Lenovo Legion Pro 5 – odličen prenosnik, ki omogoča tudi poganjanje najnovejših iger

Podjetje Lenovo igralce že dolgo zabava s svojo igričarsko znamko prenosnikov Legion in ravno ta je pred kratkim pridobila novo posodobitev v obliki Legion 5, Legion 5 Pro in Legion 7. Vsak od teh prenosnikov vsebuje svoje specifikacije, mi pa smo pod test dobili Legion 5 Pro, ki za dokaj udobno ceno ponuja odlične strojne zmogljivosti in ne omogoča samo prijetnega dela, ampak tudi igranja najnovejših iger, ki so zmožne risati tudi napredni ray tracing.


VIDEO RECENZIJA


Nakup testnega modela po znižani ceni na EIGRE.si.

Ko Legion Pro 5 prvič vzameš v škatle, ti je hitro jasno, da držiš v rokah kvalitetno zadevo, ki pod elegantnim srebrnim ohišjem iz aluminija skriva kar nekaj mišic. Prenosnik v rokah deluje dovolj trpežno in njegova teža, ki znaša dobra 2 kilograma, iz njega ne naredi ravno naprave, ki bi jo lahko brezskrbno prenašal po izletih. Ta teža se še poveča, ko pogledamo za napajalnikom, ki je prava 300 W pošast in s sabo prinese še dodatno obtežitev. Legion Pro 5 je tako prenosnik, ki ga je možno s sabo vzeti na potovanja, a jasno je, da se bo najbolje počutil udobno nameščen na mizi, kjer bo večji del ostal priklopljen na napajanje in nepremičen.

legion pro
Prenosnik vsebuje fine, čiste linije, RGB pa sveti samo na tipkovnici in na zadnji strani, kjer je logotip.

Lenovo je pri dizajnu stavil na ravne, čiste linije, kjer podobe ne kazijo kakšni dodatni okraski. Če ste igričar in vam brez RGB osvetlitve, ki bi skakala v oči na vsakem centimetru prenosnika, ni živeti, potem znate biti razočarani. Edina osvetlitev na zunanji strani prenosnika se nahaja na zadnji strani, kjer je lepo osvetljen logotip. To po drugi strani pomeni tudi to, da je Legion Pro 5 nevpadljiv in lepo spada tudi v kakšno pisarno. Njegove strojne zmogljivosti so vsekakor dovolj velike, da bo kos praktično vsem običajnim pisarniškim opravilom.

legion pro
Zadnji del prenosnika ob priklopu na elektriko elegantno zasveti.

Legion Pro 5 vsebuje bogato število vhodov, zanimivo pa je, da boste večino teh našli na zadnji strani prenosnika. Tam boste pod priročnimi označbami naleteli na tri USB-A vhode in en USB-C priklop. Vsem tem odprtinam delajo družbo še standardni vhodi za Ethernet kabel, priklop za napajanje in HDMI priklop, ki je povezan neposredno na grafično kartico. Na desni strani prenosnika najdemo še en dodatni USB-A vhod, na levi pa možnost USB-C priklopa ter 3,5 mm odprtino za slušalke. Na tem mestu bi si želel še kakšen dodaten USB-A vhod, saj boste morali ob priklapljanju USB ključka ali pa miške primorani v tipanje po zadnji strani prenosnika, kar zna biti tečno, če prenosnik veliko premikate in selite.

legion pro
Vhodov ne manjka, zanimivo pa je to, da se nahajajo v večini na zadnji strani prenosnika.

Nekaj barve najdemo pri tipkovnici. Ta podpira RGB osvetlitev, ki jo lahko prilagajate preko priložene programske opreme Vantage, žal pa same tipke niso mehanske kot pri kakšnih drugih igričarskih prenosnikih. Občutek pri tipkanju vas tako ne bo vrgel iz stola in čeprav lahko med delom čutimo nekaj malega odziva, boste pravi igričarji raje priklopili svojo mehansko tipkovnico.

Dovolj zgubljanja besed o obliki, čas je, da si prenosnik pogledamo malce bolj konkretno. To je 16-palčni prenosnik, kar s sabo potegne QHD zaslon iz IPS panela in malce nenavadno razmerje stranic 16:10. Maksimalna ločljivost zaslona znaša 2560×1600, Lenovo pa obljublja 500 nitno svetlost, ki jo je na koncu tudi izpolnil. Zaslon je zmožen oddajanja res svetle slike, kar je pri prenosnikih bolj izjema kot pravilo, saj gaming laptopi že na splošno vlečejo dovolj električnega soka, tako da proizvajalci svoje izdelke na tem področju malce omejijo. Lenovo je tukaj naredil izjemo in ta svetlost pride prav pri izrabljanju Dolby Vision in VESA HDR 400 tehnologij, ki pričarata lepše in bolj žive barvne tone. Seveda je dodana tudi podpora za G-Sync in Free-Sync, navduši pa frekvenca osveževanja, ki znaša kar 165 Hz.

legion pro
Zaslon je dovolj velik za gledanje filmov, k temu pa pripomore tudi podpora za HDR prikazovanje slike.

Da bomo lahko vsaj približno izkoristili te lastnosti zaslona potrebujemo tudi močne strojne zmogljivosti in Lenovo pri njih ni šparal. Na procesorskem področju za zabavo skrbi energetsko učinkoviti in strojno zmogljivi 8-jedrni Ryzen 5800H, družbo pa mu dela 16 GB pomnilnika ter NVMe SSD disk kapacitete 512 GB. Zvezda predstave je vsekakor grafična kartica Nvidia RTX 3060, ki je idealna za prenosniške razmere. Je dovolj močna, da lahko z njo z lahko poganjamo kakšne starejše ali pa e-športne naslove, prav tako pa je dovolj zmogljiva, da lahko z njo igramo tudi kakšne novejše igre in to z vključenim ray tracing osvetljevanjem. Mimogrede, vse te specifikacije lahko tudi dodatno nadgradimo. Na spodnji strani lahko enostavno odvijačimo pokrov ter denimo nadgradimo pomnilnik vse do 64 GB, prisotna pa je tudi reža za dodatni SSD disk.

legion pro
V igri Metro Exodus Enhanced Edition smo ob vklopljenem ray tracingu dobili presenetljivo dobre rezultate.

Pri našem testiranju smo se poigrali z igro Metro Exodus Enhanced Edition, ki je brez ray tracing podprtih grafik sploh ni možno zagnati. In rezultati so bili presenetljivi, saj je igra z vsemi omogočenimi grafičnimi nastavitvami tekla pri sličicah na sekundo, ki so brez problema presegale številko 60. Zabeležili smo tudi padce, tako da bo vseeno potrebno nekaj prilagajanja nastavitev, a na splošno so rezultati impresivni. Nato smo skočili še v Cyberpunk 2077, kjer pa je bila slika nekoliko drugačna in pri nastavitvah boste morali narediti nekaj kompromisov, če si boste želeli tekoče igralne izkušnje. Predvsem se razlika pokaže pri vključenih ray tracing učinkih, kjer sličice na sekundo zgrmijo na dno.

Povsem drugačna slika pa je pri e-športnih naslovih tipa Counter-Strike: Global Offensive, kjer lahko končno izkoristimo izjemno osveževalno frekvenco samega zaslona, sličice na sekundo pa poletijo v višave.

legion pro
Counter-Strike: Global Offensive lahko v celoti izkoristi hitro osveževanje zaslona.

Dobra novica je tudi to, da ima Legion Pro 5 učinkovito hlajenje. Temperature procesorja so bile ob skoraj polni obremenitvi več kot zadovoljive in odveč je strah, da bo zaradi prekoračitve vročine prišlo do kakšnega nenapovedanega ugašanja. A po drugi strani se je treba zavedati, da je tole vseeno prenosnik in zadeva bo ob obremenitvi pošteno zavrtela ventilatorje, tako da je glasnost en vidik izkušnje. To je pač standard igričarskih prenosnikov, ki nima enostavne rešitve, je pa dobra novica to, da Legion Pro 5 vseeno ni tak razgrajač, da bi z njim budili sosede.

Dobra je tudi baterija. Ob normalni uporabi, ki vključuje nekaj gledanja filmov, igranja z Adobe orodji in brskanje po internetu, sem iz ene napolnjene baterije iztisnil 6 ur uporabe. Porabo baterije lahko prav tako prilagodimo preko priročnega programa Vantage, ki na splošno omogoča cel kup nastavitev. Žal ne omogoča kakšnih bolj konkretnih prilagajanj tipa nastavljanja hitrosti ventilatorjev in navijanja frekvence strojne opreme, a za te stvari itak uporabimo druge bolj namenske programske rešitve.

legion pro
Za prilagajanje nastavitev skrbi program Vantage, ki pa ne omogoča bolj naprednih zadev tipa nastavljanja ventilatorjev.

Legion Pro 5 tako na enem mestu združuje velike strojne mišice, odličen zaslon ter elegantno obliko v en mikaven paket. Vse skupaj nosi še dobro cenovno nalepko, saj boste zanj odšteli nekje 1.600 €, kar se zna komu zdeti veliko, a v zameno dobite zmogljivo prenosno igričarsko postajo, ki bo kos vsem vašim nalogam.

Vaša reakcija na članek?

🔥Popularno

🛎️ Sveže objave

PUSTI ODGOVOR

Prosimo, vnesite vaš komentar!
Prosimo, vnesite vaše ime

Legion Pro 5 je igričarski prenosnik, ki vsebuje odličen procesor Ryzen 5800H, temu pa dela družbo tudi zdrava zaloga pomnilnika in grafična kartica RTX 3060. Skupno vzeto je tole kakovosten izdelek, ki zna poganjati tudi sodobne igre in jih polepšati z ray tracing osvetljevanjem.Lenovo Legion Pro 5 - odličen prenosnik, ki omogoča tudi poganjanje najnovejših iger