Kitajska prepoved kriptovalut je povzročila padec cen grafičnih kartic

Kitajska vlada je dober mesec nazaj odločno udarila po mizi in praktično popolnoma prepovedala ukvarjanje s kriptovalutami na celotnem območju Kitajske. Vladajoče telo preprosto ni naklonjeno stvarem, ki jih ne more povsem nadzorovati, zato so kriptovalute označili za nevarne, saj motijo ekonomsko rast in dajejo priložnost razvoju nelegalnih aktivnosti, kot je denimo pranje denarja.

bitcoin

To je seveda povzročilo padec vrednosti najbolj popularnih kriptovalut kot sta Bitcoin in Ethernum. Bitcoinova vrednost je dva dni nazaj padla na vsega dobrih 31.652 dolarjev, kar je daleč od rekordnega aprila, ko je en žeton veljal preko 63.000 $. Tudi Ethernum je zabeležil znaten padec – 26. maja je bil vreden 2.888 $, včeraj pa samo 1.880 zelencev. Obe valuti sta v zadnjih dveh dneh dobili nazaj nekaj svoje vrednosti, a dejstvo obstaja, da graf vrednosti kaže navzdol.

Tja gredo pa tudi cene grafičnih kartic. Spletna stran TheRegister poroča, da je kitajska prepoved barantanja s kriptom znatno vplivala na cene novih in tudi rabljenih grafičnih kartic. RTX 3060 je bil v kitajski trgovini Tmall pred prepovedjo vreden 2.087 $, zdaj pa ga prodajajo po samo 763 $. Ta trend se seli tudi v ameriške trgovine, saj je RTX 3090 padel v vrednosti za 32 %, enako pa se je začelo dogajati z drugimi grafičnimi karticami.

Vendar pa nas čaka še dolga pot do normalnih cen grafičnih kartic, saj so te med pomanjkanjem postale tudi za trikrat dražje, kot pa sta jim postavila vrednost podjetji Nvidia in AMD. Poleg tega vse skupaj ne pomeni nenadne smrti kriptovalut, saj so Kitajci preprosto začeli seliti svoje obrate v ZDA. Ena večja organizacija bo denimo preko letala v ZDA prepeljala za 3 tone strojne opreme, dostavna služba Fenghua International pa pravi, da je to v bistvu precej majhen paket v primerjavi z vso rudarsko opremo, ki so jo že prestavili iz Kitajske v kriptotu bolj naklonjene dežele.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime