PHANTOM je mehanski šah, ki bo omogočal fizično igranje preko interneta

Šah je praktično nesmrtna igra, ki so jo v šestem stoletju našega štetja izgruntali Indijci in človek bi nekako pričakoval, da bi se ga v vsem tem času že enkrat naveličali. Vendar pa je to preprosto magična igra, ki povezuje stare in mlade, igramo pa ga lahko kjerkoli ter kadarkoli – le upoštevati moramo, da bodo ure minile kot bi mignil in kar naenkrat lahko začutiš na ramenu roko natakarja, ki te obvešča o zapiranju gostilne in da je res že čas, da partijo zaključiš.

Šahisti vam bodo znali povedati, da tisti pravi šah lahko izkusiš samo s fizičnimi figurami, saj lahko samo takrat gledaš v frustrirani obraz nasprotnika, potem ko mu pridno odstranjuješ figure iz mize. Vendar pa soigralca ne moreš vedno imeti pri roki in za silo je dobro tudi igranje preko interneta.

Ravno ta vidik izkušnje namerava spremeniti novi Kickstarter projekt z imenom PHANTOM. Ta bo namreč poskušal združiti vidik internetnega igranja s fizičnimi figuricami in rezultat je nekaj res posebnega.

Princip delovanja je preprost. S kolegom se povežete preko interneta in nato začneta s partijo šaha. Vsak od vaju lahko ima pred sabo fizično PHANTOM šahovnico, ali pa jo ima pred sabo samo en, medtem ko drugi igra preko računalnika ali telefona. Trik je v mehanski ročici, ki se nahaja pod površino šahovnice in ko vaš nasprotnik naredi potezo, ročica fizično premakne figuro na pravo mesto in to tekoče ter brez zatikanja. Zadeva je na koncu videti kot da bi igrali šah z nekim prefriganim duhom, le da tu ni nič paranormalnega, ampak samo kanec inženirske iznajdljivosti.

PHANTOM bo omogočal tudi igranje proti umetni inteligenci, ki naj bi se prilagajala na naš nivo izkušenj, tako da bo šahovnica vedno pripravljena za partijo šaha. Umetna inteligenca bo lahko tudi sama odigrala partije šahovskih mojstrov, tako da boste lahko pred sabo gledali nekatere največje spopade iz šahovske zgodovine. Omogočeno bo tudi glasovno ukazovanje za premikanje figuric, te pa bodo ročno izdelane in bodo na voljo za nakup v dveh različicah.

PHANTOM lahko trenutno podprete na Kickstarterju. Projekt je za zagon zahteval 5.000 dolarjev, a je ta znesek že zdavnaj presegel in bo kmalu dosegel mejo pol milijona dolarjev.

Šahovnica ni poceni. Za ceno 335 € lahko dobite ploščo in 32 minimalnih figur ter 2 dodatni kraljici. Cena se nato viša glede na tip lesa in podrobnost figur, za ceno 922 € pa lahko kupite dve PHANTOM šahovnici. K temu lahko prištejete še poštnino, za 100 € pa lahko dobite tudi nadgradnjo na brezžično verzijo z baterijo, ki omogoča okoli 50 nemotenih iger.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime