nato tega poustvaril v igri Resident Evil Village.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime