Near, pomembno ime emulatorske scene, je zaradi spletnega ustrahovanja naredil samomor

Čez vikend je emulatorsko sceno zadel močan udarec, saj se je od nas za vedno poslovil Near – eden od najbolj prepoznanih programerjev, ki je spočel priznane emulatorje kot sta bsnes za konzolo Super Nintendo Entertainment System, zaslužen pa je bil tudi za higan, ki je bil emulator, ki ste ga lahko zagnali na 26 različnih napravah.

Skratka, Near, čigar pravo ime je bilo Dave, je bil pomemben programer, a svojo ljubezen do iger je prenesel tudi izven tipkanja kode. Priden je bil tudi na področju prevajanja oziroma lokalizaciji japonskih iger, ki drugače nikoli ne bi zaživele med angleško govorečimi igralci. Pomagal je pri prevodu iger Mother 3 in Dragon Quest 5, osebno pa je poskrbel tudi za lokalizacijo igre Bahamut Lagoon, ki je vse od leta 1996 obstajala v prevedeni verziji, a ta ni bila popolna, dokler svoje roke ni zraven primaknil Near.

Žal pa je bil Near celo življenje žrtev ustrahovanja. To nasilje se je z njegovim vzponom popularnosti preselilo tudi v virtualni svet in Near se je tako znašel kot žrtev spletnega forumu Kiwi Farms, ki je znan po nadlegovanju raznih znanih osebnosti. Near se je opredeljeval za nebinarno osebo, poleg tega je bil tudi avtist. Zaradi tega je postal na Kiwi Farms lahka tarča in uporabniki tega foruma so ga vzpodbujali k samomoru, ki ga je Near na koncu tudi naredil.

Na Twitterju je zapisal obsežno poslovilno pismo in razložil, da je preprosto ni več zdržal pritiska. Boril se je z depresijo, a to izsiljevanje iz strani Kiwi Farms je bila kaplja čez rob in čeprav je lastnike portala večkrat prosil, da izbrišejo temo, kjer so se uporabniki dogovarjali glede njegovega nadlegovanja, so moderatorji ostali na njegove prošnje gluhi. Near naj bi celo enemu administratorju ponudil, da mu pošlje vse svoje življenjske prihodke in da bo delal brezplačno, samo da se tema izbriše, a je ta ponudbo zavrnil, saj bi to šlo v nasprotju z načeli foruma.

Novico o njegovi smrti je nato potrdil Hector Martin, ki je na Twitterju v imenu Nearovega prijatelja objavil pismo, kjer so zapisani zadnji trenutki Nearovega življenja in njegova borba s spletnim ustrahovanjem.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

7 KOMENTARJI

  1. Dajte ne serite! Nije potvrđeno da se lik ubio! 13 stranica je njegov thread imao, i jedino se zna da se zove Dave jer je on to sam objavio! Nisu oni krivi, nego transići i furryji koju su mu glavu punili pizdarijama! Ajde se manite estrogena kupljenog od nekog Cige koji je Bog zna što stavio uz estrogen i pročitajte thread.

    • Nisem seznanjen s kakršnimikoli pravili, ki bi to zahtevala. Gospod ima pravico do svobodnega izražanja, ki jo lahko po mili volji koristi, vi pa nimate pravice, da mu jo kratite!

      • v očeh sosedov so Slovenci prav tako Jugoviči…hmm le zakaj?
        plus trubarjeva slovenščina je bila daleč od te, saj jeziki in govor tudi napredujejo, le omejeni osebki zaustavljajo napredek in evolucijo.

      • Kane, itak, če s takim mišljenjem to dopuščaš. Recimo, pred dnevi na občini … Zaposlen je bil južnjak, vsaj priimek tak, potem pa pride en južnjak do njega, niti besedice se ni potrudil, da bi kaj slovenskega rekel … kar po južno in potem mu je oni model oz. zaposleni nazaj južnal … zato južnjaki ne rabijo govoriti slovensko, ker v sloveniji so po javnih upravah zaposleni že jugoviči. Niti slovenec več ne more dobiti kakšnega neprofitnega stanovanja, ko pa so po občinah zaposleni že južnjaki na teh funkcijah in itak, da bodo stanovanje podarili nekomu od tam dol …
        Jaz južnjaščine v sloveniji ne odobravam. Naj grejo v avstrijo južnat, če upajo.

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime